Bescot Stadium, 2023-10-14 16:00

Walsall - Gillingham
4 - 1

Hattrick av Hutchinson säkrade 3 poäng

Efter en underhållande match hemma på Poundland Bescot Stadium stod Walsall som segrare efter att Isaac Hutchinson gjort ett hattrick. Walsall revanscherade sig efter katastrofen mot Sutton United förra helgen.

Efter förra helgens undermåliga insats mot Sutton United behövde Walsall svara upp och visa att det var en engångsföreteelse när man på lördagen tog emot tredjeplacerade Gillingham hemma på Poundland Bescot Stadium.

Med spelare borta på grund av skador och landslagsuttagningar ställde Mat Sadler ut det bästa möjliga lag han kunde mönstra till denna match.

Han valde att starta med en 4-4-1-1 uppställning som i verkligheten mer var en 4-2-3-1.

Owen Evans var tillbaka i målet efter att ha vilat tisdagens EFL Trophy match mot Forest Green Rovers.

Fyrbackslinjen bestod av Joe Riley, Harry Williams, Donervon Daniels och Taylor Allen. På mittfältet startade Tom Knowles till höger, Oisin McEntee och Ryan Stirk i mitten och Isaac Hutchinson ute till vänster.

Offensiv mittfältare var Ross Tierney och på topp startade Freddie Draper.

Laget hade mycket att bevisa efter dåliga insatser mot Sutton och Forest Green Rovers.

Gillinghams anfallare Macauley Bonne hade två avslut i samma anfall efter 10 minuter men Harry Williams stod på rätt ställe flera gånger och slängde sig för att täcka skott som gjorde att Owen Evans inte behövde ingripa.

Efter drygt en kvart kom Walsalls första läge och det var efter en fin passning från Daniels som bollen hamnade hos Hutchinson som försökte ett avslut med högerfoten från strax utanför straffområdet men skottet gick precis utanför stolpen.

Gillingham kom upp på nytt i avslut genom Tom Nichols och Robbie McKenzie men endera var avsluten missriktade eller blockerades av försvaret.

Bonne fick efter 28 minuter läge att ge bortalaget ledningen men hans nick gick utanför till vänster.

I samband med att Walsall fick ett inkast vid avbytarbåsen i den 28 minuten blev Gillinghams tränare Keith Millen utvisad med ett direkt rött kort efter att han sparkat undan bollen och satt krokben på Tom Knowles när han skulle plocka upp bollen för att ta ett snabbt inkast.

Precis när matchklockan passerat 30 minuter fick Knowles bollen strax utanför straffområdet. Han stod med ryggen mot mål och vände sig om i samma stund som han tog emot bollen och försökte ett direktavslut som var mycket nära att gå in vid den högra stolpen men den gick decimetern utanför.

Två mål på fem minuter

Det var dock Walsall som skulle ta ledningen i den 34 minuten efter att man vunnit ett inkast halvvägs upp på offensiv planhalva. Tom Knowles tog inkastet långt till Ryan Stirk som befann sig centralt. Han väggspelade med McEntee och drev upp bollen några meter offensivt när han blev under press från en motståndare. Efter en sammanslagning med en motståndare hade han turen med sig och fick tillbaka bollen och såg en fristående Isaac Hutchinson.

Hutchinson vände om i bollmottagningen och blev direkt satt under press men lyckades skaka av sig sin motståndare så pass mycket att han kunde vika ett par meter åt vänster för att få skottläge med vänstern. Han tittade upp och sköt ett skruvat skott från sitt favoritställe strax utanför straffområdet. Målvakten hann inte reagera utan stod stilla på samma fläck och kunde bara följa bollens färd in i nätmaskorna vid den bortre stolpen.

Bortalaget gick till anfall direkt efter målet och Dom Jeffries försökte ett avslut strax utanför straffområdet men det gick högt över mål.

Walsall skulle utöka sin ledning i den 39 minuten. Målet kom till efter att Daniels gjort en rensning från egen planhalva som gick mer uppåt än långt men den ramlade ner mitt på offensiv planhalva där Draper gick in framför sin motståndare och tog ner bollen med ryggen mot mål.

Han såg Hutchinson i närheten som kommit för att ge honom understöd och spelade bollen vidare till Hutch som direkt fick två motståndare mot sig vilket gjorde att Draper fick fri yta för en överlappning. Hutchinson lyckades dribbla bort båda motståndarna som satt honom under press och gjorde en löpning på några meter mot straffområdet när han såg Draper vara fri till vänster. Han spelade ut bollen till Draper som kom en mot en med målvakten och gjorde inget misstag utan placerade bollen förbi Jake Turner in till 2–0.

