Charlton - Shrewsbury
6 - 0

Charlton – Shrewsbury 6-0

The Addicks släppte på alla bromsklossar och satte full fart för att slutligen verkligen köra över Shrewsbury Town hemma på The Valley. Ett resultat klubben inte upplevt på hemmaplan i seriesammanhang sedan 1953.

En ändring genomfördes i startelvan sedan senaste matchen. Terell Thomas var åter tillgänglig efter att ha varit på landslagsuppdrag med St. Lucia och hade imponerat tillräckligt mycket under sina senaste matcher för att putta in till vänster i backlinjen igen. Steven Sessegnon, som samtidigt haft sina skadekänningar, inledde därmed på bänken. I övrigt var det samma gäng från start, vilket innebar att Sean Clare, Ryan Inniss och Michael Hector utgjorde resterande del av backlinjen. I mål var Ashley Maynard-Brewer. Tremannamittfältet hade George Dobson, Scott Fraser och Albie Morgan, och längst fram såg vi Jesurun Rak-Sakyi, Miles Leaburn och Tyreece Campbell ställa upp.

Matchen
Förväntningen var att en jämn match väntade och till en början fanns det likheter med hur det hade sett ut under den gångna helgen mot Wycombe. Det var en jämn och hård kamp som medförde att flera hårda dueller utkämpades. Scott Fraser fick smaka på en känga, Miles Leaburn likaså och Sean Clare samma sak fast mer än en gång – vilket betydde att han fick bryta matchen efter 20 minuters spel. Sessegnon kom in i stället.

Det hårda spelet fortsatte och fem minuter efter Clares skadeavbrott skulle Charlton vinna en frispark precis utanför straffområdet, efter att Shrewsburys stora syndabock för kvällen – Tom Flanagan – såg ut att vilja amputera Rak-Sakyis vänstra fot när han kastade sig in med sulorna i en duell. En frispark i bra läge visserligen, men Rak-Sakyi hade tur att han slapp undan skada och Flanagan att han slapp undan rött kort (för tillfället). Fram vid den fasta situationen stegade alternativen Morgan och Fraser, och det blev den sistnämnde som stod för avslutet som elegant lyftes över muren och placerade in 1-0 (27). Frasers sjunde mål för säsongen och utförandet såg lätt ut. Varför har inte gjort så fler gånger den här säsongen?

Det här var nu början på vad som skulle bli en lång timmes speltid för bortalaget från Shrewsbury. Det syntes också att man från och med nu inte var riktigt närvarande i matchen. När man skulle skjuta passade man och när man skulle passa sköt man. Frustration vädrades också vid ett flertal domslut, så fokus lades helt enkelt på fel saker. Det här utnyttjade Charlton som attackerade på precis rätt sätt för att få gästernas struktur att fallera. Rak-Sakyi fick hela tiden två spelare mot sig på sin högerkant och det öppnade upp luckor för medspelare. Vid ett sånt tillfälle i 38:e minuten satte han en framrusande Albie Morgan i ett bra läge, och efter en fin mottagning och ett hårt vristskott senare var det 2-0 (38) till Charlton.

Detta hann sedan bli till 3-0 (45+2) innan pausvilan. Morgan kastade sig för att bryta en slarvigt uppspel av nämnda Flanagan och det satte omedelbart Rak-Sakyi i ett bra omställningsläge sedan han tagit hand om bollen. Han satte fart mot straffområdet, tog sig an sina två motståndare (däribland Flanagan…), tog sig förbi genom fyra överstegsfinter och rullade retfullt sakta in trean ur ganska snäv vinkel. Ett lekfullt mål som inte många kan stå för på den här nivån. Stor ledning i halvtid.

Det var mycket och många som var bra i den första halvleken och som sedan fortlöpte under den andra. Men det blir svårt att nämna allt med tanke på resultatet. För Charlton lade inte i någon lägre växel när 45 minuter var kvar att spela utan man verkade tycka att det var otroligt kul att spela fotboll för dagen. I 61:a minuten bröt Terell Thomas en slarvig sidledspassning från Shrewsbury utanför defensivt straffområde och lyckades på något sätt genom sin brytpassning sätta Miles Leaburn i ett ett-mot-två läge från halvplan. Leaburn kroppsfintade, vred och vände mot sina passiva motståndare och pricksköt in 4-0 (61) i Marko Marosis vänstra hörn. Ett märkligt mål sett till hur Shrewsbury och Marosi agerade, men det är också ett mål som ger Leaburns namn ett ännu större eko.

Den stora ledningen fick nu Dean Holden att rotera in unge Aaron Henry och Zach Mitchell – som därmed gjorde sina första ligaminuter sedan den där märkliga decembermatchen mot Cheltenham (0-1, Ben Garners sista match som manager för klubben). Dobson och Hector vilades från och med nu. Ett byte för Leaburn låg i planeringen men det skulle ändras sedan han hade ett hattrick att jaga under de 20 minuterna som fanns kvar att spela. I 70:e minuten gjorde han nämligen sitt andra mål i matchen och detta från straffpunkten. Tyreece Campbell spelade in en cutback mot straffpunkten från kortlinjen och en offensiv Sessegnon mötte upp med ett direktavslut. Skottet blockerades och det av Flanagans arm, vilket linjedomaren var först med att uppmärksamma. Rött kort till Flanagan, straff till Charlton. Leaburn var säkerheten själv och placerade in 5-0 (70).

