Nya rekryteringar i Charlton – Dean Holden klar som ny manager

Nya rekryteringar i Charlton – Dean Holden klar som ny manager

Charlton Athletic presenterade under eftermiddagen Dean Holden som ny manager och adderade ytterligare tre namn till klubbens organisation.

Ja, pajkastningen, spekulationerna och ryktesspridningen har varit i full gång i sociala medier ända sedan Ben Garners avsked för nästan exakt två veckor sedan. Detta accelererade sedan under helgen efter den symptomatiska förlusten mot Bristol Rovers och nådde sedan ett vakuum när Thomas Sandgaard igår bekräftade att en manager skulle presenteras under tisdagen. Han har inte gjort sig känd för att hålla sina löften och stå vid sitt ord – men den här gången stämde faktiskt det han uppgav.

Tidigare under eftermiddagen presenterades fyra nya aktörer som kliver in i olika roller inom Charlton Athletic, varav Dean Holden var det namn som väckte mest uppmärksamhet. Holden är klar som klubbens nya manager och blir därmed den fjärde managern att tillsättas under den lite mer än två år långa Sandgaard-eran. Kontraktslängden har än inte återgivits men 43 åringen installerar sig med omedelbar verkan på Sparrow Lane och SE7. Han kastas dock först in i hetluften vid sidlinjen när det vankas annandagsfotboll. I onsdagens möte med Brighton & Hove Albion i Ligacupen är det alltså fortsatt interim-alternativet Anthony Hayes som basar över laget. Hayes kommer sedan att återställa sig i rollen som hjälptränare i seniorlaget, Jason Pearce återgår till U18, och - hör och häpna men - Scott Marshall fortsätter i klubben som assisterande tränare. Det har varit tyst om Marshalls framtid fram tills nu. Spekulanterna – och så även jag – tog för givet att Marshall skulle lämna i och med Garners avsked, men kvar blir han alltså.

Dean Holden kommer senast från en tid som arbetslös, då han lämnade Stoke City i slutet av augusti efter en kort tid som interimtränare. Med rötterna ur Swinton, Greater Manchester, skapade Dean Holden sig en skaplig spelarkarriär som pågick på professionell nivå mellan åren 1998 – 2014. Störst merit blev hans 13 matcher för Bolton Wanderers (1998-2002), medans flest framträdanden gjordes i Oldam Athletic (2002-2005), Peterborough (2005-2007) och Shrewsbury (2009-2011). Sista klubbadress innan karriären avslutades blev i Walsall (2012-2014). Tränarkarriären inleddes sedan med en gång i rollen som assisterande tränare i Oldham Athletic (2014-2016). Här han hann även med kort tid som interimtränare 2015. Inför säsongen 2016 handplockades han av Bristol City för att bli assisterande till Lee Johnson, och det var han sedan i fyra år fram till Johnson tackade för sig 2020. Detta gav möjligheten till Holdens första huvuduppdrag när han samma sommar tog över efter Johnson som huvudtränare för Bristol City. Anställningen behöll han i sex månader – till februari 2021 – innan avskedades på grund av sex raka förluster och en dåvarande 13:e plats i Championship. Arbetslösheten förblev kort för redan i april anställdes han som assisterande till Michael O’Neill i Stoke City, och den rollen erhöll han fram tills O’Neill fick kicken tidigare i augusti i år. Efter en match som interimtränare tillsatte Stoke Alex Neil som ny manager och Holden lämnade då även han klubben.

Reaktionerna kring Dean Holdens anställning har under dagen varit lite blandade. Det råder en osäkerhet kring att han mest agerat assisterande under sin tid i branschen och egentligen det enda underlaget i rollen som huvudansvarig är hans sex månader i Bristol City – där det också går att argumentera för att han fick dojjan lite väl hastigt. Däremot så lovordas han från flertalet Bristol City- och Stokesupportrar för sitt arbete inom klubbarna och ses av många som ett spännande namn, redo för ett ordentligt huvuduppdrag igen. Den skepticism som redan i detta nu muttras från Charltonsupportrar är mer riktat mot ägare Thomas Sandgaard än mot själva Holden. Förtroendet är nu så pass lågt mot ägaren att inte en ny manageranställning kan sminka över det. Samtidigt tror jag att alla är lättade över att Holden är på plats redan nu, med lite mer än en vecka kvar till januarifönstrets öppning.

Här någonstans brukar presentationen av en ny manager ta slut – men inte den här gången. För ytterligare tre andra namn presenterades av Thomas Sandgaard som nyanställda i diverse tidigare vakanta roller inom klubben. Detta handlade om Andy Scott, Jim Rodwell och Ed Warrick.

