Bescot Stadium, 2023-09-23 16:00

Walsall - AFC Wimbledon

Inför: Walsall – AFC Wimbledon 
Efter två raka bortamatcher är det återigen dags att spela hemmamatch för Walsall.

Inför: Walsall – AFC Wimbledon 

Efter två raka bortamatcher är det återigen dags att spela hemma på the Poundland Bescot Stadium. Lördagens motstånd består av AFC Wimbledon och det blir på nytt ingen enkel match för Walsall. 

Mat Sadler måste få igång sina spelare efter att man gjorde en rätt avslagen insats mot Swindon Town förra helgen. Den matchen slutade med en 2–0 förlust efter att man släppt in två billiga kort i matchledningen och i slutminuterna. 

Att Tom Knowles drog på sig en onödig utvisning gjorde inte matchen lättare att vända och få med sig en eller tre poäng. 


 
Head 2 head 

Nu möter man AFC Wimbledon som kanske inte är i samma form som Swindon men dom ska inte räknas bort helt. Dom ligger på plats 11 i tabellen tre placeringar ovanför Walsall men på samma poäng men med bättre målskillnad. 

Formen över dom fem senaste ligamatcherna är också tämligen jämn mellan lagen. Walsall har två vinster, två oavgjorda och en förlust medan Wimbledon har tre oavgjorda, en seger och en förlust. 

Det har tidigare endast spelats åtta matcher mellan lagen och det är jämnt fördelat med fyra segrar för vardera lagen. Ingen match har slutat oavgjort.  

Det första mötet spelades i augusti 2016 då Walsall vann med 3–1. 

Vi mötte varandra två gånger förra året där vi vann varsin match. Walsall vann det första mötet med 3–1 men senare på säsongen när man tappat all form förlorade vi med 2–0. 

Det intressanta när man kollar tillbaka är att man vunnit varannan match och då vi förlorade senast bör det därmed bli en seger.  

 
Skador och avstängningar 

Jack Earing är på väg tillbaka efter en korsbandsskada och har börjat löpträning på gräs. 

Rollin Menayese är på väg tillbaka efter en svår fotskada. 

Brandon Comley har vi inte hört så mycket och vilken typ av skada han har men han ser inte ut att vara tillbaka än. 

Tom Knowles är avstängd efter att blivit utvisad mot Swindon Town. 
 

Domarteamet 

EFL har utsett Declan Bourne som huvuddomare och till sin hjälp kommer han att ha assisterande Samuel Fudge och Richard Morris samt fjärdedomaren Kevin Howick. 

Bourne har denna säsong dömt 2 matcher och på dessa delat ut 12 gula och 1 rött kort. 

Förra säsongen dömde han Walsall två gånger. 1–1 matchen mot Tranmere i januari och 0–0 matchen mot Carlisle i april. 

Totalt har han dömt strax över 130 matcher som är fördelade över League One, League Two och National League.  




 
Mina tankar inför matchen 

Efter en bra insats mot Colchester nådde man inte upp i samma nivå mot Swindon. Två enkla mål bakåt och en onödig utvisning gjorde inte saken bättre. 

Nu hoppas jag att man kommer in mer laddad till denna match och med hemmapublikens stöd kan ta hem alla tre poäng och på nytt kunna se uppåt i tabellen.  

Trots att vi ligger på plats 14 i tabellen har vi bara två poäng upp till Crewe på sista playoffplats och sju poäng upp till ledande Swindon. Vi är bara fyra poäng från tredjeplatsen med så tabellen är oerhört jämn om man kollar uppåt. Nedåt har lag börjat sladda med Tranmere Rovers och Sutton United på endast tre inspelade poäng efter åtta omgångar. 

Med Tom Knowles avstängd är det öppet vem som tar platsen till höger i försvaret. Blir det unge talangfulle Joe Foulkes som får chansen eller sätter man in Joe Riley där. I mina ögon är Foulkes det självklara valet, han behöver speltid för att utvecklas, han det alternativ som är mest naturlig som högerback och han är en egen produkt. Det är viktigt att egna produkter får chansen så ungdomarna i akademin ser att det finns möjligheter. Riley som enda alternativet nu när Knowles är avstängd har in bästa position centralt på mittfältet. 

Danny Johnson kom in från bänken mot Swindon efter att ha sett dom två föregående matcherna utan att få komma in. Frågan är varför man satt den målfarligaste spelaren på bänken och istället spelat en äldre och långsammare anfallare i form av Jamille Matt tillsammans med Freddie Draper

Nu hoppas jag att man startar med Johnson på topp med Draper och att dom två tillsammans kan få så pass många chanser att dom hjälper Walsall att döda matchen. 

Förutom Draper och Johnson har vi även Isaac Hutchinson som potentiell matchvinnare och dom står alla tre på två gjorda mål denna säsong. Av dom tre är det dock Draper som sticker ut som förutom sina två mål även gjort två assist och orsakat otroligt många problem för motståndarnas försvar tack vare sitt kraftfulla spelsätt. 

Jag har förhoppningen att laget ska våga mer än mot Swindon. När man får chansen att driva ut och utmana motståndarnas försvar måste man ha modet att göra det. Tvinga motståndarna försvara när dom är felvända och inte stanna upp anfallet och låta dom ställa upp försvaret rättvänt.  

Mot Swindon hade man flera möjligheter att gå offensivt för att endera hitta ett avslut ett inkast eller fast situation nära motståndarnas straffområde. Istället så stannade man upp anfallet någon meter in på motståndarnas planhalva, blev satt under press och endera tappade bollen och gav motståndarna en kontringsmöjlighet eller så blev man tvingad att passa bakåt och hela anfallsmöjligheten rann ut i sanden. 

Med målfarliga anfallare på topp måste bollen upp så fort som möjligt och mittfältet måste våga att utmana ha mer tro på den egna förmågan att man kan vinna en mot en duellerna. Driver man upp bollen längre upp på motståndarnas planhalva blir det även enklare att vinna tillbaka den om man skulle tappa bollinnehavet. Man riskerar inte att åka på en snabb omställning som ofta är fallet när man tappar bollen vid mittlinjen när laget är på väg uppåt i plan. 


Pär Stener@perstener2023-09-22 11:22:08
Author

Fler artiklar om Walsall