Etihad Stadium, 2024-03-03 16:30

Manchester C - Manchester U

Inför: Manchester City – Manchester United

Två lag med olika förutsättningar drabbar samman på Etihad Stadium under söndagskvällen. Ett skadedrabbat Manchester United ska försöka motbevisa oddsen och besegra den formstarka lokalrivalen Manchester City.

Manchester United
Ett stukat Manchester United ska ta sig över till den ljusblå sidan av staden för att drabba samman lokalkonkurrenten Manchester City. På förhand är det inte mycket som talar för Erik ten Hags rödklädda manskap, men den gamla klyschan ”ett derby är alltid derby” gör att United-supportrarna kanske kan känna någon form av optimism. Efter debaclet mot Fulham förra veckan lyckades Manchester United efter mycket om och men ta sig tillbaka upp på hästen och besegra Nottingham i FA-cupen, vilket kanske kan ingjuta lite mod i spelartruppen.

I ligaspelet ser det ut att bli en deppig vår för Manchester United. Gapet till Champions League-platserna ökar och i skrivande stund har ”The Red Devils” elva poäng upp till Aston Villa på fjärdeplatsen. Så det ska till smärre mirakel för ten Hags mannar ska nå Champions League nästa säsong. Således blir dessa rivalmöten viktiga för på något sätt rädda upp den här säsongen.

Höstens möte på Old Trafford slutade med en 3–0-vinst för City och man har vunnit de två senaste mötena lagen emellan på Etihad. Senaste segern för United på nyss nämnda arena var den 7 mars 2021 efter mål av Bruno Fernandes och Luke Shaw. Snart tre år har gått sedan den segern och det börjar bli hög tid att återigen få med sig alla tre poäng från Etihad.

Dock gör det förbannade skadeläget i truppen att ten Hag ställs för en del problem när det kommer till laguppställningen. I de defensiva leden är Harry Maguire fortsatt inte tillgänglig. Dessutom saknas Lisandro Martinez, Luke Shaw, Aaron Wan-Bissaka och Tyrell Malacia vilket innebär begränsade valmöjligheter defensivt.

Dessutom bekräftade ten Hag på presskonferensen att Rasmus Höjlund inte är frisk för medverka och det är ett rejält avbräck när det kommer till offensiven. Sedan tidigare återfinns även Anthony Martial och Mason Mount på skadelistan.

Min startelva (4-2-3-1): Onana - Dalot, Varane, Evans, Lindelöf - Casemiro, McTominay - Amad, Fernandes, Garnacho - Rashford


Motivering
Sett till skadeläget i truppen finns det inte särskilt att laborera med och jag har inte fullt förtroende för denna startelva. Med tanke på att City förmodligen kommer att äga mycket boll och United kommer behöva slita hårt i försvarsspelet därför hoppas jag ten Hag använder ett defensivt tänk när han mönstrar sin elva. I försvarsleden ser jag Varane som given. Bredvid fransmannen får Jonny Evans förtroendet, då han har erfarenhet och ledaregenskaper som kan visa sig vara viktiga i den här typen av matcher. Att peta ut Victor Lindelöf på vänsterbacken är egentligen inte ett val jag känner mig trygg med, men förhoppningsvis kan svenskens defensiva egenskaper vara nyttiga när det kommer till att hålla Håland och co utanför straffområdet.

På mittfältet väljer jag att bänka Kobbie Mainoo, vilket kanske verkar uppseendeväckande, men jag tror att Scott McTominays fysiska egenskaper kan bli viktiga i den här matchen. Dessutom är det inte ett helt otänkbart scenario att skotten åtminstone kan stånga in en boll när han fyller på i offensiven. Då jag inte tror att United kommer få hålla i bollen särskilt mycket så riskerar det att bli tuff eftermiddag för Mainoo om han får chansen, därför får 18-åringen inleda på bänken.

Offensivt finns det inte särskilt mycket att välja på, men då förtroendet för Antony är förbrukat hoppas jag ten Hag vågar ge Amad starten. Jag förväntar mig inga stordåd från ivorianen men det kan knappast bli sämre än vad brassen presterat den senaste tiden. Rashford på topp är såklart i brist på alternativ men engelsmannen är en stark omställningsspelare och vaknar han på rätt sida så kan han vålla en del bekymmer för City-försvaret.

Manchester City
Pep Guardiolas mannar har inlett 2024 starkt och är obesegrade. Men trots det leder man inte ligan utan ligger på en andraplats, fyra poäng bakom Liverpool. I tisdagens FA-cup match mönstrade Guardiola en stark elva och det gav önskad effekt. City vann matchen 6-2 och noterbart var att Erling Håland smällde in fem mål. Även mittfältsgeneralen Kevin De Bruyne visade att skadefrånvaron inte påverkat honom nämnvärt. Belgaren stod nämligen för fyra framspelningar och ser ut att ha toppat formen till på söndag.

