Drömdebut för Macario efter två års frånvaro: ”Surrealistiskt”
Cat Macario har ett Champions League-guld från tiden i Lyon på sitt CV. Blir hon nyckeln när Chelsea jagar den enda titeln som saknas?

Drömdebut för Macario efter två års frånvaro: ”Surrealistiskt”

Chelsea var märkbart taggade när WSL återupptogs efter det senaste landslagsuppehållet. De regerande mästarna besegrade Leicester med 4–0 i vad som var en verklig kämpainsats. Debutanten Catarina Macario fastställde slutresultatet, 641 dagar efter sin senaste tävlingsmatch.

Att värva en skadad spelare kanske framstår som märkligt, men när Chelsea säkrade Catarina Macarios signatur sommaren 2023 så var det ändå en kalkylerad risk. 24-åringen hade redan gjort mål i en Champions League-final med Lyon och är ett av USA:s stora framtidsnamn. Chelseasupportrarna har länge gått och väntat på amerikanskans debut, men det är nog ingenting jämfört med spelaren själv. I söndags hade det gått 641 dagar sedan anfallarens knä gick sönder. Bortamatchen mot Leicester blev en bejublad återkomst för Cat Macario.

– Ärligt talat så kan jag knappt tro att det är sant. Det känns som en dröm. Det har varit en väldigt lång resa, bara att förbereda sig för det här kändes surrealistiskt, säger Macario till officiella hemsidan.

– Jag är väldigt lyckosam som får ha dessa lagkamrater runtomkring mig. De har stöttat mig hela vägen, jag vill också rikta ett särskilt tack till staben. De har förberett mig för det här ögonblicket. Den här debuten, målet, comebacken är deras förtjänst. Jag är väldigt glad.

De kungsblå skapade en gyllene målchans redan efter 15-20 sekunder, men Leicester svarade snabbt med ett anfall som tvingade Hannah Hampton till en vass räddning. Hemmalaget stod upp bra mot Chelseas attacker, det var först efter 38 minuters spel som Nathalie Björn lyckades spräcka nollan. Mayra Ramirez fyllde på med sitt 0–2-mål alldeles innan paus. Catarina Macario är väldigt tacksam över stödet från sina lagkamrater och tränarstaben.

– De har varit otroliga. Jag hade inte klarat det utan dem. De har varit med hela vägen, genomlevt toppar och dalar. Jag är bara så glad att äntligen få spela med dem. Förhoppningsvis fortsätter vi så här, jag vill kunna bidra och påverka, särskilt med den hektiska månaden som väntar, säger Macario.

Amerikanskan hann inkluderas i en matchtrupp strax innan landslagsuppehållet, ett slags mjukstart inför återkomsten. På avbytarbänken i Leicester var Melanie Leupolz och Zecira Musovic ett särskilt stort stöd när inhoppat började närma sig.

– Jag var lite nervös, men tjejerna – särskilt ”Mellie” och ”Z” – de manade på mig. ”Du klarar det”, liksom. De gav ett litet pep talk. För några veckor sedan gjorde jag en matchvärmning, bara för att bekanta mig med matchdag-upplevelsen igen. Idag kände jag mig redo, jag visste inte att det skulle bli ett mål också, det var pricken över i.

De tillresta Chelseasupportrarna var såklart uppmärksamma på att det var nummer 9 som byttes in. Det tog blott sex minuters spel innan Macario petat in 4-0, och fick sedan ta emot stående ovationer när domaren blåst av matchen.

– De är så gulliga. Det var så fint att hoppa in, höra deras stöd och få den stunden efter slutsignalen. Jag har absolut känt deras kärlek och stöd hela tiden, även när jag inte spelade så har hört av sig och varit briljanta. Jag hoppas att jag kan fortsätta på den här resan och göra dem stolta, säger anfallaren.

Mars månad är en hektisk period för laget med stormatcher var man än vänder blicken. I veckan finns chans till revansch mot Manchester City i ligacupen. Vinsten mot Leicester ger Chelsea förnyat självförtroende till den fajten.

– Den (prestationen) var jättebra. Vi vill såklart göra många mål, dominera, jag tycker att det fortfarande finns många saker vi kan förbättra. Det var en bra nystart efter landslagsuppehållet, så här måste vi fortsätta, säger Macario.

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2024-03-04 13:07:42
Author

Fler artiklar om Chelsea