Efter målet kom även Jack Payne och Macauley Bonne in och de skulle vara med att slutföra ett resultat klubben inte varit med om på hemmaplan på många, många årtionden. När vi kommit till tilläggstiden klev Aaron Henry fram och bröt med ett direktavslut sedan en Shrewsburyspelare tagit en förödande dålig touch utanför eget straffområde. Skottet var hårt och välriktat men kom inte fram till målet utan landade rakt på en onsidestående Macauley Bonne. Forwarden – som inte gjort mål på jag vet inte hur länge – såg själv förvånad ut över att plötsligt ha bollen vid sina fötter. Han gjorde sig rättvänd och kunde från nära håll fastställa 6-0 (90+2), för att sedan efterlängtat måljubla. Där var det också sedan slut.

Reflektioner
Ja, jisses. Vad ska man ens börja? Det här var det ingen som såg komma. Charlton fullständigt körde över, pulveriserade, slaktade (man väljer vilket ord man vill) Shrewsbury Town denna helg. 6-0 är ett slutresultat man inte får vara med om särskilt många gånger i sitt liv som supporter. Faktum är att jag enbart kan minnas två liknande resultat sedan tidigare. Det var 0-6 bortavinsterna mot Plymouth (20/21) respektive Barnsley (12/13). För att hitta en 6-0 vinst på hemmaplan ser det ut som att vi måste återvända till en hemmamatch mot Liverpool i september 1953. Det säger det mesta och det alltså ett ögonblick att ta med sig, oavsett vad säsongen som helhet nu är.

Samtliga spelare i laget kan lyftas. Allt från att Maynard-Brewer höll sin fjärde nolla, till försvaret som gjorde sitt, till mittfältet som lyste genom Albie Morgan, till forwardstrion som sprudlade av energiska genombrott och till de unga som kommer in och tar för sig. Det är svårt att nämna alla när det väl slås till med sådana här insatser. Det som sedan grämer en är varför det inte presterats så här fler gånger under säsongen? Men det är det heller ingen mening att älta. Vi vet var vi är och varför.

Till sist ska jag även återkomma till Shrewsburys försvarare Tom Flanagan, som var inblandad i mycket av det som gick åt skogen för Shrewsbury denna helg. Det nådde mig att försvararen inte vunnit mot Charlton på åtta tillfällen, att han nu blivit utvisad två gånger på The Valley under sin karriär och det är ju han som var med och styrde in Patrick Bauers avgörande mål i play-off finalen mot Sunderland 2019. En spelare som lär drömma mardrömmar om Charlton som motståndare.

Omgångens poäng
3p – Jesurun Rak-Sakyi: 1+1 från Rak-Sakyis fötter den här matchen och vi blir mer och mer bortskämda med vad dennes individuella briljans gör med oss. Lyser av ett sådant självförtroende just nu att han kan ta sig an en, två, ja till och med tre motståndare och ändå genomföra något kreativt. Målet i den här omgången osar det klass om och han stärker sina aktier inför sommaren i varje match som går just nu.

2p – Albie Morgan: I ovissa tider om vilka som går mot ett nytt kontrakt eller inte så plockade Albie Morgan fram sina främsta egenskaper lagom till det här. Gör även han ett mycket snyggt mål och stod för en helhjärtad arbetsinsats från box till box. Spelar Morgan så här är han ett givet inslag i Charlton Athletic framöver. Den återkommande fråga är bara varför han inte gör det särskilt ofta?

1p – Miles Leaburn: Två nya pytsar för vår Miles Leaburn och mycket av det som skrevs om Rak-Sakyi kan appliceras här också. Gick för ett hattrick men fick nöja sig med ett individuellt lysande mål och en straffspark. Är nu uppe på elva baljor, tillsammans med Rak-Sakyi, och har redan nu stått för ett genombrott som jag inte vet när vi såg senast på SE7.

Charlton: Maynard-Brewer; Clare (Sessegnon 19), Inniss, Hector (Mitchell 62), Thomas (Payne 72); Morgan, Dobson (c) (Henry 62), Fraser (Payne 72); Rak-Sakyi, Leaburn, Campbell
Ej använda avbytare: Wollacott, Kanu

Shrewsbury: Marosi, Pennington (Bennett 77), Dunkley, Flanagan, Moore, Winchester, Leahy, Shipley, Phillips, Saydee (Bowman 67), Street (Bloxham 66)
Ej använda avbytare:  Burgoyne, Craig, Barlow

Mål: Scott Fraser 1-0 (27), Albie Morgan 2-0 (38), Jesurun Rak-Sakyi 3-0 (45+2), Miles Leaburn 4-0 (61), Leaburn 5-0 (straff, 70), Macauley Bonne 6-0 (90+2)
Domare: R. Madley
Publik: 13,241 (646 från Shrewsbury)