Old Trafford, 2023-02-19 15:00

Manchester U - Leicester

Inför: Manchester United - Leicester
Innan returen mot Barcelona väntar ligamöte mot Leicester.

Inför: Manchester United - Leicester

Efter en lovande insats på Camp Nou ska Manchester United nu ta sig an Leicester City på Old Trafford. Med ett returmöte hemma mot Barcelona runt hörnet blir det intressant att se hur Erik ten Hag tar sig an ett målglatt och formstarkt motstånd imorgon. Här är helgens matchguide!

Manchester United:
Det var ett starkt United som i torsdags mötte Barcelona i ett första möte av två i Europa Leagues slutspel. Erik ten Hags mannar var modiga, vågade spela och parkerade absolut inte någon buss. För första gången på väldigt länge kändes det som om Manchester United faktiskt inte backade hem mot en av de där stora drakarna, som man gjort så många gånger under det senaste decenniet. Och trots att United förtjänade ett bättre resultat var det ändå mäktigt att se förändringen i mentalitet som ten Hags spelare nu har fått. Efter matchen pratades det i mitt Twitter-flöde om att detta var en av Uniteds bästa matcher sedan Sir Alex lämnade klubben. Jag vet inte om jag håller med, men sådana tongångar säger ändå något om insatsen.

Nu riktas blickarna istället mot Old Trafford när Leicester City kommer på besök. Det blir minst sagt en klurig match att ta sig an, då den viktiga returen mot Barcelona väntar redan på torsdag nästa vecka. Leicester är även i en målglad form och kommer komma till Old Trafford med allt att vinna. Med detta i åtanke blir det intressant att se hur ten Hag tar sig an den här matchen när det kommer till rotation och speltid för Uniteds nyckelspelare.

Casemiro har en matchavstängning kvar att avtjäna i ligan efter hans röda kort mot Crystal Palace. Antony, Scott McTominay och Anthony Martial var alla frånvarande från matchen i Barcelona på grund av skada, men ten Hag har under veckan bekräftat att trion gör framsteg i sina respektive återhämtningar. Nederländaren sa på gårdagens presskonferens att ”kanske en eller två spelare kan återvända till spel” mot Leicester imorgon, vilket såklart vore en boost i en sådan här typ av match.

Min startelva (4-2-3-1): de Gea - Dalot, Maguire, Martínez, Malacia - Fred, Sabitzer - Garnacho, Fernandes, Rashford - Weghorst

Motivering:
Laguttagningen blir en balansgång mellan att vinna matchen men att också ha returen mot Barcelona i beaktning. Dalot och Martínez spelade inte i torsdags och bör därför kunna matchas mot Leicester imorgon. Däremot hade jag velat vila Varane och Shaw inför returen på torsdag, då de båda är lätt skadebenägna men även kommer bli extremt viktiga mot Barca.

På mittfältet finns det inget att diskutera – Fred och Sabitzer är de enda alternativen. Framåt vill jag se Rashford och Garnacho på varsin kant, men den här gången bara måste Rashford få starta till vänster. Bruno Fernandes får som vanligt dirigera spelet centralt i banan bakom centertanken Wout Weghorst – inga konstigheter.

Leicester:
Leicester City är i bra form i Premier League, i alla fall om man ser till de två senaste matcherna. Två raka vinster mot Tottenham och Aston Villa, med en målskillnad på 8-3, har gett Brendan Rodgers mannar luft under vingarna. Både nigerianen Kelechi Iheanacho och engelsmannen James Maddison noterades i målprotokollen i de båda matcherna och har sett riktigt heta ut. ”The Foxes” kommer således till Old Trafford som ett målglatt lag med ett gäng formstarka spelare.

Trots de två senaste vinsterna befinner man sig fortfarande på plats tretton i Premier League med endast sex poäng ner till det negativa strecket. Under säsongen har man förlorat hela 12 av 22 spelade ligamatcher – bara bottenlaget Southampton har förlorat fler. Men inför morgondagens drabbning på Old Trafford kan både Youri Tielemans och Boubakary Soumare återvända till spel efter skadefrånvaro, vilket vore en boost för Leicester. Brendan Rodgers bekräftade även under fredagen att James Maddison är ”fine” efter rapporter om en eventuell skada. Däremot kommer den tidigare United-spelaren Johnny Evans inte vara tillgänglig för spel på söndag ­– han har fortsatta problem med en vadmuskel.

