Chelseas VM – dag 17
VM:s vassaste målvaktsinsats levererades av Zecira Musovic.

Slutspelet är igång och levererar drama av högsta klass. I centrum för dramatiken står Chelseas och Sveriges målvakt Zecira Musovic.

Stormötet mellan USA och Sverige var redan på förhand en spännande affär. Denna spänning stegrades allt eftersom matchen fortskred. Sverige återvände till ”förstaelvan”, vilket innebar att både Zecira Musovic och Johanna Rytting Kaneryd startade. Detta efter att ha vilat i den avslutande gruppspelsmatchen mot Argentina. Första halvlek var jämn, men gick på poäng till USA. För den som nu räknar. Det var dock Zecira Musovics förtjänst att resultattavlan visade 0–0 i halvtid. Dryga halvtimmen in i halvleken stod hon för en enormt svettig räddning när Lindsey Horan avlossade ett skott i höjd med straffpunkten.

Andra halvlek levererade förvisso Sveriges första skott på mål, men det var USA som dominerade spelet och avslutsstatistiken. Med knappt två minuter kvar av ordinarie tid befäste Musovics sin hjälteroll. Alex Morgan nickade från nära håll, men Musovic dök mot sin högra stolpe och parerade. Förlängning väntade, och spänningen verkade knappast kunna nå högre nivåer. Ett avgörande mål lät dock vänta på sig. Två gånger femton minuter hann passera. Fortfarande 0–0. Zecira Musovic noterades till slut för elva räddningar, varav nio kom på skott inifrån det egna straffområdet. Chelseas keeper hade på egen hand släpat sitt Sverige till en straffläggning mot de regerande världsmästarna.

Straffläggningar är en plåga för de flesta inblandade. Spelare, ledare, supportrar. Inte blev det lättare när Sverige var först ut att bomma en straff i den tredje omgången. Lyckligtvis missades även USA:s fjärde straff, som slogs av inhopparen Megan Rapinoe. Sverige lyckades dock inte sätta press på jänkarna, utan brände även den fjärde straffen. Sophia Smith, som haft en väldigt lyckad match, skickade sedan USA:s femte straff utanför. Magdalena Eriksson stänkte upp sin straff i krysset och tvingade därmed fram sudden death. USA först ut – i stolpen! Lina Hurtigs straff parerades av Alyssa Naeher, men bollen gick upp i en båge och in bakom mållinjen. 0–0, 4–3 på straffar och Sverige är klara för kvartsfinal mot Japan på fredag.

Tidigare under söndagsmorgonen säkrade Nederländerna sin plats bland de åtta sista lagen. Detta genom att slå Sydafrika med 2–0. Aniek Nouwen var en oanvänd avbytare.