Målvaktskarusellen fortsätter - Har ni köpt biljett?
Den eviga rockaden på målvaktsposten fortsätter framåt.

Målvaktskarusellen fortsätter - Har ni köpt biljett?

Jag har aldrig varit övertygad om Gunners förmåga att köpa målvakter. 
När de äntligen lade beslag på Aaron Ramsdale så kändes det som om någonting hände innan de bänkade honom och köpte David Raya. 
Historien med Gunners målvakter kan göras lång, men startade egentligen när Jens Lehmann lade handskarna på hyllan eller rättare sagt vi fick dras med Manuel Almunia. 
Under den senaste perioden efter Lehmann och det är nästan 20 år nu, så har Gunners aldrig haft en riktigt världsmålvakt. Vi kan tycka att David Raya vann "Golden Gloves" under 23/24, men hur bra och sammansvetsat var inte försvaret framför honom och när man väl ser tillbaka så kan man undra hur många matcher spanjoren vann för klubben. Förstå mig rätt, Raya är en bra målvakt- en av ligans bästa, men topp fem cirka. Han har Ederson.Allison, Pope, Pickford och Martinez att stå upp mot. Förvisso har han bra fötter och har blivit säkrare och är en stabil utpost och spelet med fötterna är viktigare än tidigare, så fördelar finns.

Ser man tillbaka på Gunners målvaktsutveckling de senaste 20 åren så kan jag rapa upp ett dussin målvakter som passerat genom klubbens snurrgrindar utan att överhuvudtaget ge sig ifrån sig någon form av avtryck i historien eller i ligasystemet. Här kommer ett gäng- stoppa mig när ni känner igen någon.
Charles Reice-Cook, James Shea, Dejan Iliev, Ryan Huddart, Hugo Keto, Tom Smith, James Hillson, Joao Virginia och nyligen Noah Cooper, Arthur Okonkwo. 

De målvakter som Arsenal i någon mån utvecklat till större spelare är naturligtvis Wojciech Sczesny, Emi Martinez och i någon mån Vito Mannone, där den sistnämnde ändå gjorde en del matcher i Premier League för Sunderland. 

De senaste åren har målvaktskarusellen ökat på och nästan hoppat ur sina gängor. Det började med att Leno skadade sig och man stoppade in Emi Martinez i målet. Han gjorde målet till sitt och vi tog en FA-cuptitel med honom. Sedan ställdes Gunners inför valet och kvalet att behålla Martinez, men sålde honom till Aston Villa och köpte in Alex Rúnarsson från Dijon på sin målvaktstränares inrådan. Ett riktigt fiasko och man blev tvungen att låna in Mat Ryan för att täcka upp. Året efter startade man med Leno, men efter tre förluster ställdes Ramsdale in i mål och gjorde en fullkomligt lysande säsong. Till 22/23; O i god tid så köptes Matt Turner in som andramålvakt och tillsammans med Karl Hein så var målvaktstrojkan komplett. 
23/24 så. Turners tid i Gunners blev kort, då Raya lånades in initialt och ersatte Ramsdale bara efter några matcher. Karl Hein var kvar. 

Då är vi framme vid 24/25 och karusellen har riktigt fått upp farten för rykten står som spön i backen. Att David Raya nu är klar som förstamålvakt verkar vara klart och Karl Hein har av någon outgrundlig anledning förlängt sitt avtal. Han måste älska att träna, för han står en knappt en handfull matcher varje år. Artèta sägs vara ovillig att släppa Ramsdale som ersättare till Raya, men samtidigt kommer hans agenter att trycka på för spel. Duger det att han spelar Carabao Cup och FA-Cupen? Inte alls. Så Ramsdale lär lämna och nu pratas det om en Dan Bentley från Wolves som ersättare. jamen vänta lite nu. Dan Bentley? Killen är reservmålvakt i Wolves och borde väl rimligtvis inte ställa sig som "under-study" åt David Raya, men det skulle vara typiskt Arsenal att misslyckas med sin målvaktstrio igen. Rykten placerar en Joan Garcia i Arsenal också och denne gosse har i alla fall La Liga erfarenhet. 

Jag har köpt en årsbiljett på denna cirkus, så jag lär åka med ett tag till. 
 

Magnus Falk2024-07-10 20:13:00
Author

Fler artiklar om Arsenal