Inför: Real Madrid - Chelsea
Dags att steppa upp för Lampards mannar!

Inför: Real Madrid - Chelsea

En återigen uddlös prestation i helgen där Chelsea fick lämna Molineux Stadium med noll poäng efter 0-1 mot Wolves. Nu väntar en ännu större uppgift att ta sig an när de kungsblåa reser till den Iberiska halvön för att möta mesta mästarna Real Madrid på Santiago Bernabeu.

Chelsea inledde säsongen 22/23 med Thomas Tuchel vid tränarbänken. Det var nog inte många som då trodde att tysken skulle få dojan bara någon månad in i säsongen. Men så blev fallet efter Chelseas snöpliga 1-0 förlust borta mot Dinamo Zagreb i Champions League-premiären. In klev svenskbekantingen Graham Potter från Brighton där han gjort underverk och stod för underhållande fotboll och fick bra resultat. Chelsealägret var delat redan då. Det fanns de som var oerhört missnöjda med klubben att man sparkade Thomas Tuchel. Samma Tuchel som tog över efter Lampard när han fick gå för två år sedan. Samma Tuchel som vann Champions League under sin första säsong i klubben. Sen fanns det de som såg fram emot att se Graham Potter implementera sin spelidé i Chelsea. Även utifrån var det många som såg fram emot vad Potter kunde göra med ännu bättre spelarmaterial än han haft tidigare. Spännande skulle det bli i alla fall.

Nu sitter vi här drygt sju månader senare. Blev det bättre? Knappast. Resultaten under Potters tid var under all kritik och målskyttet bland det sämsta vi någonsin sett i Chelsea. Det var därför ingen som höjde på ögonbrynen när engelsmannen fick sparken för drygt en vecka sedan. Vem skulle Chelsea ta in istället då? Ligan är i stort sett färdigspelad för Chelsea. Man kan knappast sjunka lägre i tabellen med sex poäng före Crystal Palace. Man kommer inte nå en fjärdeplats och övriga europaplatser kommer även de vara svårt att nå. Det inhemska cupspelet är även det färdigspelat. Det är enbart Champions League som det finns något kvar att spela för. Det ryktades direkt om Julian Nagelsmann och Luis Enrique. Det kom då som en stor chock när det började tisslas och tasslas om Frank Lampard förra veckan. Ett rykte som sedan blev verklighet när Lampard återigen skrev på som tränare för sin gamla klubb Chelsea. Nu som en interimslösning fram till sommaren. Vem kunde tro detta våren 2021 när Lampard fick gå och in kom Tuchel som vann Champions League under sin första vår i klubben? Jösses vilken klubb vi följer.

Tidigare möten:
Chelsea och Real Madrid har ställts mot varandra två säsonger i rad innan den här säsongen i slutspelet i Champions League. För två år sedan, när Tuchel tog över Chelsea mötte de Real Madrid i semifinalen där Londonlaget fullständigt körde över spanjorerna över två matcher och gick välförtjänt vidare till final den gången. Förra säsongen var det däremot Real Madrids tur att slå ut Chelsea. Ett dubbelmöte där Chelsea absolut hade sina lägen att ta sig vidare. Men det dubbelmötet var signifikativt för hela Real Madrids slutspelsvår, där man stundtals spelade ganska dålig fotboll och var tillbakapressat av flera lag men trots det lyckades tråckla sig vidare till final och vinna hela turneringen. 

Läget i lagen:

Real Madrid
Med 14 titlar är Real Madrid helt överlägset när det kommer till Europas finrum och Champions League (om man även räknar in den gamla Europacupen). Laget som aldrig darrar i den här delen av turneringen oavsett hur utspelat eller tillbakatryckt man är. Bara den här säsongen som exempel och åttondelsfinalen mot Liverpool. I första mötet på Anfield leder Liverpool med 2-0 efter en kvart. Real Madrid kommer tillbaka och vinner det första mötet med 5-2. Oavsett hur ålderstiget mittfältet med firma Kroos/Modric och Benzema längst fram, är Real Madrid fortsatt ett av världens absolut bästa lag och det lag med mest rutin när det kommer till viktiga Champions League matcher.

Den här säsongen tog man sig enkelt vidare i gruppen genom att ta en förstaplats framför RB Leipzig och i kvartsfinalen slog man ut Liverpool med totalt 6-2. I ligan har de i stort sett gett upp förstaplatsen till Barcelona som ligger 12 poäng före. Trots en bra resultatrad och många mål gjorda den senaste tiden förlorade “marängerna” mot Villarreal i helgen med 3-2. Tränaren Carlo Ancelotti valde att vila mittfältsduon Kroos och Modric i den matchen. Inför matchen mot Chelsea ska man heller inte ha några större frånvaron bortsett från Ferland Mendy som är borta på grund av en muskelskada. David Alaba har nyligen kommit tillbaka från skada och byttes ut i halvtid i helgen och även där är det osäkert. 

