Etihad Stadium, 2024-02-17 18:30

Manchester C - Chelsea
1 - 1

Inför: Manchester City-Chelsea
Cole Palmer återvänder till sin gamla hemmaplan. Får vi ett nytt målkalas mot City?

Inför: Manchester City-Chelsea

Premier League tågar in i omgång 25 och lördagen avslutas med ett möte mellan Manchester City och Chelsea på Etihad Stadium.

Morgondagens möte mellan Manchester City och Chelsea blir det andra den här säsongen. Senast lagen möttes var på Stamford Bridge i en ytterst målrik match i november.

Erling Haaland förde upp gästerna i ledning från straffpunkten i den 25:e minuten men endast fyra minuter senare kvitterade Chelsea när Thiago Silva nickade Conor Gallaghers hörna i mål. Åtta minuter senare förde Raheem Sterling upp hemmalaget i ledning. 2-1 såg ut att hållas tills första halvlekens slut men under tilläggstid hittade Bernardo Silva en helt ledig Manuel Akanji i straffområdet och schweizaren nickade in 2-2.

Två minuter in i andra halvlek förde Haaland återigen upp gästerna i ledning efter en fin framspelning av Julian Alvarez. 

City lyckades hålla i ledningen betydligt längre än fyra minuter den här gången men i den 67:e minuten avfyrade Gallagher ett hårt skott från strax utanför straffområdet, returen gick rakt till Nicolas Jackson som petade in 3-3.

Samma resultat höll sig länge men i den 86:e minuten avfyrade Rodri ett skott som styrdes via Thiago Silva och i mål och City hade återigen gått upp i ledning.

Pochettinos mannar ville inte lämna plan utan poäng. Armando Broja ersatte Moises Caicedo i den 90:e minuten. Fyra minuter senare blev Broja fälld i straffområdet och Anthony Taylor pekade på straffpunkten. Cole Palmer tog hand om ansvaret från elva meter mot sitt gamla lag och satte kyligt in 4-4! 


Palmer och Jackson efter 4-4 målet mot Manchester City.

City fick ett sista farligt läge i minut 90+7 när Sterling fällde Phil Foden strax utanför eget straffområde. Kyle Walker tog hand om frisparken men den gick över mål och Taylor kunde slutligen blåsa av och lagen fick dela på poängen.

Senast lagen möttes på Etihad Stadium var i maj 2023. Då räckte Julian Alvarez tidiga mål i den tolfte minuten till tre poäng för hemmalaget. 

På de senaste 37 tävlingsmatcherna mellan lagen (27 PL, 2 Community Shield, 5 FA Cup, 2 ligacup och en CL) har City vunnit 20 matcher, Chelsea tolv och fem matcher har slutat oavgjort.

För att hitta Chelsea senaste seger över Manchester City får man gå tillbaka hela vägen till CL-finalen i maj 2021, som Chelsea vann med 1-0 efter mål av Kai Havertz. 


Läget i lagen:

Manchester City
På de senaste fem matcherna (3 PL, 1 FA Cup och en CL) har Pep Guardiolas mannar vunnit samtliga.

Efter att ha besegrat Huddersfield i FA Cupens tredje runda väntade Tottenham på bortaplan i fjärde rundan. Matchen såg länge ut att gå till förlängning och eventuellt omspel men i den 88:e minuten petade Nathan Ake in matchens enda mål efter en hörna. Härnäst väntar Luton borta i FA Cupen för Citys del.

Första ligamatchen på hemmaplan spelades den 31 januari. Då gjorde Julian Alvarez två snabba mål (16’ och 22’) i första halvlek. Andra halvlek inleddes med att Rodri gjorde 3-0 och avslutades med ett tröstmål av Ameen Al Dakhil i matchminut 90+3. Fem dagar senare väntade Brentford på bortaplan. Neal Maupay förde upp hemmalaget i ledning i den 21:a minuten men sedan var det Phil Foden för hela slanten. Under första halvleks tilläggstid kvitterade han till 1-1, åtta minuter in i andra halvlek utökade han till 2-1 och när klockan visade 70 minuter hade han fullbordat sitt hattrick och satt in matchens slutresultat.

