Ewood Park, 2023-08-08 20:45

Blackburn - Walsall

Svår uppgift väntar i ligacupens första omgång

Svår uppgift väntar i ligacupens första omgång

Walsall fick ingen drömlottning i första omgången av ligacupen då man ställs mot Blackburn Rovers på bortaplan. En mycket svår match för Walsall att vinna men jag hoppas att man vill revanschera sig efter den onödiga förlusten mot Morecambe i lördags.

Ligacupens första omgång bjuder på svårt motstånd för Walsall som blev lottade att möta Blackburn Rovers borta. 

Blackburn vann sin premiärmatch mot West Bromwich Albion i lördags och kommer in till matchen med ett fint självförtroende. Förhoppningsvis ställer man inte det starkaste laget på planen vilket. 

För Walsalls del gäller det att skaka av sig den onödiga förlusten mot Morecambe i premiären. Skulle vi lyckas ta oss vidare till omgång två genom att vinna mot Blackburn skulle jag bli mycket överraskad och förvånad. Walsall ska egentligen inte ha något att sätta emot ett lag som spelar två divisioner högre upp i ligasystemet.  

Jag utgår ifrån att Mat Sadler gör vissa förändringar i startelvan. Jag hoppas att få se Joe Foulkes som ytterback på högersidan istället för Joe Riley som inte kom upp i normal standard mot Morecambe. 

I övrigt känns det som att man så här tidigt på säsongen ska vara så pass fräsch att man kan klara av att spela två matcher så nära varandra i tiden. Jag har dock ändå en känsla att Sadler kommer göra några ändringar i laget. 

Walsall kommer spela i sitt röda matchställ ikväll 

 

 

Head 2 head 

Hur ser det ut historiskt mellan lagen?  

Ja, det första mötet spelades redan den 10 januari 1931 i FA Cupen. Då blev det oavgjort och Blackburn vann 3–0 i returmötet fem dagar senare. 

Trots att första mötet var för mer än 90 år sedan har det bara blivit 17 matcher mellan lagen. 

På de få matcher som spelats har Walsall endast två vinster och fem oavgjorda. Det är med andra ord ett stort övertag i vinster till Blackburn som dragit ihop 10 vinster.  

Om vi ska hitta Walsalls senaste seger får vi gå nästan 50 år tillbaka i tiden till säsongen 1973/74 då Walsall vann båda mötena med 2–0. Sedan dess har man spelat nio matcher utan att vinna. 

 
Motståndarna 

Blackburn behöver inte någon detaljerad beskrivning som klubb. De flesta som är intresserad av fotboll vet vad dom presterat och att det är ett storlag jämfört med Walsall.  

Tack vare två mål inom loppet av två minuter halvvägs in i första halvlek tog dom hem segern med 2–1 i lördagens seriepremiär mot West Bromwich Albion. 

Inför kvällens match misstänker jag att Jon Dahl Tomasson kommer rotera laget och kan välja att vila sina viktigare spelare för att slippa skador och hålla dom fräsch till lördagens match mot Rotherham. 

Han förväntar sig nog att vinna tämligen enkelt även utan sina bästa spelare. 

 
Skador & avstängningar 

Offensiva mittfältaren och ytterbacken Tom Knowles är borta ett tag till med en höftskada. Knowles var bisittare till matchkommentatorn på iFollow Walsall i lördags och han sa då att han blir borta ett par veckor till. 

Den kraftfulle försvararen Priestley Farquharson som var tänkt att starta mot Morecambe fick känning av en skada under veckans träning. Han hann inte bli helt återställd och fanns därför inte med matchtruppen. Det känns inte som att Sadler törs riskera honom utan väntar nog tills på lördag med att låta honom debutera i Walsalltröjan. 

Defensivt skickliga och kreativa mittfältaren Jack Earing har en korsbandsskada och kommer vara borta några månader till. 

