Oakwell, 2023-04-25 20:45

Barnsley - Ipswich
0 - 3

Storförlust för Barnsley i toppmötet

Ett effektivt Ipswich vann med 3-0 och är nu väldigt nära att få spela Championship fotboll under nästa säsong.

Om man vill så finns det en hel del domslut som går att diskutera i denna matchen. Hörnan fram till 1-0 var ju egentligen en inspark, 2-0 målet föregicks av en handssituation i Ipswich straffområde, 3-0 målet borde dömts bort för en offside i ett tidigare skede och visst skulle Hirst fått ett andra gult kort när tryckte upp armen i Bobby Thomas ansikte i höjdduell.
Visst det är beslut som hade kunnat förändra slutresultatet, men samtidigt tycker jag att Barnsley gör en riktigt bra match och trots det så lyckades vi knappt skapa någon riktig målchans mot Ipswichs fantastiskt duktiga försvar på hela matchen. Och trots att Barnsley långa stunder var det spelförande laget så kändes det farligare de gånger Ipswich stack upp.
Ipswich är i alla fall enligt mig seriens bästa lag och värda platsen i Championship som de mer eller mindre spelade till sig i och med gårdagens 3 poäng. Vi får hoppas att vi också kan ta oss dit via playoff så får vi försöka ta revansch nästa säsong istället, och förhoppningsvis utan några tveksamma domslut då.

Gårdagens match startade i högt tempo, det märktes att det var två bra lag som båda ville framåt. Ipswich var det hetare laget i inledningen och det var också de som fick matchens första farliga målchans. I matchminut 10 fick Luongo bollen vid Barnsleys straffområdeslinje och drog iväg ett riktigt bra avslut i ribbans underkant, riktigt nära Ipswich ledning redan där.
Men efter det så spelade Barnsley upp sig och var det laget som hade mest boll. Man kom till flera nästan lägen, ofta via inlägg men ingen sådär riktigt farlig målchans.
Det mållösa resultatet skulle sedan Ipswich hinna ändra på dubbelt upp under ett par riktigt lyckosamma minuter innan domaren blåste av för halvtid.
I den 44:e minuten fick Ipswich en hörna från höger, Leif Davis slog in den mot den främre stolpen där Broadhead skarvade den mot mål och via Isted så letade sig bollen också in i nät. Det känns kanske som att Isted borde ha lyckats rädda den nicken men 0-1 till Ipswich.
Och Ipswich skulle inte nöja sig med det, på tilläggstid av den första halvleken tryckte Barnsley på för en kvittering. Leif Davis rensade iväg bollen ifrån eget straffområde och rensningen blev till en 1 mot 1 situation mellan George Hirst och Mads Andersen. Hirst gick vinnande ur situationen och tryckte iväg ett stenhårt avslut i Harry Isteds vänstra burgavel och helt plötsligt var det 0-2.
Riktigt tunga avslutande minuter för Barnsley i en halvlek som i övrigt var spelmässigt jämn.

Halvtid 0-2

Barnsley inledde den andra halvleken klart bäst, Cole var nära att få en fot på en retur från Ipswichs målvakt Walton, men det ville sig inte riktigt.
Istället stack Ipswich upp i den 53:e minuten. Burns tog sig in i Barnsleys straffområde, tryckte sig in mellan Andersen och Thomas och föll. Får erkänna att jag är osäker om det verkligen var någon kontakt men domaren kände sig säkrare och pekade på straffpunkten.
Fram för att slå straffen klev Broadhead för att göra sitt andra mål i matchen, men det blev han snuvad på när Isted gick åt rätt håll och ganska enkelt kunde rädda.
Barnsley fortsatte att försöka trycka in en reducering. Närmast kom Devante Cole i den 79:minuten efter ett inspel från Nicky Cadden. Cole tog emot i mitten av boxen, vände om och avslutade men fick lite för mycket fot under bollen så den flög halvmetern över Waltons ribba. Närmre än så kom inte Barnsley denna kvällen.
Istället punkterade Conor Chaplin matchen i den 81:a minuten när han fångade upp en rensning från Isted och sedan lobbade in 0-3 i tomt mål.
Det är bara att gratulera Ipswich, för att känna sig helt säkra på en plats i Championship så krävs två poäng på deras avslutande två matcher mot Exeter och Fleetwood. Det borde inte vara några problem för ett lag som nu har 17 raka matcher utan förlust. Och skulle Sheffield Wednesday råka tappa något poäng i någon av sina matcher så krävs inte ens det.
Barnsley får nu helhjärtat ställa in sig på att spela playoff. Känns kanske konstigt efter 0-3 och knappt en enda skapad målchans men jag tycker ändå att vi spelmässigt gjorde en ganska bra match igår. Bäst hos de röda var i mina ögon innermittfältaren Herbie Kane.

Barnsley-Ipswich 0-3
0-1 Broadhead 44
0-2 Hirst 45+2
0-3 Chaplin 81

Publik: 17080