Newcastle - Chelsea
1 - 0

Förlust uppe i Newcastle
En dyster eftermiddag på St James' Park.

Efter att Graham Potter inte såg ut att kunna förlora i sin nya klubb, för några veckor sedan. Ser han och Chelsea inte ut att kunna vinna just nu. 0-1 efter mötet på St James’ Park.

Chelsea kom till Tyne and Wear med vetskapen att det behövdes ta poäng för att hänga med topp 4. Nyrika Newcastle, med fyra raka vinster, skulle självklart bli ett tufft uppdrag för de kungsblå. Med en dryg vecka kvar till starten av VM i Qatar, blev detta Chelsea sista match innan uppehållet.

Första halvlek:
Det blev en startelva för Chelsea med en del förändringar, där bland annat Sterling uppgavs vara sjuk av Potter och där Lewis Hall gavs sina andra match från start i följd. Innan matchstart var det en tyst minut, i vanlig ordning för den här tiden på året. När bollen väl var i spel tvingades Loftus-Cheek av tidigt. Redan i den fjärde minuten fick han en känning och efter ett kortare uppehåll tvingades han byta med Thiago Silva.

Första kvartens hetaste läge kom efter, ja 15 minuter. Newcastle fann yta på deras vänsterkant och efter ett inlägg kunde den formstarke Almiron avsluta på volley, men skottet gick rätt mycket över.

Chelsea hade svårt att skapa lägen och det verkade som de var närmast till Popes mål när den unge Hall forcerade framåt på sin vänsterkant. Just detta hände när Chelsea, efter en dryg halvtimme spelad, fick till en fin spelvändning där Hall skickade in bollen till Broja. Avslutet av albanen var dock aningen tamt och Pope kunde enkelt rädda.

Halvleken avslutade med en handssistution på Chalobah som domare Robert Jones och VAR-rummet inte ansåg var tillräcklig för att döma en straff till hemmalaget.

Första halvlek kunde sammanfattas som jämn men väldigt händelsefattig. Det gjorde heller inte matchen en förtjänst med alla avblåsningar som bidrog till en viss tröghet.

Andra halvlek:
Potter såg till att göra ett välbehövligt byte i halvtid. För att få till lite mer fart och offensiv kom Pulisic in för Azpilicueta.

Newcastle började återigen bäst och hittade flera farliga chanser efter att ha hotat på deras högerkant. Ett läge, fem minuter in, krävde ett bra ingripande från Mendy samt en block från Kovacic för att hålla nollan intakt.

Många i Senegal fick nog hjärtat i halsgropen när Koulibaly tycktes känna något i baksidan på sitt högra lår. En genomgående sak matchen igenom var väl att man önskade så få skador på spelare, som skulle till VM, som möjligt. Även Gallagher fick sig en smäll i sekvensen därpå men i båda fallen verkade det vara lugnt med spelarna. Samma Gallagher fick till Chelsea största chans dittils in i matchen. Efter ett återerövrande av bollen fick han till ett farligt avslut som tvingade Pope till hörna.

Om anfallet därinnan hade ingivit lite hopp om att Chelsea skulle vända på den dåliga trenden i matchen, så släckte Newcastle det strax därefter. Almiron fann sig själv i ett bra läge där han lyckades hitta Joe Willock som distinkt placerade sitt skott bakom Mendy. 1-0 till Newcastle.

Med 72 minuter på klockan passade Potter på att göra ett trippelbyte. Ut gick Mount, Hall och Broja, in gick Ziyech, Cucurella och Havertz. Den sistnämnda fann sig själv i ett bra läge i och med en hörna, sex minuter senare. Nicken från Havertz var dock närmare att gå ut till inkast än in i mål.

Chelsea forcerade fram i tilläggstid under de sista tilläggsminuterna med några fasta situationer. En del gula kort gavs till “The Magpies”.

Mycket mer än så hände inte i matchen. Efter 90+7, och lite bråk i och med slutsignalen, var det bara att konstatera att Chelsea hade förlorat sin fjärde raka match. I ligan har de nu tagit 2 av 15 möjliga poäng. Det blir en uppförsbacke för att rädda topp 4 efter VM-uppehållet. Up the Chels!