Månadskrönika: SEPTEMBER

Månadskrönika: SEPTEMBER

En månad präglad av Drottning Elizabeth II bortgång men också av framtidshopp.

Fint och nödvändigt med en paus

Senast Manchester United spelade i Premier League stod det den 4/9 i kalendern, 3-1 mot Arsenal på måltavlan och Elizabeth II var Drottning över Storbritannien. Väldigt mycket vatten har runnit under broarna över Themsen sedan dess, mindre fotboll som rör de röda från Manchester.

Det var naturligtvis en vacker gest att ställa in den påföljande omgången i Premier league till följd av Drottningens bortgång. Lika nödvändigt och naturligt var det att högriskmatchen mot Leeds fick byta datum när resurser inom Polísen saknades för att säkerställa ordningen runt arenan. Nu tycker jag nog att tysta minuter, sorgeband samt att unisont spela "God save the Queen" på samtliga arenor hade varit ett finare sätt att hylla Elizabeth II men det är sekundärt. Premier League valde den här vägen och det får vi vackert acceptera – som så mycket annat.

Blandar och ger i Europa

Den mindre ärorika resan som kallas Europa League (shit vad man saknar UEFAcupen) tog sina första stapplande steg för säsongen den här månaden. En 0-1 förlust mot La Real följdes upp av en 2-0 viktoria mot Sheriff. Det finns inte så mycket mer att säga här. Europaleague är vad det är och turneringen kommer inte erbjuda någon puls innan en högst eventuell final.

Vem är egentligen kapten

Jag vet inte om det har med min ålder att göra, men att vara lagkapten är i min bok ett väldigt viktigt och prestigefullt uppdrag. Det ska vara närmast ceremoniellt att överlämna en lagkaptensbindel. Den får absolut inte kastas till en lagkamrat om kaptenen av någon högst ovanlig anledning skall bytas ut och den får absolut INTE slängas på marken.

Min ultimata lagkapten för Manchester United skall helst vara en Britt som gärna men inte nödvändigtvis har kommit upp genom de egna leden. Han skall vara mittback eller innermittfältare och en av de första som tränaren tar ut till dagens startelva. Anledningen till att han väljs som startspelare vecka ut och vecka in skall vara en hög kompetens inom grunderna för spelet fotboll samt sin förmåga att hjälpa och höja sina medspelare – fart och flärd är således inte meriterande. Att kaptenen brinner för att spela för klubben är en självklarhet, likaså hans vinnarskalle.

I dagsläget har vi en lagkapten som inte bara är petad och starkt ifrågasatt, han utstrålar också osäkerhet på ett sällan skådat sätt på den här nivån. Lägg till ett dåligt självförtroende samt tveksam tillit från sina lagkamrater så har du en härlig potpurri av kaos.

Ten Hags lag

Holländaren skyr inga medel. Han bygger sitt Manchester United och han vill göra det på sitt sätt. Två månader in på säsongen har karln alltså petat de senaste årens lagkapten och förpassat en av världens genom tiderna bästa och mest populära fotbollsspelare till 15-20 minuter per match. Det är sannerligen inga lätta beslut att ta, speciellt inte som oprövad i någon av de större ligorna. Med all respekt till Ajax så är Manchester United ett rejält kliv uppåt på karriärstegen och det måste krävas rejäl is i magen för att göra det han gör just nu.

Nu lutar vi oss tillbaka och tänker på vad Sir Alex sa när han lämnade scenen.

Trust your manager.

För första gången på flera år kan jag säga att jag inte behöver anstränga mig för att lyda hans ord.

Calle Törnebohmstatoilcalle@gmail.com2022-09-30 08:42:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

MUWomen’s Barmy Army: Säsongsavslutning, del 1
Spelarbetyg: Manchester City - Manchester United