Trolig startelva (4-2-3-1): Ward - Pereira, Faes, Souttar, Castagne - Tielemans, Dewsbury-Hall - Tete, Maddison, Barnes - Iheanacho

Tre snackisar inför matchen:

1. En klurig ”mellanmatch”

Det blir alltid speciellt när en match är intryckt mellan ett viktigt dubbelmöte i Champions/Europa League. United spelade som sagt riktigt bra borta mot Barcelona och har stora möjligheter att ta sig vidare på torsdag när returmötet spelas. Men då krävs både fräscha och formstarka spelare; två faktorer som inte alltid är helt lätta att kombinera. Hur mycket kommer ten Hag våga gå för det imorgon om det fortfarande står 0-0 efter en timme? Kommer de viktiga spelarna ändå bytas ut i ett sådant läge, för att vilas inför returen mot Barca? Det är något som i alla fall jag tycker kommer bli intressant att se.

Förhoppningsvis behöver nederländaren inte tänka på detta imorgon. Det ideala hade såklart varit att gå in i paus med en bekväm ledning, för att sedan slussa ut och vila de viktigare spelarna i den andra halvleken. Kanske startar även några nyckelspelare på bänken imorgon för att vara 100% redo inför Barcelona på torsdag – det återstår att se. Hur som helst blir morgondagens laguttagning och matchande av spelare intressant att ta del av.

2. Målglada Leicester har inget att förlora
Det går inte att komma ifrån Leicesters åtta gjorda mål på de två senaste matcherna. Brendan Rodgers mannar har fått fart på målskyttet och dessutom väckt liv i både Kelechi Iheanacho och James Maddison igen. Man släpper visserligen fortsatt in en del mål bakåt, vilket United förhoppningsvis kan utnyttja, men man är rejält starka framåt just nu. Defensiven blir således viktig för United att sätta inför den här matchen.

Framförallt kommer Leicester komma till Old Trafford utan någon press och med allt att vinna. Med sex poäng ner till strecket har man absolut inga Europaplatser att spela för – nu handlar det bara om att klara sig kvar i Premier League, vilket man kommer göra, och att avsluta säsongen på ett okej sätt. Det finns dessutom inte någon där ute som förväntar sig att Leicester ens ska ta poäng imorgon, vilket gör att man kan gå ut på Old Traffords gräs med helt avslappnade axlar.

3. Vår egna superhjälte ska fortsätta flyga
Slutligen går det inte att skriva om Manchester United nu för tiden utan att nämna Marcus Rashford. Sedan återstarten efter VM har Rashford spelat 16 matcher och stått för hela 14 mål och 5 assist, enligt Transfermarkt. Det är osannolika siffror som visar vilket otroligt självförtroende vår egna superhjälte har nu för tiden. Ordet ”glödhet” räcker inte för att beskriva Marcus Rashford längre, han är betydligt hetare än så.

Som tidigare nämnt har Erik ten Hag flera beslut att fatta gällande speltid/rotation inför morgondagens möte. Så, bör Rashford starta imorgon mot Leicester? En skada på honom och känslan inför Barca, och resten av säsongen, blir helt förändrad. Med det sagt vill jag ändå se Rashford från start imorgon, då jag är övertygad om att han både klarar den tuffa matchningen men att han även mer än något annat vill bygga vidare på sin sagolika form. Spela därför vår egna superhjälte från start imorgon och låt han fortsätta flyga!

Tips: 4-1 (Rashford x2, Fernandes, Garnacho, Iheanacho)

Arena, datum och matchstart: Old Trafford, söndag 19 februari kl 15.00
Turnering: Premier League
Stream: Viaplay

Hur tycker ni att ten Hag borde matcha sina spelare mot Leicester? Dela era tankar i kommentarsfältet!

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2023-02-18 15:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U