Stamford Bridge, 2023-04-15 16:00

Chelsea - Brighton

Inför: Chelsea –  Brighton

Inför: Chelsea – Brighton

Efter förlusten mot Real Madrid siktar Frank Lampards Chelsea på att studsa tillbaka i helgens match mot Brighton, och i så fall vinna sin första match på över en månad.

Det blev en tuff afton för Chelsea i veckans match mot de regerande Champions League-mästarna. Firma Benzema-Vinicius blev för svåra att hantera och en frilägesutvisning och två insläppta mål senare kunde Chelsea konstatera att bortamötet inte riktigt gick som planerat. Ett 2–0 underläge är visserligen inte omöjligt att vända, men man har satt sig själva i en svår sits.

Chelsea och Brighton har drabbat samman endast 19 gånger under årens lopp. Elva av dessa möten har ägt rum efter Brightons uppflyttning till Premier League 2017, och sedan dess har Chelsea avgått med segern i sex av elva matcher. Däremot har man inte besegrat Brighton sedan september 2020, tre oavgjorda matcher följde på vinsten och senast i höstas besegrade Brighton faktiskt Chelsea med hela 4–1. 

Chelsea:

Fem senaste matcherna: O F O F F

Real Madrid (B) 2–0
Wolves (B) 1–0
Liverpool (H) 0–0 
Aston Villa (H) 0–2
Everton (H) 2–2 

Helgens match mot ett formstarkt Brighton kommer bli en utmaning för Chelsea som fortsatt famlar i mörkret efter ett recept på mål och vinster. Lagets senaste vinst kom för över en månad sedan, och man har inte gjort mål sedan den 18:e mars, utan istället gått mållösa i fyra raka matcher. Som elva i ligatabellen har Chelsea knappast något att spela för, all form av kvalifikation för Europaspel nästa säsong börjar kännas avlägset, men det är givetvis inte heller så illa att man riskerar att dras in i någon nedflyttningsstrid. Istället handlar matchen snarare om att bygga lite självförtroende inför returmötet mot Real Madrid, självförtroende kommer behövas om en upphämtning överhuvudtaget ska vara möjlig, och man får dessutom en möjlighet att i helgen vila de spelare som behöver det för att kunna prestera på topp i Champions League. 

Chelseas mittback Kalidou Koulibaly klev av med en muskelskada mot Real Madrid och kommer att missa lördagens match. Carney Chukwuemeka är också tveksam till spel, och Armando Brojas skada håller honom borta resten av säsongen. Thiago Silva, Cesar Azpilicueta och Mason Mount återvände alla till matchtruppen i Champions League efter perioder av skadeproblem och kommer att vara tillgängliga för spel mot Brighton, liksom Benoit Badiashile, Noni Madueke, Pierre-Emerick Aubameyang och David Datro Fofana som saknades i Madrid på grund av att de inte är registrerade i Champions League-truppen. 

Med tanke på att returmötet mot Real Madrid spelas redan tisdag nästa vecka kan vi förvänta oss någon form av rotation från Frank Lampard. En spelare som N’Golo Kanté kan mycket väl få vila, det är en skadebenägen spelare som ogärna ska riskeras att överbelastas. En annan tänkbar förändring är att Lampard kan välja att byta startmålvakt och återgå till att ställa Edouard Mendy mellan stolparna, Mendy som fick förtroendet under Lampards förra sejour som Chelseatränare. Ben Chilwell är avstängd i Champions League och behöver således inte vila mot Brighton, och givet hur viktig en trepoängare hade varit för lagets självförtroende är det trots det tighta spelschemat rimligt att tro att Lampard kommer försöka få ett så starkt lag som möjligt till spel. 

Möjlig startelva (4-3-3): Mendy – James, Fofana, Silva, Chilwell – Gallagher, Fernandez, Kovacic  – Mount, Havertz, Joao Félix

Brighton:

Fem senaste matcherna: V V O V F

Tottenham (B) 2–1 
Bournemouth (B) 0–2
Brentford (H) 3–3 
Grimsby (H) 5–0
Crystal Palace (H) 1–0

Gästande Brighton får närmast beskrivas som ett succélag den här säsongen. Det som startade lovande under Graham Potters ledning har sedan tagits över och förvaltats av italienaren Roberto De Zerbi, som har lett laget till en position som sjua i ligatabellen, tio poäng ifrån Champions League spel med en match mindre spelad än lagen på rätt sida CL-strecket. Att hämta ikapp det försprånget blir kanske lite väl tufft, men Europaspel i form av Europa- eller Conference-league är fullt realistiskt. Dessutom vill både Brightonsupportarna och många andra hävda att man blev rånade på tre poäng mot Tottenham i den förra omgången. En mycket tveksam domarinsats, innehållandes både ett par bortdömda mål och en utebliven straff som det senare officiellt bads om ursäkt för, ser ut att ha stoppat det högtflygande Brighton i jakten på CL-kvalifikation, men det återstår att se om det får någon påverkan på helgens match. 

Brighton saknar Chelsea-lånet Levi Colwill som inte får spela mot den klubb han tillhör och trion Adam Lallana, Jeremy Sarmiento och Jakub Moder är borta på grund av skada. Frånvaron av Colwill, som startade mot Spurs, kommer sannolikt att leda till att Adam Webster får chansen att ackompanjera lagkapten Lewis Dunk i mittförsvaret. Den förre akademispelaren från Chelsea, Tariq Lamptey, har missat de sex senaste matcherna i alla tävlingar med ett knäproblem och kommer att testas inför avspark; Joel Veltman förväntas börja som högerback om Lamptey återigen inte kommer till spel.

Möjlig startelva (4-2-3-1): Steele – Veltman, Webster, Dunk, Estupinan – Groß, Caicedo – March, Mac Allister, Mitoma – Ferguson

Matchfakta:
Avspark: 15/4 16:00
Spelplats: Stamford Bridge 
Domare: Robert Jones
TV: Viaplay, V Sport Premium

TV: Lampard om förlusten mot Wolves i sina första match tillbaka i Chelsea
 

Gustav Stenberg@gustav_stenberg2023-04-14 15:31:00
Author

Fler artiklar om Chelsea