Inför: Manchester City - Chelsea
Benoit Badiashile har redan börjat träna med laget, kommer han göra sin debut för Chelsea imorgon?

Inför: Manchester City - Chelsea

FA Cupen 2022/23 är äntligen igång för Premier League-klubbarna, för Chelseas del väntar en tuff bortamatch mot Manchester City.

Chelsea har aldrig tidigare åkt på fem raka förluster mot the Citizens, men på söndag kan den bistra tanken bli verklighet när den tredje rundan i årets FA Cup ska avgöras. Senast de kungsblå ens gjorde mål mot City var i den oförglömliga Champions League-finalen 2021. Då var det Kai Havertz som avgjorde och kanske hänger mycket av hoppet på honom även imorgon då han går in i matchen som en av få Chelseaspelare i form.

Läget i lagen

Skadeläget i Chelsea blir bara värre och värre. I torsdagens match mot just City tvingades Graham Potter till två tidiga byten då både Raheem Sterling och Christian Pulisic ådrog sig bekymmer. Numera är läget nästan så illa att Chelsea hade kunnat ställa upp en fullt duglig, nästan helt ordinarie startelva med spelare som för tillfället befinner sig i sjukstugan. Edouard Mendy i kassen. Reece James, Ben Chilwell och Wesley Fofana i backlinjen. Ngolo Kanté, Mason Mount och Ruben Loftus Cheek på mittfältet och Raheem Sterling, Christian Pulisic och Armando Broja längst fram. Kanske ansluter en mittback på söndag och fullbordar elvan.

Skämt åsido, en positiv nyhet är att Mount redan kan vara tillbaka imorgon om allt går planenligt. För hemmalaget är Ruben Dias den enda som definitivt är ur spel, medans tveksamheter kvarstår kring Aymeric Laporte samt Julian Alvarez.

Formläget inför matchen går även den i tydlig favör för Manchester-laget. Innan förlusten mot Brentford i december hade de 16 raka vinster på The City of Manchester Stadium. För Chelseas del är resultatraden lite tyngre läsning, senaste bortavinsten på engelsk mark kom den 16:e oktober i mötet med Aston Villa.

Förväntade laguppställningar

Möjlig startelva Chelsea (4-2-3-1): Kepa; Azpilicueta, Chalobah, Koulibaly, Hall; Jorginho, Zakaria; Ziyech, Havertz, Chukwuemeka; Aubameyang

Möjlig startelva Manchester City (4-3-3): Ortega; Lewis, Stones, Akanji, Cancelo; Phillips, Gündogan, De Bruyne; Mahrez, Haaland, Grealish

Som alltid är det svårt att förutspå laguppställningar i cup-matcher och det här är inget undantag. Kommer Pep vila spelare med tanke på att de måste gå relativt rent i ligaspelet? Troligtvis, men vi vet alla att deras reserver inte är så pjåkiga de heller. Graham Potter befinner sig i en liknande situation. Läget i ligan är minst sagt oroväckande men kanske kan en vinst i cupen ge det nödvändiga självförtroendet och energin som spelarna behöver för att väcka liv i säsongen igen.

Med det sagt är det möjligt att vi får se några rotationer. Thiago Silvas kropp behöver behandlas varsamt och där kan Trevoh Chalobah kliva in. På mittfältet borde Jorginho vara tillbaka i startelvan. Carney Chukwuemeka imponerade i förra matchen och får förhoppningsvis chansen igen. Samma gäller för Lewis Hall som kan ta vänsterbackspositionen och därmed ge Marc Cucurella lite vila. Längre fram i banan kan Hakim Ziyech och Pierre Emerick Aubameyang få chansen.  

Förväntad matchbild

Den förväntade matchbilden är att City tar tag i taktpinnen. Senast var bollinnehavet relativt jämt fördelat men på Etihad är the Citizens än mer benägna om att styra och ställa. Chelsea lär i så fall utgå från en mer kontringsorienterad fotboll med ett kompakt och lågt försvar. Precis som i torsdags kan dock föreställningen komma att bli chansfattig och sedermera målsnål. City kommer inte anfalla i ett ursinnigt tempo eller drabbas av panik om ledningsmålet inte kommer omedelbart. Chelsea å andra sidan kommer vara nöjda så länge nollan hålls.

Med reservationer mot att Pep inte ställer upp hela U-18 laget som i matchen 2015/16, tror jag att det blir respass för London-laget. City är just nu ett bättre lag och utan stödet från Stamford Bridge är risken stor att det här rinner iväg. 3-0 till hemmalaget är mitt, något pessimistiska tips.

Övrigt

  • Domare för dagen är Robert Jones och i VAR-rummet sitter John Brooks.
  • Mateo Kovacic kan göra sin 150:e start för Chelsea.
  • Chelsea har vunnit sina 24 senaste tredje rundor i FA Cupen, ett rekord i sammanhanget.
  • Viasat och Viaplay sänder matchen som har avsparkstiden 17.30.

Lukas Engblom 2023-01-07 14:22:00
Author

Fler artiklar om Chelsea