I nästa ligamatch väntade Everton hemma. Då var Erling Haaland, som varit borta ur spel i nästan två månader, tillbaka i startelvan med besked och stod för två mål i andra halvlek. (71’ och 85’)

I Citys senaste match stod FC Köpenhamn för motståndet borta på Parken i CL-åttondelsfinal. Kevin De Bruyne gjorde öppningsmålet i den 10:e minuten, hemmalaget kvitterade genom Magnus Mattsson i den 34:e minuten men Bernardo Silva förde återigen upp gästerna i ledning i matchminut 45+1. Samma ställning höll sig långt in i andra halvlek men i matchminut 90+2 satte Phil Foden in slutresultatet 3-1. 

För tillfället är man på andra plats i PL-tabellen med 23 spelade matcher och 52 poäng. Liverpool är på första plats med 54 poäng men med 24 spelade matcher. Arsenal är på tredje plats med lika många poäng men har spelat en match mer. 

Erling Haaland är lagets bästa målskytt med 16 PL-mål. 

Josko Gvardiol är inte tillgänglig på grund av en fotledsskada. Jack Grealish (ljumskskada) och Mateo Kovacic (knä) är tveksamma till spel.


Chelsea får se upp för Citys norska målmaskin.

Chelsea
På de senaste fem matcherna (2 FA Cup & 3 PL) har Pochettinos mannar spelat oavgjort en gång, förlorat två matcher och vunnit två. 

Efter att ha slagit Championship-laget Preston med 4-0 i FA Cupens tredje rundan väntade PL-motstånd i form av Aston Villa hemma på Stamford Bridge i fjärde rundan den 26 januari. Villa hittade nätmaskorna tidigt i första halvlek men målet dömdes bort av VAR och matchen avslutades slutligen vid ställningen 0-0 och omspel på Villa Park väntade den 7 februari. Innan omspelet var det dags för två PL-matcher, Liverpool borta den 31 januari och Wolves hemma den 4 februari. På Anfield hade Chelsea absolut inget att komma med och kan ha stått för säsongens sämsta insats hittills. Diogo Jota förde upp hemmalaget i ledning i den 23:e minuten, femton minuter senare var det Conor Bradleys tur att göra mål. Med två minuter kvar av första halvlek missade Darwin Nunez en straff men Chelsea får tacka Petrovic för att siffrorna inte var ännu större. Liverpool avslutade matchen med 13 avslut på mål.

Tjugo minuter in i andra halvlek var Petrovic tyvärr tvungen att ge sig för tredje gången efter ett mål av Dominik Szoboszlai. Christopher Nkunku reducerade till 3-1 fem minuter senare men i den 79:e minuten satte Luis Diaz sista spiken i kistan med sitt 4-1 mål och Nunez, som stod för fyra ramträffar under matchen fick belöning för sitt hårda arbete med en passningspoäng till målet. 

Fyra dagar senare var det dags att ta emot Wolves på hemmaplan. Cole Palmer gjorde 1-0 i den 19:e minuten men glädjen blev inte långvarig. Tre minuter senare kvitterade Matheus Cunha och med två minuter kvar av första halvlek låg bollen återigen i nätmaskorna bakom Petrovic, efter att Ait-Nouris avslut styrts i eget mål av Axel Disasi. 

Båda lagen hade varsin bra målchans i början av andra halvlek men slutligen var det Wolves tur att göra matchens nästa mål, när Matheus Cunha satte in ett avslut från nära håll. Cunha nöjde sig inte endast med två mål. I den 80:e minuten drogs han ner av Malo Gusto i Chelseas straffområde och tog själv hand om ansvaret från elva meter och lyckades överlista Petrovic för tredje gången.

Chelsea fick in ett sent tröstmål när Thiago Silva nickade Mudryks inlägg i mål i den 86:e minuten.

