Lukaku påväg tillbaka till Inter – Chelsea letar ersättare

Lukaku påväg tillbaka till Inter – Chelsea letar ersättare

Chelsea köpte Romelu Lukaku för snart två år sen, en affär som kan nämnas bland det sämsta i Premier Leagues historia. Chelsea har under sommaren försökt sälja 30-åringen som inte vill återvända till klubben efter ett års lån hos Inter, nu förbereder italienarna ett permanent bud för forwarden. Samtidigt fortsätter Chelsea sin jakt på en ren 9:a.

Sommaren 2021 så plockade Chelsea tillbaka Romelu Lukaku från Inter. Belgaren köptes av Chelsea från sin moderklubb RSC Anderlecht 2011 för £13m. Efter två lån till både West Brom och Everton såldes forwarden till de sistnämnda 2014 för hela £31m. Sedan dess har Lukaku spenderat tid i United och Inter innan han återigen tog sig tillbaka till London, men det kära återseendet var inte billigt för Chelsea. Londonklubben spenderade hela nästan £100m för Lukaku som skulle leda laget till ännu en PL-titel, då många ansåg att den enda sista pusselbiten för ett redan starkt Chelsea. 
Som vi alla vet idag så blev inte affären som Chelsea ville. På 44 matcher gjorde Lukaku 15 mål och efter en kontroversiell intervju med italiensk media under vintern förstörde Lukaku sin relation med klubben och supportrarna. Efter säsongen 21/22 lånades Lukaku snabbt tillbaka till Inter, ett Inter som han kallade sitt “riktiga hem”. Nu är lånet slut och Lukaku förväntas återkoppla till Chelsea på försäsongen, men Chelseas ledning och Lukaku skulle gärna göra klart en permanent flytt innan det skulle behöva ske. 

Enligt Matt Law har Lukaku indikerat att han bara vill göra en sak, och det är att stanna i Inter. Chelsea, som inte kommer att acceptera ännu ett lån, har försökt släppa spelaren till Saudiarabien och klubben Al Hilal. Men spelaren har meddelat att han vill stanna i Europa och helst i Inter. Även rivalen Juventus har visat intresse för forwarden men återigen, Lukaku vill bara stanna i Milano. 30-åringen vill så gärna stanna i klubben så han är, enligt Matt Law, redo att sänka sin lön med £1m per år för att kunna vara kvar hos “I Nerazzurri” . För tillfället tjänar Lukaku £140 000 i veckan efter skatt, men han är redo att gå ner till £120 000. Detta är nödvändigt för Inter som är i stora ekonomiska problem. Det är också anledningen varför klubben har svårt att köpa spelaren och hellre vill låna Lukaku, man har helt enkelt inte råd. 

Men nu förbereder Inter ett permanent bud för Lukaku som man hoppas ska övertyga Chelseas ledning. Det ser ut som att Manchester United kommer köpa Inters målvakt Andre Onana för £55m vilket kan vara en av anledningarna varför klubben nu känner sig redo att spendera på Lukaku. Enligt Law ska Inter skicka ett bud kring £35m, inklusive bonusar, till Chelsea som man hoppas är tillräckligt för forwarden. Flera har rapporterat att Chelsea vill ha runt £38m för Lukaku. Chelsea har redan nekat ett bud från Inter och försökt sätta ihop en “deal” mellan Chelsea, Inter och Al Hilal för att lösa en affär, men inte lyckats. 

Det ser ut som att Chelsea och Inter närmar sig i förhandlingar som har dragit ut på tiden. Trots att Inter har varit svåra att förhandla med så förväntar jag mig att CL-finalisterna till slut lyckas köpa Lukaku permanent.  Jag förväntar mig inte att Lukaku startar upp sin försäsong i Chelsea, även om huvudtränaren Mauricio Pochettino har sagt det. En affär skulle vara rätt av Chelsea men skulle avsluta en historia som bara kan ses som ett stort misslyckande. Enligt mig, är Lukaku-affären det värsta köpet Chelsea har gjort, och det finns en hel del av dem. Direkt så förlorar Chelsea hela £65m på bara två år om man accepterar ett bud runt £35m. Även i amorteringen så tar Chelsea ett stort minus då vi fortfarande behöver betala av £58m.


Obs! Amorteringen funkar så att summan som spelaren köptes för delas upp på den mängden år som spelarens kontrakt är. Så för Lukaku som köptes för £97m och skrev ett femårskontrakt blir det £19.4m varje år i amorteringen (97 / 5). När man köper en spelare kommer den summan gå ner med £19.4m varje år i Lukakus fall, alltså:

Första året: £97m -  £19.4m = £77.6m
Andra året: £77.6m - £19.4m = £58.2m
Tredje året: £58m - £19.4m = £38.8m
Fjärde året: £38.8, - £19.4m = £19.4m
Femte året: £19.4m - £19.4m = 0  
  
Så på grund av att Chelsea säljer honom efter bara två år så går vi fortfarande minus i amorteringen med ungefär £23m.


Men Chelsea letar fortfarande en 9:a som kan platsa i Pochettinos system. Även om Chelsea har plockat in Christopher Nkunku och Nicolas Jackson vill ledningen fortfarande ge Pochettino ännu ett alternativ på toppen. Som vi rapporterat tidigare har flera namn diskuterats av ledningen och det ska ha en lista på namn som man vill ta en extra titt på. Ett namn som verkar ha stuckit ut är Juventus 9:a Dusan Vlahovic. Detta rapporteras av flera, bland annat Nizaar Kinsella, Ben Jacobs, Fabrizio Romano och Alfredo Pendulla. Vlahovic, Chelsea och Juventus ska inte haft några konkreta förhandlingar eller diskussioner än, men Chelsea ska länge ha intresse för 23-åringen och är ett av alternativen som Pochettino gärna hade velat se i sin trupp nästa säsong. Enligt Ben Jacobs finns det en stor chans att serben lämnar Juventus i sommar efter att båda parter är missnöjda med varandra.

Som sagt har Chelsea intresse men inget bud har ännu lagts, rapporterar Fabrizio. Andra klubbar som visat intresse för den före detta Fiorentina-spelaren är Bayern och PSG. Enligt Jacobs igen ser det ut som en summa runt £60m-£65m ska räcka för att övertyga Juventus att sälja. Det ser ut som att något konkret kan formas mellan Vlahovic och Chelsea, mer att komma. Om du vill läsa en spelaranalys om Vlahovic vi skrivit tidigare så kolla HÄR.

Chelsea har även visat intresse för Montpelliers Elye Wahi enligt Kinsella och L' Equipe. 20-åringen gjorde 19 mål i Ligue 1 förra säsongen. Franska klubben vill ha runt £25m för spelaren. Andra namn som Chelsea gillar är Victor Osimhen, Randal Kolo Mauni och Rasmus Højlund.

Källor: Matt Law, The Telegraph/ Ben Jacobs, CBS Sports/ Nizaar Kinsella, Evening Standard/ Loic Tanzi, L’Equipe/ Alfredo Pedulla/ Fabrizio Romano
             

Nils OlinNilsOlin012023-07-10 16:51:00
Author

Fler artiklar om Chelsea