Elland Road, 2023-02-12 15:00

Leeds United - Manchester U

Inför: Leeds United – Manchester United
Sancho gjorde comeback i det förra mötet mot Leeds. Då blev det mål. Siktet är nu inställt på ännu fler.

Inför: Leeds United – Manchester United

Då var det dags igen att ta sig an den andra matchen mot Leeds på fem dagar. Den här gången reser vi till Elland Road i ett försök att bärga alla tre poäng mot ett formsvagt hemmalag.

Manchester United:
I det senaste mötet, i onsdags, slutade matchen 2-2 efter att Manchester United lyckats hämta upp ett 2-0 underläge. Förhoppningsvis hamnar vi inte där igen utan istället kan vi bärga alla tre poäng i ett försök att minska avståndet till de två ovanstående lagen i tabellen.

Vi går in i den andra, och näst sista, match där Casemiro saknas på grund av sitt direkt röda mot Crystal Palace. Det har ju visat sig att utan den gode brassen är det ett helt annat lag som inte mäktar med att ta de nödvändiga trepoängare vi behöver. Med honom i elvan har vi spelat 23 matcher där vi segrat 18 gånger, således är det en avgörande nyckel som fortsatt fattas oss. Men jag tror att mannarna har lärt sig från veckans match och nu ställer ett mentalt redo United på banan. Vi har fått ytterligare några dagar att varva in spelare som Sabitzer, vilket jag tror kommer få en positiv effekt nu när han även lärt känna medspelarna och filosofin lite mer.

Vi har dessutom fått tillbaka en Jadon Sancho som fick trycka in bollen i nät i det förra mötet, så hans mentala inställning och självförtroende kommer att vara monumentalt när vi går in i mötet mot Leeds igen. Det är bara att trycka plattan i mattan mot ett försvagat motståndarlag och stänga tillställningen snabbt.

Ten Hag sade under presskonferensen inför matchen att det fortsatt är oklart om Wan-Bissaka återhämtat sig från sin sjukdom. Utöver det osäkra kortet saknas Donny, Eriksen och nämnda Casemiro sedan tidigare. I går kom också uppgifter via Twitter som gjorde gällande att McTominay, Antony och Martial fortsatt är osäkra till spel.

United mår för dagen relativt bra och har tagit fyra segrar på de fem senaste. Det är viktigt att vi hakar i den känslan och självförtroende som byggts upp och fortsätter ta de där nödvändiga segrarna också, för att förhoppningsvis befästa vår position men även äta upp glappet en aning till ett framrusande Arsenal.

Min startelva (4-2-3-1): De Gea –  Dalot, Varane, Martinez, Shaw – Fred, Sabitzer –Sancho, Fernandes, Garnacho – Rashford

Motivering:
Jag tycker att det för närvarande är relativt enkelt att ta ut just den här elvan, framför allt eftersom det är ett par namn som är osäkra. Med det i beaktning så tycker jag att försvarslinjen som ska spela någonstans också cementerat sin plats i startelvan för stunden. Vad gäller balansen på mittfältet, så har vi inte så mycket alternativ. Dock tycker jag att Sabitzer såg fin ut i det förra mötet och kommer förhoppningsvis också att växa in i det än mer. Han erbjuder ju den där balansen till en mer djupt sittande Fred så det kan existera ett länkspel mellan defensiv och offensiv.

Vad gäller anfallspositionerna så tycker jag att Wout Weghorst ännu inte gjort forwardsplatsen till sin. Han är en bra spelare som förpliktigar i sitt presspel men en anfallare behöver också producera, och det gör Rashford. Var man än sätter honom så kommer poängen för stunden, och där till tycker jag vi bör ta till vara på det momentum som Sancho flyger på just nu. Likaså Garnacho som gör den ena positiva insatsen efter den andra.

Vi får också ett relativt balanserat lag där länken mellan defensiv och offensiv förhoppningsvis blir lika tydlig som tidigare, och med det kreativa i anfallet så kommer vi förhoppningsvis också att luckra upp Leedsförsvaret.