Andy Scott anställs som ny teknisk direktör i klubben, och fyller därmed ut rollen som varit ledig ända sedan Ged Roddy lämnade klubben för en roll inom FIFA för nästan exakt ett år sedan. Scott är även han en före detta professionell fotbollsspelare på öarna och har på senare år arbetet med rekrytering inom Brentfords, Watfords, Swanseas och Nottinghams organisationer. Han kompletterar och kommer arbeta tätt med duon Steve Gallen (sportchef) och Martin Sandgaard (chefsanalytiker). Scott får ändå anses som en rutinerad rekrytering i sammanhanget och fyller ut en roll som bör vara tillsatt i en klubb med Charltons kostym. Att det kommer in lite ordentlig erfarenhet bredvid Gallen och Sandgaard är inte fel. Scott pekas ut som en nyckelfigur i det vitala övergångsfönster som väntar i januari. 

Jim Rodwell anställs och träder in i rollen som ”Chief Operating Officer” (någon form av verkställande direktör). Han har tidigare under 2010-talet verkat i rollen som VD för klubbar som Notts County, Scunthorpe United och Sunderland. Senast kommer han från korta inspel som tillfällig VD hos Peterborough och Hull. Han har tidigare innan dess även varit både sportchef och ägare i Boston United. Att även Rodwell får ses som ett rutinerat kort råder det inga tvivel kring. Rapporterna gällande produkten av hans arbete är däremot lite blandade och de senaste längre perioderna hos Scunthorpe och Sunderland beskrivs som misslyckade. Rodwell lämnade Sunderland vid Kyril Louis-Dreyfus ägarövertagande i april 2021 och hade då haft rollen i ett år.

Ed Warrick var det sista namnet att presenteras och är också den som lämnar flest frågetecken kring. Warrick anställs som ”Finance Director, och ersätter Emma Parker som lämnar sin anställning i klubben denna vecka. Warrick beskrivs ha erfarenhet från såväl Premier League-nivå som en mängd klubbar i de lägre divisionerna, men mycket mer än så finns det inte att gå på. Att allt inte lades på bordet gällande denna figur bekräftades snabbt av nyheten att Warrick i dagarna etablerade ett företag tillsammans med Charlie Methven som heter SE7 Partners Ltd. Samme Methven som den senaste tiden flertalet gånger iakttagits på Charltons hemmamatcher och som så sent som under måndagen dementerades inte skulle ha någon roll inom klubben, enligt Thomas Sandgaard. Methven är känd för sitt supporterskap till Oxford United, men kanske främst för sin roll som VD och delägare i Sunderland mellan 2018 - 2019 och det här klippet från Netflix-serien ”Sunderland Til I Die” där han föreslår elektronisk dansmusik som nytt inmarschsound på Sunderlands hemmamatcher inför säsongen 18/19 (https://www.youtube.com/watch?v=p4bORXW9xeU). Methven har med andra ord blivit ett internskämt på flera forum och det är väl ingen inom supporterkretsarna som hoppar sig lycklig över att hans namn nu kopplas samman med Charlton.  

Vart det här ska landa med alla dessa nyrekryteringar får tiden utvisa. Det blir åtminstone ett nytt kapitel i klubbens historia och ett hack i den just nu nedåtgående kurvan. Man får åtminstone tillstå att det är viktiga roller inom klubben som nu är tillsatta och som kan tänkas vara viktiga om klubben ska ta några som helst kliv framåt den här säsongen. Sen om det fungerar under Sandgaards ägarskap återstår att se. Han uppges ju tidigare ha haft svårt att ta till sig rådgivning men nu hämtar han förhoppningsvis in namn som han kan få för sig att lyssna på. 

Frustrationen mot Sandgaards ägarskap har dock inte tagit slut utan är fortsatt i full blom på sociala medier. Ryktena och spekulationerna om att en försäljning fortsatt är aktuell fortsätter också spinna vidare. Sandgaard har själv dementerat detta, men det ger vi inte mycket för. En del vill tro att dagens anställningar är början på slutet för Sandgaard-eran. Hur mycket substans det ligger i det återstår att se. Det senaste nytt (från Daily Mail) är i alla fall att Sandgaard är i samtal angående en försäljning med just Charlie Methven, som sägs företräda ett konsortium med amerikanska och qatariska investerare. Ett nytt ryktesspår alltså om man jämför med förra veckans kopplingar till Mohamed Mansour och the Mansour Group, ägare av Right To Dream. Det är alltså återigen mycket som återstår att se.

UP THE ADDICKS!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-12-20 23:29:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson