Emirates Stadium, 2023-12-17 15:00

Arsenal - Brighton
2 - 0

Inför: Arsenal - Brighton

Inför: Arsenal - Brighton

Dystert facit ringar in söndagen när Brighton kommer på besök. 0-3, 1-3 och 1-2 har de senaste mötena på The Emirates slutat. Nu måste Arsenal vinna för att etablera sin plats i toppen inför mötet på Merseyside nästa helg.

Den här matchen brukar inte vara ett roligt möte för Arsenal. Vi måste gå tillbaka hela vägen till 2021 för att hitta en trepoängare hemma mot Brighton. Brighton har sedan länge satt sin prägel på ligan och har stor respekt i varje möte de går in i. Men laget har ännu inte hittat sin högsta nivå i år. 

Arsenal kommer från ett tufft nederlag borta mot Aston Villa förra helgen i en match som bör ha slutat annorlunda. Arsenal var det bättre laget under 90 minuter men brände chans på chans och hade inte marginalerna på sin sida. Trots förlusten bör moralen vara på topp när Arsenal går in i det här mötet på hemmaplan – där man ännu inte har förlorat i år. 

Skadeläget ser bra ut men där Tomiyasu fortfarande ser ut att bli frånvarande tillsammans med Thomas Partey, Fabio Vieira och nu även Mohamed Elneny. Emile Smith-Rowe har även börjat träna igen men vi lär inte få se honom i den här matchen heller. Brighton har däremot större skadebekymmer där Ansu Fati, Enciso, Estupinan, Lamptey, March och Welbeck alla är frånvarande. 

Den förväntade matchbilden är att Arsenal kommer kontrollera matchen men att Brighton också kommer vilja hålla i bollen och kontra så fort möjlighet ges. Deras offensiva kvalitéer är det verkligen inget fel på men det ska sägas att de har haft svårigheter med målskyttet. Dessutom släpper laget in mål i nästan varje match och Arsenals anfallsspel har sett bättre och bättre ut. Så länge Arsenal förvaltar sina chanser och kan handskas med Brightons kontringar och fasta situationer, bör en trepoängare här vara given. 

Arsenal är medvetna om uppgiften men vet också om att Liverpool väntar på bortaplan dagen före dopparedagen. Trots det stundande mötet finns det inget utrymme att i en sån här match försöka spara på krafterna. En förlust här kommer inte att göra gott inför det stundande mötet på Merseyside. Likt mot Wolves bör Arsenal rivstarta matchen för att försöka stänga den tidigt. Ju längre ett oavgjort resultat håller i sig, desto större chanser och ytor kommer Brighton ha för att kontra in en boll – det har vi sett tidigare. 

Potentiell startelva:
Raya, White, Saliba, Gabriel, Zinchenko, Rice, Ödegaard, Havertz, Saka, Jesus, Martinelli

När? Söndag 17 december kl 15:00.
Hur? Viaplay Sport.
Vad? Premier League 2023/24. 
Var? Emirates Stadium
Tips: Vinst, 3-1.

Jacob Olin Karlsson2023-12-16 15:00:57
Author

Fler artiklar om Arsenal