Leeds:
Efter att ha tagit en snabb ledning så tappade de sitt momentum mot oss i onsdags och fick blott, liksom vi, nöja sig med en poäng. Två segrar på de fem senaste i alla tävlingar är också bidragande till att man huserar på sextonde plats i tabellen. Det bör verkligen noteras att Leeds United inte har vunnit en enda Premier League-match sedan november 2022, då man hemmaslog Bournemouth med 4-3. Men efter att ha varvat igång sin italienska guldklimp Wilfried Gnonto så finns alla möjligheter till att vi åter ser Leeds i Premier League även nästa säsong. Där finns ett otroligt kapital och material att jobba med. Se upp! 

Michael Skubala som numera rattar Leeds som interim-lösning efter att Jesse Marsch fick gå, sa på fredagen att Pascal Struijk fortsatt är ur spel efter sin hjärnskakning han ådrog sig mot United i veckan. Dock hoppas han att Luis Sinisterra som också lämnade matchen tidigt nu kan vara redo att spela igen.

Anfallaren Rodrigo är fortsatt ur spel men Skubala sa att han gör stora framsteg och det ser positivt ut i hans rehabilitering från sin vristskada som han ådrog sig i FA-cupen mot Accrington Stanley, i slutet av januari. Liam Cooper och Marc Roca är fortsatt under utvärdering och det återstår att se om de hinner bli spelklara i tid.

Trolig startelva (4-2-3-1): Meslier – Ayling, Koch, Wober, Firpo – McKennie, Adams – Summerville, Harrison, Gnonto – Bamford

Tre snackisar inför matchen:
1. Sabitzer blir avgörande
Österrikarens roll mot Leeds kommer att bli avgörande för matchens utfall. Utan Casemiro har inte Fred gått att känna igen de gånger han spelat utan honom. Här blir det otroligt viktigt att Sabitzers roll faktiskt fungerar i laget. Leeds är gäckat efter att ha tappat den ledningen tidigare i veckan och det är ett lag som för dagen inte mår särskilt bra med skador på avgörande spelare, en sparkad manager och oförmåga att befästa ledning. Sabitzers spel kommer att bli en key-factor för både prestation och eventuellt resultat.

Jag läste igår på sociala medier att ten Hag ska ha låtit meddela Sabitzer, vars kontrakt med Bayern München sträcker sig till 2025, ska vara redo att investera i att värva spelaren i sommar om han gör ett tillräckligt gott intryck. Bayern ska enligt uppgifter också vara redo att sälja. Enligt mig en är det en kreativ och bra värvning att ha i truppen. Det är bara ta tjuren vid hornen och visa framfötterna direkt och börja mot Leeds.

2. Första kvarten är alltid avgörande
Förhoppningsvis har de tränat på just detta efter veckans debaclestart på matchen. Det går inte att genomföra en så svag inledning, inte ens mot ett svagt Leeds United. Då blir vi straffade direkt. Således är det av stor vikt att Manchester United tar tag i taktpinnen omgående och styr matchbilden. Lite turligt för oss är det just mot Leeds x 2 och Leicester som Casemiro saknas och inte mot Barcelona eller Manchester City. Jag tror och hoppas att vi nu får en bättre start på matchen där vi är det styrande laget som spelar med ett högt presspel och snabba omställningar, precis som ten Hag önskar. Då kommer också trepoängarna.

3. Snacket om ägarbyte stör  
Det surras och snackas överallt just nu om vad som ska hända med Manchester United. Vilka ska egentligen köpa? Kommer klubben att säljas?

Ryktena är många just nu och det har onekligen också tagit sig in i den innersta kärnan i omklädningsrummet, såklart. Det är rimligtvis också något som tar fokus från det viktiga arbetet som ska utföras, oavsett vad ten Hag säger på sin presskonferens. Och de flesta är eniga om att klubben bör säljas, och alternativen kan vi lämna där hän. Vi måste ta chansen som givits att återta vår position i engelsk fotboll men det görs först och främst på planen. Jag hoppas att spelarna också är medvetna om det och på så sätt kan stänga ute allt surrande om qatariska shejker och brittiska supportrar som ska köpa sin barndomsklubb.

Tips: 3-0 (Rashford x 2, Sancho)

Arena, datum och matchstart: Elland Road, söndag 12 februari kl 15.00
Turnering: Premier League
Stream: Viaplay

GGMU

TV: Sancho poängräddare mot Leeds – hans första mål efter långa frånvaron

Johan Åkesson@aakessonjohan2023-02-11 11:32:00
Author

Fler artiklar om Manchester U