Dagen efter: Samma, samma
Harry Kane imponerade från straffpunkten. Han har gjort många straffmål förr, men känslan var att han verkligen var under press den här gången. Nu räckte det inte till seger.

Dagen efter: Samma, samma

Tottenham tappade ledning till oavgjort borta mot Everton. Det blev alltså ingen omedelbar förändring bara för att Antonio Conte inte längre är kvar. Bror Hemming svarar på några aktuella frågor.

1. Förata matchen utan Antonio Conte. Märktes det någon skillnad?

- Nej. Laguppställning, taktik och utgång var precis som jag hade förväbtat mig under Antonio Conte. Det är klart att det går att säga saker som gjorde den här matchen annorlunda, som att Spurs envisades mer än vanligt att spela runt bollen i backlinjen när Everton pressade högt trots att motståndarna hade en man mindre. Men nä, Spurs var samma som vanligt.

Ska jag ändå säga nåt som jag upplevde som en skillnad så var det Ivan Perišic. Jag tyckte han var mer påkopplad. Conte har ett problematiskt förhållande till Perišic, men min känsla är att Contes tuffa petningar av Perišic under säsongen bara gjort Perišic sämre. Nu kändes han faktiskt lite mer motiverad, även om han inte var så där jättebra som vi hade förhoppningar om att han skulle vara.

2. Cristian Stellini lyfter efter matchen fram det röda kortet på Lucas Moura som en avgörande faktor för poängtappet. Vad säger du?

- Det är väl en enkel sak att säga, och att dessutom lyfta fram ett misstag från en som ändå är på väg bort från klubben är kanske klokt. Men för mig är det nästan pinsamt att säga en sån sak. Everton utklassade Spurs med en man mindre och målet hängde verkligen i luften. Speciellt med Spurs sätt att släpoa in sena mål måste en tränare förstå bättre. Men det är klart, utan ett rött på Moura hade det hänt andra grejer, men jag utesluter inte en vändning till vinst för Everton om Moura inte blivit utvisad. Så illa var det.

Men jag köper ändå Stellinis byte av Clement Lenglet när han stod på ett gult kort. Domaren hade ett rött kort i sig efter Evertons utvisning, det var känslan. Lenglet var illa ute på grund av det gula kortet och hans långsamhet. Synd bara att Moura gjorde det så lätt för domaren att ta fram det röda. Annars såg Moura riktigt het ut. Han vann nickdueller som ingen annan i Spurs  han pressade frenetiskt. Men utvisningen visade att han var övertänd. Men jag är alltså inte övertygad om att dwt egentligen förändrade något.

3. Spurs tog ledningen när Everron hade en man utvisad. Sen tappade Spurs spelet helt. Du kan inte ha varit nöjd?

- Nä, vi kände nog alla att det här var fel taktik. Att låta Everton trycka på och få publiken med sig är så korkat. Det kanske möjligtvis funkar på en liten bortaarena i Italien mot ett lag som gillar att spela boll men som är för litet för Serie A, men Everton är en storklubb med en publik som gör skillnad och med ett begränsat spel som funkar som bäst när det blir så här. Nu kom dom nära målet och tilläts lyfta in bollar för att ta kampen. Tillslut var det ett jätteskott utifrån som resulterade, men det var efter att Everton fått etablera ett enormt tryck. Om Spurs hade hållit i bollen och tryckt tillbaka motståndarlaget så hade det varit väldigt mycket svårare för Everton att komma till lägen. Målskytten hade exempelvis knappast kommit upp på det där sättet om Everton fått förlita sig till kontringar i numerärt underläge. För mig är det en ofattbar taktik. Att sedan ingen i Spurs har vett att bryta mönstret är bara dåligt. Nu säger jag inte att man ska filma, men nog fanns det tillfällen att vinna frisparkar och kanske känna efter lite extra för att rycka sönder matchbilden. Nä, det här var genomuselt. Det kände vi alla redan innan kvitteringen.

TV: Everton räddade poäng i slutminuterna mot Tottenham – efter två röda kort
 

Spursredaktionen2023-04-04 08:33:00

Fler artiklar om Tottenham