Stamford Bridge, 2024-01-23 21:00

Chelsea - Middlesbrough

Inför: Chelsea - Middlesbrough

På tisdag väntar Middlesbroughs största match på nästan 20 år. Här är allt du behöver veta om returmötet i ligacupens semifinal mot Chelsea.

Läget
Chelsea går otvivelaktigt in i returmötet som stora favoriter. Trots Middlesbroughs ettmålsledning går det inte att undgå hur starkt Londonlaget är jämfört med Boro. För tillfället ligger oddsen för en Chelseavinst i returmötet på 1,26 gånger pengarna. Just i detta avseende har Middlesbrough dock en liten fördel. Eftersom det är just Middlesbrough som har en 1-0-ledning som ingångsvärde räcker det inte endast för Chelsea att vinna med ett mål. Lyckas inte Chelsea vinna genom en större marginal går matchen på Stamford Bridge till förlängning; där allting kan hända. Lyckas Boro ta matchen till straffar skulle det givetvis gynna underdogen ännu mer. Det viktigaste för Boro kommer vara att inte tillåta Chelsea att göra mål allt för tidigt i matchen. En omedelbar och följande konstant bombardering av Middlesbroughmålet från Chelsea-håll är att förvänta. 

Middlesbrough är i nuläget i ett metaforiskt ingenmansland när det kommer till formen. Usla insatser som mot Coventry på nyårsdagen eller 1-1 mot tabelljumbon Rotherham är de lakritsbitar man inte ofta frivilligt tar upp ur Gott & Blandat-påsen. De mycket fina prestationerna mot Aston Villa, Chelsea och Millwall är lämpligare att jämföra med de, enligt mig, mycket godare gelé-godisarna. Det blir därför svårt att veta vad man kan förvänta sig. Det är dock tydligt att laget kommer ge allt för att gå segrande ur striden. 

Middlesbroughs senaste match, mot Rotherham, var en av Michael Carricks sämsta insatser som Middlesbrough-tränare. Dock går det med skaplig enkelhet att gissa att de flesta rödklädda spelarna under matchen hade tankarna i London, och inte Rotherham. 

Jag bör erkänna att jag under senare säsonger inte har haft allt för stor koll på morgondagens motståndare. Det som jag dock har tillskansat mig är att det förmodligen inte finns en enda person i världen med Chelseasympatier som är nöjd med det nuvarande läget på Stamford Bridge. Den nye ägaren Tod Boehly har pumpat in ändlöst mycket med pengar i sitt nya Londonbaserade fotbollsprojekt utan någon som helst avkastning. Även tränaren Mauricio Pochettino är under enormt stor press vilket personifieras av en rådande niondeplats i ligan. Chanserna för Chelsea att nå Europaspel (förutom Conference League) är tämligen låga och man har i stort sett ingenting att spela för längre då man inte heller kvalificerade sig för Europaspel förra säsongen. Ligacupen är därmed det enda som kan rädda Pochettino, spelarna och Tod Boehly från ett fullkomligt fiasko i år igen. Dessutom skulle nog många inte bli förvånade om Pochettino får sparken så fort den slutliga visslan ljuder ifall det är Middlesbrough som lämnar Stamford Bridge segrande. Chelsea kommer göra allt som krävs för att nå finalen på Wembley. 

Det bör även föras till protokollet att Chelseas frånvaro- och skadelista nästan är lika stor som Middlesbroughs. Det lag Chelsea kommer ställa fram borde fortfarande med enkelhet kunna slå Middlesbrough på en bra dag. 

Trupperna:

Middlesbrough
I Middlesbrough saknas för tillfället följande spelare: 

Skador: 
Alex Bangura (Ytterback, vänster)
Darragh Lenihan (Mittback) 
Emanuel Latte Lath (Anfallare)
Seny Dieng (Målvakt) 
Tommy Smith (Högerback) 

Ute med sitt landslag:
Riley McGree (Mittfältare) 
Sammy Silvera (Mittfältare) 

Får inte lov att spela: 
Luke Ayling (Högerback) 
Sam Greenwood (Yttermittfältare) 
Finn Azaz (Offensiv mittfältare) 

Ytterbacken Isaiah Jones skadade baksidan av sitt lår i Boros förra match mot Rotherham och det är tvivelaktigt ifall han kommer vara tillgänglig för spel. Utav de spelare som saknas för Boro är alla förutom möjligtvis en ordinarie. Michael Carrick bekräftade i helgen att Morgan Rogers kommer vara tillgänglig för spel, trots rykten om hans försäljning till Aston Villa. Även lagkaptenen Jonny Howson känner sig skakig och förväntas att förmodligen inte kunna spela.

Chelsea
I Chelsea saknas för tillfället följande spelare:

Skador:
Marc Cucurella (Försvarare)
Wesley Fofana (Försvarare)
Trevoh CHalobah (Försvarare) 
Reece James (Försvarare) 
Christopher Nkunku (Forward) 
Robert Sanchez (Målvakt) 
Malo Gusto (Försvarare) 
Lesley Ugochukwu (Mittfältare) 
Roméo Lavia (Mittfältare) 

Borta med landslaget:
 Nicolas Jackson (Anfallare).

Pochettino talade med pressen inför tisdagens match och bekräftade att Christopher Nkunku och Malo Gusto skulle saknas inför matchen. 


Röster inför matchen 
Mauricio Pochettino menar att “vi måste slå ett väldigt bra lag som vi inte lyckades slå i det första mötet.” “Det kommer att bli tufft”, sade han även. Vidare så antyder Pochettino på att de trots respekten för Middlesbrough är säkra på att de (Chelsea) kommer spela en bra match framför sina fans. 

Michael Carrick var noga med att tacka Boro-supportrarna under en presskonferens inför semifinalen. “De har hjälpt oss hela säsongen; de har rest oerhört långt, och speciellt i den här tävlingen. Det är passande för dem att få en sån här typ av match, vilket så klart innebär lite mer resande, jag vet. Det är en stor kväll och vi ser fram emot matchen. Det är många som ser fram emot och drömmer om den. Så det är ett passande sätt för oss (laget) att återbetala dem (supportrarna) för all ansträngning, all tid och alla pengar de har spenderat på den här tävlingen, alla bortamatcherna … Så vi kommer göra allt vi kan för att få det att vara en lite längre tid.” 

Bra att veta
Senaste gången Middlesbrough slog Chelsea: 2024 (innan dess 2006).

Senaste gången Middlesbrough slog Chelsea på Stamford Bridge: 1975.

Middlesbrough har gått vidare från två av sina tre senaste semifinaler i ligacupen.
 
Middlesbrough sålde nästan omedelbart slut på sina tilldelade bortabiljetter och förväntas ta med sig 4 309 supportrar till Stamford Bridge. 

UTB

Middlesbroughs skräll i den första semifinalen
 

Viktor Kristensson2024-01-22 21:12:00
Author

Fler artiklar om Middlesbrough