Efter två tunga förluster var det dags för tufft motstånd, nämligen Aston Villa på bortaplan i FA Cupens omspel. Nu var det ett helt annat Chelsea på plan jämfört med de två tidigare matcherna. Pochettinos mannar inledde matchen med piggt offensivt spel och i den elfte minuten sköt Conor Gallagher in sitt första mål för säsongen. Den offensiva pressen fortsatte och tio minuter senare slog Malo Gusto ett inlägg mot straffområdet som Nicolas Jackson nickade i mål. Chelsea hade kontroll över matchen under resterande del av första halvlek och gick till pausvila med en 2-0 ledning.

Tio minuter in i andra blev Enzo Fernandez neddragen av Youri Tielemans på Villas planhalva och Chelsea fick ett frisparksläge. Fernandez tog själv hand om frisparken och satte ytterst läckert in frisparken i mål från 25 meter! Villa började pressa på efter 3-0 målet men lyckades inte få bollen i mål, närmast var Alex Moreno genom en nick i Chelseas straffområde i den 76:e minuten. 

I matchminut 90+1 var det slutligen Villas tur att göra mål, när Moussa Diaby avfyrade ett skott från strax utanför Chelseas straffområde. I nästa runda väntar Leeds hemma på Stamford Bridge.

Lagets senaste match spelades borta på Selhurst Park mot Crystal Palace. Pochettinos mannar inledde matchen med mycket bollinnehav men hade svårt att få till avslut. Palace började sedan ta tag i taktpinnen och i den 30:e minuten gick man upp i ledning genom Jefferson Lerma. Chelseas svårigheter med att skapa lägen fortsatte och man gick till pausvila med noll skott på mål.

Andra halvlek inleddes på bästa möjliga sätt, när Conor Gallagher satte in 1-1 efter endast två minuter. Halvleken fortsatte med att matchen svängde fram och tillbaka. Matheus Franca hade ett bra målläge för hemmalaget i den 75:e minuten och Sterling ett bra läge för bortalaget åtta minuter senare. Slutligen drog Chelsea det längre strået och i matchminut 90+1 gjorde Gallagher sitt andra mål för matchen med ett skott precis utanför straffområdet efter att ha blivit framspelad av Palmer. Tre minuter senare satte Fernandez sista spiken i kistan och Palmer stod återigen för framspelningen.

Tre mål på två matcher, Conor Gallagher är i god form!

För tillfället är man på tionde plats i PL-tabellen med 24 spelade matcher och 34 poäng. Brighton har spelat lika många matcher och är på nionde plats med en poäng mer, även Wolves har spelat lika många matcher men är på elfte plats med två poäng mindre. 

Cole Palmer är lagets bästa målskytt, med tio PL-mål.

Thiago Silva byttes ut mot Palace och är tveksam till spel. Benoit Badiashile har ådragit sig en sträckningsskada och är otillgänglig någon månad. Otillgängliga är även Lesley Ugochukwu, Marc Cucurella, Reece James, Romeo Lavia och Wesley Fofana. Robert Sanchez är däremot tillgänglig för spel igen, efter att ha varit ur spel sedan bortamatchen mot Everton i december.

Förväntade startelvor

Manchester City: Ederson, Walker, Dias, Ake, Stones, Rodri, Bernardo, De Bruyne, Alvarez, Foden, Haaland

Chelsea: Petrovic, Gusto, Disasi, Colwill, Chilwell, Fernandez, Caicedo, Palmer, Gallagher, Jackson, Nkunku

Förväntad matchbild:
Efter dåliga insatser mot Liverpool och Wolves reste sig Chelsea mot Villa och Palace och tog segrar i båda matcherna. Däremot blir ett Manchester City, som inte förlorat en hemmamatch i PL sedan november 2022 mot Brentford, lite för svåra. Något mål kan Pochettinos mannar nog få med sig, men tre poäng ser allt för svårt ut. Att Erling Haaland är i spelskick igen efter en längre skadeperiod gör inte saken lättare för Chelsea.

Speltips: 3-1 City
Avspark: Lördagen den 17 februari kl.18:30, matchen sänds på V Premium och Viaplay. Finns det inte möjlighet att se matchen kan man lyssna live via Sportscom.
Spelplats: Etihad Stadium
Domare: Andy Madley
VAR: Peter Bankes
 

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2024-02-16 15:12:00
Author

Fler artiklar om Chelsea