Möjlig startelva: 4-3-3
Courtois, Carvajal, Alaba, Rudiger, Nacho, Tchouameni, Kroos, Modric, Valverde, Benzema, Vinicius jr. 

Chelsea:
Det hör inte till ovanligheten att det stormar kring Chelsea och när jag skriver detta är det inte något undantag. För en vecka sedan sparkades tränaren Potter och in klev den tidigare spelaren och tränaren Lampard. Han började direkt prata om hur spelarna måste veta vad det innebär att spela för Chelsea och att vi som lag behöver vara betydligt mer aggressiva och visa hjärta ute på plan. Hans första test mot Wolves i helgen visade motsatsen. Idéfattigt och flera av spelarna som såg ut som de aldrig sett en fotboll innan. Wolves vann välförtjänt och Lampard fick se sitt nya lag förlora med 1-0 i sin första match tillbaka. Nu väntar Real Madrid på bortaplan där Chelsea måste höja sig flera nivåer i prestation för att ens ha något att säga till om i dubbelmötet. 

Lampard sa på tisdagens presskonferens att Chelseaspelarna kan se Champions League som en liten utväg från ligaspelet och spela med frihet och spela bättre i än vad man gjort i ligan och att han hoppas på en reaktion från laget. Han bekräftade även att Kante, Mount och Silva är alla tillbaka och tillgängliga för spel. Kante och Mount saknades i truppen i helgen men bägge två ska vara tillgängliga för spel mot Real Madrid. Den förstnämnda gjorde comeback mot Liverpool för en vecka sedan där han var klart bäst på plan och visade att när han är frisk och spelar med självförtroende är han fortsatt en av världens bästa mittfältare. 

Chelsea har haft svårt med målskyttet hela säsongen och mot Wolves såg vi ingen förbättring. Nu har Lampard fått några fler dagar med laget och jag hoppas och tror att han skjuttit in lite självförtroende i spelarna och att vi får igång vårt offensiva spel igen. 

Det är jättesvårt att sia om hur Lampard väljer att formera sitt manskap i första matchen mot Real Madrid. Vilken formation blir det? Vilka spelare får förtroende? Vi har enbart matchen mot Wolves att utgå ifrån och där vet vi alla hur det såg ut. Jag tror det kan bli en defensiv präglad elva med möjlighet till kontringar. Jag hoppas att Silva och Kante går rakt in i elvan och att de är redo för 90 minuter. Vi kommer att behöva dem. 

Möjlig startelva: 4-3-3
Kepa, Chilwell, Silva, Fofana, James, Kovacic, Enzo, Kante, Felix, Havertz, Sterling

Förväntad matchbild och tips:
Jag brukar vilja vara optimistisk i de här tipsen men jag kan inte gå ifrån verkligheten här. Jag tror att Real Madrid kommer ta tag i taktpinnen på hemmaplan och trycka tillbaka Chelsea. Med Felix och Havertz längst fram kan vårt kontringsspel stagnera. Därför hoppas jag att Kante kommer till spel och att han och Kovacic kan följa med i anfallen med löpningar. Jag väljer att tro att Real Madrid vinner matchen men att Chelsea får med sig ett bra resultat till returen på Stamford Bridge. 

Tips: 
2-1 

MEN, jag vill lägga en brasklapp här och ingjuta lite hopp i mörkret som finns just nu. Vi vet vad som hänt tidigare när Chelsea haft katastrofala ligasäsonger och bytt tränare mitt i. Jag minns 2012 när Andre Villas Boas fick gå och in klev Roberto Di Matteo. Jag minns även 2021 när Frank Lampard fick gå och in klev Thomas Tuchel. Jag tror vi alla minns hur Chelseas Champions League-saga slutade de gångerna. 

Värt att notera:
I Real Madrid hittar vi många Chelseakopplingar. Vi alla minns hur Antonio Rudiger var en av våra viktigaste kuggar i den Champions League-titel som Tuchel tog 2021. Thibaut Courtois spelade totalt 126 matcher för Chelsea och ingen har väl glömt Eden Hazards glansdagar i klubben. Belgaren är i frysboxen i Real Madrid men de prestationer han hade i den blåa tröjan är svårslagna. Även Carlo Ancelotti minns vi med glädje efter att italienaren lett Chelsea till dubbeln i sin första säsong i klubben 09/10.

Övrigt:
Matchen spelas på Santiago Bernabeu onsdag 12/4 21:00
Matchen visas på CMORE
Domare: François Letexier
VAR-domare: Tomasz Kwiatkowski
Mudryk, Koulibaly, James, Gallagher, Enzo, Thiago Silva och Kepa kommer missa andra mötet om de får ett gult kort i första matchen. 
 

Sigge Öijer @oijersigge 2023-04-11 21:21:00
Author

Fler artiklar om Chelsea