Tack vare stabilt försvarsspel, en intensiv press och en spelglad Hutchinson hade Walsall gjort två mål på fem minuter.

Under dom sista fem minuterna försökte Gillingham att ta sig in i matchen igen och dom fick två mycket bra lägen att göra så i den 42 minuten när först Bonne hade en möjlighet och därefter Ethan Coleman men båda avsluten kom rakt på Evans som kunde sprattla till och rädda nollan från att spräckas.

Walsall gick in i halvtidsvilan med en 2–0 ledning i ryggen och mycket positiv energi från en väl genomförd första halvlek.

Gillingham gjorde en förändring i försvarslinjen när man i halvtid plockade ut Robbie McKenzie och satte in Max Ehmer.

Några minuter in på andra halvlek ställde Walsall om i en kontring men när Tom Knowles skulle driva upp bollen offensivt blev han neddragen av Max Clark som fick gult kort för sitt tilltag.

I den 52 minuten hamnade bollen hos Tom Knowles strax utanför straffområdet och han fick ett bra skottläge men Turner i målet var med och räddade nere vid den högra stolpen.

Gillingham gjorde ytterligare ett byte i den 56 miniuten när man plockade ut Shaun Williams och satte in Jayden Clarke i en förhoppning om att ändra matchbilden.

Walsall utökar ledningen men snabb replik från Gillingham

Den matchbilden skulle Walsall ändra på till sin favör i den 58 minuten när Isaac Hutchinson skulle göra sitt andra mål för kvällen. På nytt var det hans vänsterfot som skulle tala.

Målet kom till efter att Donervon Daniels gjort en överraskande offensiv löpning från egen planhalva och långt in på offensiv planhalva där han sedan spelade bollen vidare till Tierney som gjorde ett direktspel i sidled till McEntee som kom i en offensiv löpning på fri yta. Tyvärr misslyckades McEntee med bollmottagningen som gjorde att en motståndare fick foten på bollen. Ross Tierney var snabb med att uppfatta situationen och gick in för att vinna andrabollen vilket han gjorde. Han tittade upp och såg Hutchinson i höjd med den bortre stolpen i straffområdet. Tierney slog ett inlägg men det nickades undan av försvarare men bollen hamnade i en yta utan Gillinghamspelare och Ryan Stirk klev fram och tog ner bollen och gjorde ett väggspel med McEntee i höjd med D’et på straffområdet. Returbollen från McEntee blev dock lite för hårt slagen och gick förbi Stirk men som tur var fanns Hutchinson på rätt plats och tog emot passet.

Hutchinson tog ett kliv in centralt och gjorde en skottfint vilket lurade två motståndare som gjorde att han kunde driva bollen åt vänster och kom in i straffområdet. Han såg en liten lucka nere vid vänstra stolproten och slog ett pressat skott som gick efter marken och letade sig in mellan stolpen och Turners hand till 3-0 för Walsall.

Endast ett par minuter efter Walsalls mål fick Gillingham en möjlighet att ta sig in i matchen igen. Man gick till anfall längs vänsterkanten och två passningar i djupled skar genom Walsalls lag och när Riley förlorade sin duell mot Jayden Clark fick han fri löpväg in i straffområdet längs kortlinjen.

Clark tittade upp och såg Connor Mahoney fri någon meter in i straffområdet och passade bollen till honom. Mahoney tog ett direktskott som Evans räddade men styrde bollen åt sidan in framför mål där Bonne stod vid målgårdslinjen helt omarkerad och på halvvolley dunkade upp bollen i nättaket.

Gillingham hade nu sett en möjlighet att kanske med lite tur får med sig något från matchen, Walsall har haft en ovana att inte klara av att hålla ledningar i matcher och ofta tappat poäng i slutminuterna eller på stopptid.

I dag verkade dock som att Walsall hade bestämt sig för att klara detta för efter Gillinghams mål var man direkt upp och skapade tre möjligheter inom en minut först var Draper framme med ett skott som gick utanför, sen var det Knowles tur men hans skott smet precis utanför stolpen och det tredje försöket hamnade hos Hutchinson som var på jakt efter sitt hattrick men hans avslut denna gång greppade Turner nere vid stolpen.

I efterspelet av en hörna i den 66 minuten gick Owen Evans ner med smärtor i benet och behövde ses över. Sadler samlade sina spelare vid sidlinjen under stoppet och försökte få ut sina taktiska drag inför matchens sista 20 minuter.

Efter att spelet kom igång igen blev Ross Tierney visad det gula kortet efter en tackling på Conor Masterson och två minuter senare var det Knowles tur att få sitt namn på ett gult kort efter fällning.

