Ajax nya hemmatröja presenterad — klassisk stil och det gamla klubbmärket tillbaka
En av flera jätteflaggor med det gamla klubbmärket har vajat länge på läktarna, nu gör det återkomst på matchtröjan med.

Ajax nya hemmatröja presenterad — klassisk stil och det gamla klubbmärket tillbaka

I många år har Ajax-supportrar velat att laget ska återgå till det gamla klubbmärket man hade 1928 till 1990. Ajax har hört bönerna och nu, 50 år efter att man vann sin första Europacuptitel, presenterar Ajax sin nya hemmatröja i retrostil med det gamla klubbmärket tillbaka.

Egentligen ända sedan Ajax 1990 bytte klubbmärke, från den klassiska skölden med krigaren Ajax på till den moderna mer abstrakta varianten av samma motiv, har supportrar velat att man ska gå tillbaka till det gamla klubbmärket. Det har varit ett ständigt önskemål vars efterfrågan bara växt och växt. För några år sen marscherade tusentals Ajax-supportrar i en manifestation i Amsterdam under parollen "Geef Ajax zijn gezicht terug!", "Ge Ajax sitt ansikte tillbaka!" för att kräva klubbmärket tillbaka. Förra säsongen, när läktarna på Johan Cruijff Arena stod tomma nästan hela säsongen till följd av coronarestriktioner, lät ultrasgruppen F-Side en megaflagga med det gamla klubbmärket täcka deras kortsida, i en tydlig signal till klubben.

Nu har protesterna gett resultat. Ajax presenterade just den nya hemmatröjan för säsongen 2021/22 och den pryds av det gamla klubbmärket. Hela designen andas klassiskt 70-tal. Utöver de silvriga Adidasränderna på ärmarna och sponsorloggan är hela designen på pricken lik de gamla klassiska tröjorna Ajax bar på tidigt 70-tal när man vann Euroapcupen tre säsonger i rad. Ajax tar retrolooken så långt att man i liga- och cupmatcher bara kommer ha nummer på ryggen, inte spelarnas namn, precis som det var på den tiden. I Europamatcherna kommer dock spelarnamn finnas på tröjorna på grund av UEFA:s regler.

Att det gamla klubbmärket är tillbaka ska vara en engångsföreteelse för den här säsongen är det sagt, men vem vet, om reaktionerna blir starka nog kanske man behåller det gamla.

Ajax nya hemmatröja kan beskådas här.

Den nya blårandiga bortatröjan presenterades redan i våras och hade smygpremiär under de två sista ligaomgångarna. Utöver dessa ryktas Ajax också ha ett speciellt tredjeställ på gång — som ska vara inspirerat av Bob Marley och hans låt Three Little Birds som blivit Ajax-supportrars paradnummer.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-07-14 12:11:14
Author

Fler artiklar om Ajax