Det kommer minst sagt bli en tuff kväll för Manchester United-försvaret som kommer behöva hantera den tuffa uppgiften att hålla ovanämnda duo borta från straffområdet. Lägg därtill andra offensiva toppspelare som Phil Foden och Bernardo Silva, ja ni hör ju oddsen är inte på Manchester Uniteds sida.

Det som kan tala för ten Hags manskap är att City går in i ett tätt spelschema. Efter söndagens derby väntar retur mot FC Köpenhamn i Champions League. Därefter väntar ett glödhett toppmöte mot Liverpool. Detta till trots så kommer nog inte Guardiola att rotera särskilt mycket utan vi kan nog förvänta oss en stark City-elva som äntrar Etihad.

Pep Guardiola bekräftade på fredagens presskonferens att Jack Grealish kommer att missa matchen. Utöver engelsmannen är mittbacken Josko Gvardiol osäker.

Trolig Startelva (4-1-4-1): Ederson- Walker, Dias, Akanji, Ake - Rodri- Silva, Álvarez, De Bruyne, Foden - Håland

Tre snackisar inför matchen
 1. En formtoppad City-offensiv mot en sargad United-defensiv
Erik ten Hag har rejäla bekymmer att pussla ihop en backlinje inför mötet mot Manchester City. Skador på Lisandro Martinez, Harry Maguire och Luke Shaw gör att det är sargad backlinje som ska tampas mot en glödhet City-offensiv. Så hur ska Manchester United lösa den här uppgiften? Det krävs att samtliga i fyrbackslinjen och det centrala mittfältet står för sin livs prestation och är redo att ge allt för klubbmärket på bröstet. Ska ”The Red Devils” vinna matchen kommer mycket handla om vilja och kämpaglöd. Jag har svårt att se Manchester United gå och fullkomligt spela ut Manchester City, utan man måste spela utefter sina förmågor. Blir det en fysisk matchbild med mycket närkamper kommer det gynna ten Hags manskap. City gillar att hålla i bollen och på så sätt trötta ut sin motståndare. Men lyckas Manchester United förstöra rytmen i matchen och få Guardiolas gäng frustrerade tror jag det finns goda möjligheter att få med sig åtminstone en poäng, men det är lättare sagt än gjort.

2. De rutinerade spelarna måste steppa upp
Om Manchester United ska ha någon chans i söndagens match krävs det att lagets nyckelspelare står för starka prestationer.  Raphael Varane får ansvaret att hålla ihop backlinjen, Casemiro tar den fysiska kampen på det centrala mittfältet och Bruno Fernandes ska se till att förse offensiven med passningar. Dessa herrar har pendlat i sina prestationer den här säsongen, men samtidigt finns det en enorm högstanivå hos samtliga och den måste plockas fram på söndag. När Varane, Fernandes och Casemiro står för bra insatser brukar Manchester United oftast vinna, problemet är bara att det har skett för sällan den här säsongen. Många tvivlare hävdar att trion är på väg nedåt och bör lämna i sommar. Jag sällar mig inte riktigt till den skaran än utan hoppas att de kan börja leverera kontinuerligt och få vara friska resten av säsongen.

3. Sista chansen för Marcus Rashford?
Marcus Rashfords prestationer och kroppsspråk har varit ett hett samtalsämne den senaste tiden. Engelsmannen har fått tung kritik både från United-supportrar och profilerade journalister och experter. I veckan uttalade sig United-produkten om kritiken och var tydlig med att han fortfarande brinner för klubben. Men det är dags att visa det nu. Prestationerna den senaste tiden har inte varit godkända och fortsätter det i den här riktningen har jag svårt att se en långvarig framtid för Rashford i den röda tröjan. Med tanke på att Rasmus Höjlund är skadad kommer Rashford få ett stort ansvar offensivt. 26-åringen har sänkt de ljusblå förut och det är läge att göra det igen och tysta tvivlarna. Upp till dig Marcus Rashford.



Tips: 1-1 Målskyttar: Håland, Rashford

Arena, datum och matchstart: Etihad Stadium, söndag, 3 mars, 16:30
Turnering: Premier League, omgång 27
Stream: Viaplay

Har United någon chans i derbyt? Hur ska Erik ten Hag formera manskapet? Skriv din åsikt i kommentarsfältet men tänk på att hålla god ton!
GGMU

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2024-03-03 00:55:00
Author

Fler artiklar om Manchester U