Preston - Stoke
0 - 2

Stoke har hittat in på vinnarspåret
Will Smallbone gjorde sitt första mål för klubben

Efter förra veckans imponerande vinst mot Sheffield United var det ett pånyttfött Stoke som begav sig till bortamatchen mot Preston North End. Det blev en ny 3-poängare efter mål av Will Smallbone och Tyrese Campbell.

Stoke ställde upp med en oförändrad startelva för första gången för säsongen, och satte tidigt tryck på hemmalaget som knappt kom över halva plan under de första 20 minuterna. Men på grund av tekniska misstag lyckades man inte skapa särskilt många målchanser. Det enda riktigt farliga läget kom efter 11 minuter när Sterling spelade fram Campbell till ett läge i straffområde men vinkeln var snäv och Campbell kom för nära målvakten Woodman. Efter ett tag kom Preston in mer i matchen, framför allt genom att skapa tryck vid fasta situationer, men man hade inte ett enda skott på mål. Stoke har ofta svårt att skapa ur det uppställda anfallsspelet, men när man väl gör det så är allt som oftast Wilmot inblandad. Så även i den 41:a minuten när han hittade en felvänd Campbell som skarvade vidare bollen i djupet till Gayle vars avslut täcktes i sista stund av Preston-försvarare.

Andra halvlek var en enda lång utskåpning från Stoke som fullständigt sköljde över hemmalaget och skapade mängder av målchanser. I den 58:e minuten tog man ledningen efter en smart djupledslöpning och ett precist vänsterinspel från Gayle som Smallbone som placerade in till vänster om Woodman. I andra halvlek började också Campbell få mer slutprodukt i sitt spel. I den 64:e minuten tog han sig förbi på vänsterkanten och piskade in ett inlägg perfekt på pannan på Gayle som nickade utanför. Två minuter visade han på snabbhet, finurlighet och effektivitet när han jagade ikapp en till synes hopplös djupledsboll, bjöd på några kroppsfinter och stillastående borrade in bollen i bortre. Både Baker och Wilmot hade sedan lägen att utöka men det slutade med en 2-0 vinst.

Andra raka vinsten och ännu en stark prestation av Alex Neils Stoke som därmed avancerar upp till 13:e plats i tabellen, tre poäng från playoff-platserna. När Stoke förlorade med 4-0 hemma mot Watford för två veckor sedan så kändes en playoff-plats avlägset, men man har verkligen stått för en dramatisk förändring sedan dess. Alex Neil har på sistone lyckats implementera sin energifyllda fotboll och formationsförändringen till ett 4-2-3-1 har gett omedelbar effekt. Framför allt har Campbell och Fosu gett offensiven en helt annan spets jämfört med när vi spelade med wingbacks, men även det centrala mittfältet har fått ett lyft med Baker och Laurent som två sittande mittfältare och Smallbone i en fri roll framför. Om Stoke också lyckas få igång en forward så kommer man bli livsfarliga i kampen om playoff-platserna, och varför inte passa på redan i veckan när både Rotherham och Coventry kommer på besök?