Försvararen Rollin Menayese har en fotskada som kommer hålla honom borta hela hösten. 

Anfallaren Freddie Draper sitter av sin sista match av tre efter det röda kort han drog på sig under slutet av sin utlåning till Drogheda United. 

 
Domarteamet 

Benjamin Speedie har fått förtroendet från EFL att vara huvuddomare. Till sin hjälp har han assisterande Richard Woodward och Kevin Mulraine. Som fjärdedomare kommer vi se Steven Copeland. 

Speedie dömde Stockport – Gillingham i lördags delade då ut fem gula kort. 

Senaste gången han dömde Walsall var förra säsongens möte med AFC Wimbledon som Walsall förlorade med 2–0. 

Totalt har han dömt 122 matcher och på dessa delat ut 377 gula och 10 röda kort samt blåst för 28 straffsparkar. 

Under karriären har han dömt flest matcher (44 st.) i League Two. På dessa har han delat ut 131 gula och 4 röda kort samt 10 straffsparkar. 

I ligacupen har han bara fått döma tre matcher så här långt och snittat tre gula kort per match.  

 
Mina tankar om kvällens match 

Jag vill att spelarna går in med inställningen att vinna matchen. Sadler måste motivera sina spelare att alltid vilja vinna oavsett hur tufft motståndet är. Den inställningen är nog samma för alla lag men mentalt kan det vara tufft att gå in med den när allt och alla skriker förlust.  

Realistiskt sett ska vi inte vinna med tanke på skillnaden på vilka spelare man har i vardera truppen samt skillnaden i liganivån. 

Jag håller tummarna för att man kan hålla nollan så länge som möjligt och göra Blackburn frustrerade till att locka fram individuella misstag som vi kan hugga på.  

 
Kommer Sadler rotera laget? 

Det blir även en möjlighet att lufta några nya spelare som till exempel Ross Tierney, lånet från Motherwell, och den egna produkten Joe Foulkes som offensiv högerback. Möjligen att man ger Chris Hussey ledigt och flyttar ner Oisin McEntee i backlinjen vilket skulle öppna upp för Tierney på mittfältet. 

Det kan också bli att Taylor Allen spelar till vänster i trebackslinjen. Han är egentligen en ytterback men man har provat Allen till vänster i trebackslinjen och fått beröm av Sadler. Kanske ett tillfälle att testa honom där för att se hur han presterar mot bättre motstånd. 

Jag tror inte heller att Danny Johnson spelar hela matchen ikväll. Sadler sa efter lördagens match att han inte tänkt spela Johnson hela matchen men då han var den enda som hotade offensivt behöll han honom på plan matchen ut. Med det i åtanke tror jag Johnson får max 60–65 minuter för att vara någorlunda fräsch till ligamatchen på lördag som enligt mig är viktigare än ligacupen. 

Till skillnad från ligaspelet får man i kvällens match ha nio avbytare på bänken och använda sig av fem byten. 

 
Fansen sluter upp bakom laget 

Trots stödet från över 1300 supportrar borta mot Morecambe i lördags lyckades man inte ta hem segern. Till kvällens match väntas över 400 supportrar ansluta. Det är en bra siffra med tanke på att det är tisdagskväll, en rätt lång resa och bara någon dag efter bortamatchen i lördags.  

Walsall hade det största bortaföljet i League Two i premiären. 

 
Ingen livesändning av matchen 

Matchen kommer tyvärr inte sändas live på klubbens/EFL:s streamingtjänst iFollow däremot kommer man kunna lyssna till matchens kommentatorer om man har abonnemang. 

Tyvärr har inte Viaplay eller Sky Sports valt Blackburn – Walsall som en av sina TV-sända matcher utan valet föll föga förvånande på Wrexham som möter Wigan samt matchen Hull – Doncaster. 

 

Pär Stener@perstener2023-08-08 15:02:10
Author

Fler artiklar om Walsall