La settimana romana: Friedkin spekulanter på Everton, Mats Hummels och G4-möte på Trigoria
Det har varit finbesök på Trigoria i veckan när president Dan Friedkin under några intensiva dygn stakat ut riktningen för det nya projektet tillsammans med De Rossi, Ghisolfi och Souloukou.

La settimana romana: Friedkin spekulanter på Everton, Mats Hummels och G4-möte på Trigoria

Roma-redaktionen summerar högt och lågt vad som hänt kring klubben senaste veckan.

G4 möte på Trigoria
Corriere dello Sport (Cds) rubricerade de intensiva mötena på Trigoria under veckan som ett G4-möte. Dan Friedkin, Florent Ghislofi, Lina Souloukou och Daniele De Rossi har under några intensiva dagar lagt planerna för de närmsta framtiden men även på lång sikt eftersom tränare och sportchef är kontrakterade över tre år. Dan ska enligt uppgifter inte ens ha tagit sig tid att lämna Trigoria utan sov över tre nätter på anläggningen.
Under mötena har den sportsliga inriktningen specificerats och förtydligats ytterligare. Pengar ska inte längre läggas på spelare med höga löner över 30 år utan ska istället investeras i övergångssummor på unga spelare med hög potential till utveckling och med en stark vilja och hunger att få representera Roma.

Med det som utgångspunkt kommer Spinazzola inte att erbjudas ett nytt kontrakt. Även Rui Patricio kommer att få packa sina väskor och lämna huvudstaden. 

Andra punkter på mötet var nya arenaplanerna samt att presidenten vill att fortsatta initiativ tas för att supportrarna och klubben ska närma sig varandra.

Friedkin köper Everton
Enligt rapporter från England ska Friedkin Group ta över ägandet av Everton FC, vilket enligt uppgifterna ska  offentliggöras inom kort. Det har delat supportrarna i huvudstaden. Vissa ser det som ett styrkebesked från Romas ägare, som sedan innan även äger Cannes, medan andra är rädda för att Roma ska bli en farmaklubb till det klassiska laget från Liverpool.

Smalling ut, Hummels in?
Det nya Roma ska värva ung potential men både tränare och sportchef förstår att rutin är en viktig ingrediens i truppen. En skadedrabbad Smalling som ska ha visst intresse i Saudiarabien kan därför bytas ut mot Mats Hummels, som spelade 28 matcher förra säsongen för sitt Dortmund, och därför ses som ett fysiskt säkrare kort än engelsmannen, trots att han är ett år äldre. Hummels är kontraktslös och ska enligt uppgifter vara sugen på ett äventyr utomlands, men i Europa. Närmaste konkurrent till Roma ska vara Mallorca. Roma vill dock få till en försäljning av Smalling innan en värvning av tysken blir aktuell.

Candela: “De Rossi var den enda som kunde ersätta Mourinho”  

Vincent Candela, som var vänsterback i Roma under åtta säsonger och bland annat var med och vann scudetton 2001, uttalade sig om sitt älskade Roma i en intervju i Radio Roma News i veckan. Fransmannen hyllade De Rossi samt modet av klubbledningen att ge honom chansen:

“Det hade inte krävts mycket för att han skulle bli bränd. Men han var den enda som kunde ersätta Mourinho. Han känner till miljön och har viljan att komma tillbaka och vinna. Han måste ha ett bra samspel med klubben och sätta Roma framför allt annat.”

“Det var helt rätt drag av klubben. De Rossi hade kunnat göra det lite bättre genom att ta Roma till Champions League men jag är mycket nöjd med det han lyckades åstadkomma. Nu har han möjlighet att utvärdera spelarna under försäsongen och bygga sitt lag tillsammans med sportchefen. Man ser direkt storheten i en tränare."


Rekordförsäljning av årskort
I den första fasen av årskortsförsäljning, när tidigare årskortsinnehavare fått förnya sina årskort, har AS Roma sålt 31 667 årskort vilket är rekord. Roma släpper 40 000 årskort till säsongen 2024/25 så de lär sälja slut ganska snabbt när den öppna försäljningen börjar. 

Balzaretti tillbaka i Roma…
….men det är inte Federico som nyligen avslutade jobbet som tekniskt ansvarig i Udinese, utan sonen Gabriel född 2015 som påbörjar spel i Romas ungdomsverksamhet. Återstår att se om han kan gå i pappas fotspår som totalt spelade 44 matcher i Giallorossi och stod för fyra assist och ett mål (som han gjorde i derbyt mot Lazio och gråtandes av lycka firande med supportrarna efteråt). 

Transferrykten
I veckan dök rykten upp som bekräftar den nya värvningspolicyn. Buba Sangaré, född 2007, är en spansk ytterback som spelat två A-lagsmatcher för Levante varav en från start. Den unga talangen som är ett hett villebråd för många klubbar ska ha valt Roma som sin nästa arbetsgivare.

Karim Kontaté nämns som en av Romas alternativ som ny nummer 9. Den 20-årige ivorianen har föregående säsong bombat in 22 mål i Salzburg. Det har således gett eko ute i Europa och Roma konkurrerar med Dortmund, Monaco och såklart den andra Rebull-klubben Leipzig. Salzburg kräver en rejäl prislapp för talangen. Minst 30 miljoner euro varför en försäljning av Abraham troligtvis måste gå i lås innan en värvning av den kalibern kan bli aktuell.

Ytterbacken Désiré Doué, född 2005, från franska Rennes har även han fastnat på Ghislofi och De Rossis radar. Han har ett år kvar på kontraktet med den franska Ligue 1-klubben och förväntas kunna köpas loss för sex-sju miljoner euro. Men Roma vill först göra sig av med Celik eller Karsdorp. Doués främsta styrkor ska vara en extrem snabbhet men även att han kan spela på till höger och vänster.

Summa summarum är att Ghisolfi måste sälja innan han kan handla. De som bedöms ha mest “mercato” är Zalewski och Bove. Av de spelare Roma vill göra sig av med är Celik den som bedöms lättast att sälja. Framförallt om han gör bra ifrån sig i EM.

Cristantes De Rossi-hyllning
På tal om EM så bultade i varje fall mitt Roma-hjärta lite snabbare när jag fick se Cristante bytas in med nummer 16 på ryggen i Italiens match mot Albanien. 

Midsommarhelgen börjar med en häftig match mot Spanien där mittfältskämpen går in från start enligt Corriere dello Sport, dock på bekostnad Pellegrini.



 

Niclas Ekström2024-06-20 12:15:00
Author

Fler artiklar om Roma