Anfield, 2022-11-01 21:00

Liverpool - Napoli

Inför: Liverpool - Napoli

Inför: Liverpool - Napoli

Gruppfinal i Champions League för Liverpool och Napoli väntar på Anfield. Båda lagen är redan klara för avancemang och Napoli både vann första mötet och har fördel i målskillnad inför kvällens retur.

Ännu en omgång i Premier League är bakom oss och ännu en helg fick vi beskåda ett undermåligt Liverpool som resulterade i förlust mot bottenlaget Leeds. Det börjar tyvärr bli en vana att se ett väldigt varierande The Reds och därmed finns det alltid en oro inför varje match. Ikväll är inget undantag, minst sagt efter första mötet mot Napoli från Italien som rider på kanske Europas högsta våg av momentum just nu.

Avancemang är som sagt redan säkrat för båda lagen och det blir ytterst intressant att se vilka lag som ställer upp. För Liverpool krävs inte bara seger utan även att ett gäng bollar trillar in för att det ska bli gruppseger, men framförallt är det en psykologiskt viktig seger i potten för att bevisa att The Reds minsann är en kandidat att räkna med i slutspelet. För där blir motståndet minst lika bra som Napoli.

Jag har svårt att se att inget av lagen går för seger, men det ska poängteras att båda lagen har varsin extremt viktig match i interna ligan denna vecka. Liverpool möter Tottenham borta på söndag i något av en måste-match för att behålla ett sista hopp om titeln medan Napoli möter Atalanta borta, som flåsar i nacken på en andraplats. Både Klopp och Spalletti kommer därför högst sannolikt vilja spara så mycket energi som möjligt till dessa matcher med tidiga byten beroende på matchställning, varför jag tror att första 30 minuter kommer bli otroligt avgörande, och varför dagens match inte bara är viktigt just idag utan även för hela veckan.

Truppmässigt är Liverpool fortsatt skadedrabbat där Arthur, Luis Diaz, Diogo Jota, Naby Keita, Joel Matip samt Alex Oxlade-Chamberlain är utanför truppen. Napoli har enligt information i skrivande stund inga tunga avbräck borta från spel.

Sen kanske vi kort ska nämna det psykologiska också. Trots kontinuerlig leverans sedan förlusten mot Napoli i Champions League vet jag inte hur mycket det betyder att slå både Rangers och Ajax två gånger (där det inte heller varit solklara segrar), när vi kommer med två färska ligaförluster mot bottenlag i bagaget. Napoli å andra sidan sopade banan med Sassuolo i lördags där Osimhen gjorde hattrick och Kvaratskhelia stod för 1+2 framåt. Napolis anfallsspel ser därmed ruggigt bra och orande ut, framförallt i relation till hur The Reds försvar har pendlat.

För att summera: Det positiva inför ikväll är slutspel oavsett resultat och att vi därför får en ärlig chans att ta tempen mot ett Europeiskt lag i högform inför slutspelet som komma skall. Kortsiktigt behövs verkligen den här vinsten för att skapa momentum inför mötet med Tottenham på söndag.

Så hur kommer det bli ikväll? Kommer Napoli ha lekstuga med ett slappt Liverpool-försvar eller kommer Van Dijk stoppa Osimhen i fickan och Trent knorra in en frispark? Det återstår att se, men vi sitter bänkade med balanserad optimism för vårt lag.

#YNWA

Nico Huovilainen2022-11-01 14:55:00
Author

Fler artiklar om Liverpool