Freddie Draper var på väg att göra ett mycket fint mål efter att han fått ett långt uppspel från Daniels. Draper får mycket yta och kan avancera in i straffområdet och ser Turner har lämnat sitt mål för att täcka av ytan. Draper försöker på halvvolley lobba in bollen men har maximal otur när den tar i ribban och ut till en inspark.

I den 73 minuten gör Gillingham sitt tredje byte då man tog ut Tom Nichols och satte in George Lapslie. Minuten efter fick Bonne gult kort, Gillinghams andra gula för kvällen.

Oisin McEntee lämnar sällan en match utan ett gult kort och så blev fallet även i denna match när han i den 77 minuten drog på sig ett kort efter en tackling på Lapslie.

För att säkra upp resultatet och stärka defensiven gjorde Sadler ett taktiskt byte i den 79 minuten då man tog ut Tom Knowles och Freddie Draper och satte in Brandon Comley och Jamille Matt.

Man stärkte upp mittfältets defensiv med Comley och med Matt fick man en stor och stark anfallare som är bra på att hålla upp bollen och få tiden att gå.

Walsall stänger matchen

Hålla upp bollen var exakt vad Matt gjorde i den 85 minuten när han fick ett uppspel vid mittpunkten från Hutchinson som tagit emot en rensning från försvaret.

Matt vänder bort sin försvarare och ser Tierney på en fri yta ute på högerkanten och lägger en perfekt boll som Tierney bara behöver fortsätta sin löpning för att komma i kapp.

Matt och Hutchinson gör löpningar in i straffområdet medans Tierney kommer i inläggsläge precis vid hörnet av straffområdet. Bollen slås inte mot den första stolpen där Matt gjort en löpning utan Tierney ser att Hutchinson har mindre bevakning vid den bortre stolpen där Hutchinson finns.

Ett perfekt avvägt inlägg gör att Hutchinson enkelt kan nicka bollen mot den bortre stolpen vilket ställer både försvarare och målvakt som är mitt i en förflyttning mot den bortre stolpen och lämnat den bortre delen av målet helt tomt.

Hutchinson hade fått sitt hattrick och med 4–1 och fem minuter kvar till full tid hade Walsall definitivt stängt matchen och tagit bort alla möjligheter för Gillingham att ta sig in i matchen igen.

Bortalaget gör ett sista byte i den 89 minuten när Jonny Williams kommer in och ersätter Connor Mahoney.

Walsall försvarar nu ledningen och lägger energi på att spela av matchens kvarvarande minuter. Gillingham får några hörnor som dom inte utnyttjar då Matt är hemma i eget straffområde och nickar undan.

11 hårt kämpande spelare ser till att stänga ner dom resterande stopptidsminuterna och man säkrar efter sju minuters stopptid tre poäng och en fin 4–1 vinst.

Mina tankar efter matchen

Detta var ett svar på tal efter misslyckandet mot Sutton förra helgen då ingen spelare kom upp på den nivå vi vill att dom ska vara på.

Mot Gillingham var man ett helt annat lag. Man såg en spelglädje och en inställning som man inte såg något spår av mot Sutton.

Framförallt var det offensiven som fungerade då man utnyttjade kontringslägen och satte fart och utmanade försvaret när dom inte var organiserade. Man stannade inte upp anfallen utan hela tiden ville framåt och utmana försvaret istället för att inbjuda till att själv bli satt under press på offensiv planhalva.

Defensivt var man fokuserade och påslagna hela matchen. Harry Williams blockade och kastade sig hej vilt för att förhindra att bollen nådde eget mål. Han och Daniels spelade mycket bra och med understöd från Ryan Stirk och Oisin McEntee var man svår att tränga igenom.

Något oroligt blev det längs Walsalls högerkant ibland där Joe Riley inte har den snabbhet som behövs för att hänga med i löpningar vilket var fallet några gånger och en orsak till att Gillingham fick göra sitt mål.

Detta är den nivå som vi vill att laget ska hålla varje match och kan man det kommer man vara mycket svår att slå under fortsättningen av säsongen.

Det är dom här lågvattenmärkena till insatser som den mot Sutton som måste bort och som Sadler måste jobba med för att få fram till spelarna.

Vill han behålla jobbet och bli omtyckt av fansen måste dessa insatser som vi såg igår mot Gillingham bli mycket mer frekventa framöver, speciellt på hemmaplan.

Trots att man gått knackigt på sista tiden är man bara fyra poäng från sjunde och sista playoffplats som Gillingham ramlade ner till från sin trejeplats efter lördagens förlust. Det finns alla möjligheter att klättra i tabellen det gäller bara att fortsätta spela som man gjorde igår.

Nu får vi suga på denna karamell några dagar innan det är dags att ladda upp för nästa match som spelas på fredag 20 oktober borta mot Newport County.