Stamford Bridge, 2024-01-06 18:30

Chelsea - Preston

Inför: Chelsea – Preston North End
Dags för Raheem att måla igen?

Inför: Chelsea – Preston North End

Chelsea avslutade 2023 med två raka segrar. Nu har de kungsblå ett gyllene läge att inleda nyåret på bästa sätt och därmed sviten till tre raka segrar. Under lördagen kommer Preston på besök till Stamford Bridge när FA-cupens tredje runda ska avgöras.

Äntligen dags för FA-cupen igen! Många Chelseasupportrar höll tummarna för en spännande bortaresa när motståndet i tredje rundan skulle lottas, men som så många gånger förr blev det hemmamatch för de kungsblå. Inget att klaga över egentligen, lördagens match mot Preston North End är dessutom det första mötet lagen emellan sedan 2010. Chelsea är såklart favoriter när man gästas av ett lag från andradivisionen, men har också lite nyfunnet mod med två raka segrar i ryggen. Preston befinner sig för stunden i mittenträsket i The Championship, men hela klubben lär repa mod i och med trippen till sydvästra London. Enligt bortalagets egen sajt väntas 6000 Prestonsupportrar bidra till att fylla ett slutsålt Stamford Bridge. Chelsea satsar kanske särskilt hårt på de inhemska cuperna just i år, så någon underskattning ska det inte vara tal om. Däremot kan det bli fråga om lite rotation, Mauricio Pochettino lär ha semifinalen i ligacupen ständigt närvarande i bakhuvudet. Även när det är truppen mot Preston som ska tas ut och inte den mot Middlesbrough nästa vecka. Det är upplagt för en intressant cupmatch i SW6!

Historik
Ja, senast lagen möttes var för nästan precis 14 år sedan. Närmare bestämt den 23 januari 2010, även då handlade det om FA-cupen. Den dagen var Preston hemmalag, men fick se sig besegrade av gästerna i kungsblått. Nicolas Anelka och Daniel Sturridge stod för målen, medan Henrique Hilario höll nollan i 0–2-segern för Chelsea. Även när vi backar bandet ännu längre tillbaka är det sällsynt att just dessa två lag möts. FA-cupmötet 2010 föranleddes av ytterligare en Chelsea-seger i samma tävling 2002. För att hitta nästa tävlingsmatch får vi gå hela vägen till 1981 och gamla Division Two. Senast lagen möttes i den engelska seriepyramiden avgick faktiskt Preston med segern, under vårsäsongen just 1981. Att denna drabbning är så pass sällsynt förklaras genom det faktum att Preston inte spelat i Englands högsta division sedan 1960-61. Lancashire-laget har haft det tufft i flera decennier, men har mäktiga anor. Preston North End var första laget i England som kammade hem dubbeln. Den aktuella säsongen, 1888-89, gick man dessutom obesegrade i ligan och blev därmed första lag att erhålla smeknamnet ”The Invincibles”.

Läget i lagen
Chelsea
De kungsblå kommer som sagt från två moralstärkande segrar i följd. Förvisso var marginalerna i slutändan små mot både Crystal Palace och Luton Town, Chelsea vann med uddamålet i båda mellandagsmatcherna. Det är dock sekundärt, det Chelsea är i behov av är poäng in på kontot, vilket man lyckats med på slutet. Det är behovet ja, åtminstone i ligaspelet. Nu är det cupmatch på gång. Mauricio Pochettino har glädjande nog fått tillbaka Benoit Badiashile, Ben Chilwell och Carney Chukwuemeka i full träning. Det berättade tränaren under fredagens presskonferens. Ingen ur trion är dock aktuell för spel mot Preston. Badiashile ska vara uttagningsbar mot Boro nästa vecka. Chukwuemeka och Chilwell kan även de hinna bli spelklara under nästa vecka, men argentinaren var lite mer försiktig i just den bedömningen.

Poch berättade dessutom att man inte ännu fått klarhet i vidden av Romeo Lavias bakslag, som han ådrog sig mot Newcastle. Nicolas Jackson har lämnat laget inför AFCON. Skadelistan kompletteras av Reece James, Trevoh Chalobah, Wesley Fofana, Lesley Ugochukwu, Marc Cucurella och Robert Sanchez. Pochettino förklarade under fredagen att Broja lär starta mot Preston, medan Christopher Nkunku kommer inleda på bänken. Tränaren bekräftade också att det kommer ske en handfull förändringar, men att elvans kapacitet inte för den sakens skull ska försämras.

Möjlig startuppställning (4-2-3-1):
Petrovic; Gilchrist, Disasi, Colwill, Gusto; Gallagher, Caicedo; Madueke, Sterling, Maatsen; Broja

Preston North End
Gästerna från Lancashire i Englands nordvästra delar dras med en dalande formkurva. Preston har fyra förluster på sina fem senaste matcher, de senaste resultaten var nederlag mot Sunderland respektive Sheffield Wednesday. Dessförinnan lyckades man besegra Leeds United på hemmaplan, men samtliga tre mål i 2–1-segern kom efter att Leeds drabbats av en utvisning. Formkurvan talar kanske inte för Preston, men till skillnad från hemmalaget har man ett relativt helt och rent lag. Mittbacken John Whatmough saknas på grund av en knäskada, men vänsterbreddaren Robbie Brady (tidigare i bl.a. Norwich och Burnley) kan vara aktuell för spel då han har tränat under veckans gång.

I ligaspelet har tränare Ryan Lowe i regel formerat sitt lag i ett slags 4-5-1. När det nu vankas cupspel på Stamford Bridge är det inte helt otroligt att Preston väljer att formera en aningen mer defensiv elva. Vi säger tack till Lancashire Post när vi försöker förutspå bortalagets startelva.

Möjlig startuppställning (5-2-3):
Woodman; Potts, Storey, Lindsay, Cunningham, Hughes; Whiteman, McCann; Browne, Holmes, Keane

Förväntad matchbild och tips
Oaktat rotationer ska Chelsea äga denna cupmatch. Cole Palmer är tillbaka från sin avstängning och det med besked. Kanske är det dags för Raheem Sterling att återvända till startelvan, han konkurrerar just denna matchdag med såväl Mykhailo Mudryk som Noni Madueke och Ian Maatsen. Åtminstone om du frågar mig. Nederländaren kan såklart komma att starta som vänsterback, vilket kanske innebär att Alfie Gilchrist nekas sin första start för kungsblått. Preston lär med all sannolikhet satsa på omställningar när de tar sig ner till SW6. En typ av taktik som de kungsblå inte är ovana att möta. Hur man har löst sådana uppgifter har dock varierat betänkligt under säsongen. Chelsea har hur som helst kvaliteten, formen och självförtroendet som krävs för att klara uppgiften mot Preston. Förhoppningsvis kan det på pappret svagare motståndet innebära ett par kassar för Armando Broja, som lär få starta på topp.

Tips: Chelsea 3-0 Preston North End

Värt att veta
Chelsea – Preston North End spelas på Stamford Bridge lördag den 6 januari.
Avspark sker klockan 18:30, matchen visas av V Sport Fotboll och Viaplay.
Domare för dagen är Thomas Bramall, VAR-ansvarig är Tony Harrington.
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2024-01-05 19:10:00
Author

Fler artiklar om Chelsea