Gavlevallen, 2023-06-10 13:00

Gefle - Öster
3 - 2

Bragdseger, Gefle … men övervärdera den inte
Antonio Yakoub gjorde ett riktigt Gerndt-mål. Upp i krysset med lädret ba!

Bragdseger, Gefle … men övervärdera den inte

Med klassisk skyttegravsfotboll lyckades Gefle IF besegra Östers IF på hemmaplan mede 3–2 (1–0) och gå till sommarvila med mindre ångest och midsommarnattsmardrömmar. Plötsligt kommer ”Små grodorna” kännas som en rolig lek snarare än en pik. Men betyder det att GIF har börjat hitta rätt? Nja, visst var laget effektivt och kämpade som djur i egen box, men fortfarande skiner många defekter igenom.

Det som är glädjande är att truppen känns starkare och bredare än tidigare, många som förut gömde sig och alibispelade vågade nu ta plats på ett mer självklart manér. Och det gör ju inget att vi har supersubs som Anton Lundin och Jakob Hjelte att byta in i slutskedet.

Hjelte kommer in och visar samma takter som när han gjorde mål mot AIK i Allsvenskan eller varför inte när han som junior satte målrekord efter målrekord. Den lätta touchen på bollen fram till Anton Lundins avgörande 3–2 bar signaturen av en klasspelare.

Likaså går Adrian Edqvist från klarhet till klarhet. Han gjorde en svag försäsong och övertygade inte under inledningen av serien, men nu finns han överallt. Ja, hans vilja att hela tiden visa sig och vara spelbar, att hela tiden tänka positivt är en stor tillgång.

Och visst är det underbart att Antonio Yakoub visar hur mål ska göras när chansen dyker upp? 2–0 var en strut som var lika brutalt självklar som Alexander Gerndts mål under GIF-karriären. Varför stoppa in den vid ena stolpen när krysset är ledigt?

York Rafaels betydelse kan inte nog övervärderas. Vi behöver en spelare som vågar vända bort en spelare och dra iväg när vi erövrar bollen. Går det inte att spela genom linjer är det lika bra att springa genom dem.

Dessutom ska jag erkänna att jag alltid tyckt att Nisse Eriksson är en klasspelare.

Men allt är inte frid och fröjd trots tre poäng. Mycket av problematiken som funnits tidigare under säsongen lyser igenom. Vi kan inte lita på att motståndarna trots arton målchanser bara gör två mål eller att vi lyckas göra tre framåt efter att endast ha skjutit tre skott på mål.

Vi kan heller inte fortsätta att försvara oss så här pass lågt utan att det straffar sig. Det blir fortfarande alltför långt framåt när vi ska kontra. Och precis som tidigare under säsongen har vi en tendens att spela fast oss och ge bort bollen på första fjärdedelen så fort motståndaren pressar oss det minsta.

Det som var annorlunda idag var att vi löpte för varandra när vi väl etablerat oss på motståndarnas planhalva, plus att vi inte hela tiden skulle envisas med att ha bollinnehav för bollinnehavets skull. Jag gillade att vi spelade rakare och sökte snabbare avslut.

Som sagt, bra med de tre poängen. Men ett rejält uppsving måste ske spelmässigt för att vi ska slippa vänta en månad mellan varje trepoängare.

Gefle IF–Öster 3–2 (1–0)
Målen: 1–0 (45+3) Adrian Edqvist, 2–0 (51) Antonio Yakoub, 2–1 (60) självmål, 2–2 (75) Jesper Jonasson Westermark, 3–2 (88) Anton Lundin.
Hörnor: 4–10 (3–5).
Varningar, GIF: Oscar Lundin. Öster: Daniel Ljung, Adam Bergmark Wiberg.
Domare: Per Melin.
Publik: 1 387.
GIF: Robin Wallinder – Christoffer Aspgren, Nils Eriksson, Martin Rauschenberg, Kevin Persson, York Rafael (73)– Adrian Edqvist (83), Oscar Lundin (89), Iu Ranera, Antonio Yakoub (73) – Leo Englund (73).
Ersättare: Niclas Håkansson, Daniel Eliasson (73), Anton Lundin (73), Jacob Hjelte (73), Sebastian Friman (89), Constantino Capotondi (83) och Tobias Johansson (mv).
 

HASSE CARSTENSENhans@hanscarstensen.se@hanscarstensen2023-06-10 20:35:31
Author

Fler artiklar om Gefle

Varsågod Gefle IF – sju punkter som leder till en bättre framtid