Ny huvudtränare klar 

Walsall har anställt Mat Sadler som ny huvudtränare efter att ha avslutat säsongen som tillfällig lösning efter att man avskedade Michael Flynn. 


Vi har fått väntat i över fyra veckor på att klubben ska utse en ny huvudtränare efter att Michael Flynn fick sparken i mitten av april och i dag fick vi besked att det blir Mat Sadler som får ta över. 

Det besked klubben kom med var på ett sätt förväntat men vi hade förhoppningar om att få in någon med mer erfarenhet och även skulle få entusiastisk mottagande av supportrarna. 

Trots lite tid att förbereda laget i de sista tre matcherna såg en liten ändring i hur laget spelade och det blev även en vinst i säsongsavslutningen mot Doncaster Rovers. 

Med tanke på att tränarstaben är tömd på personal efter att Flynn och Hatswell lämnade klubben behöver Sadler få in minst två personer. Vem han väljer att plocka in som assisterande tränare är oklart i dagsläget. Det blir troligtvis inte Richard O’Kelly som kom in och hjälpte till under de tre sista matcherna. O’Kelly som är 66 år har nog siktet inställt på ett liv som pensionär. 

Jag utgår ifrån att Sadler redan börjat fundera på nästa säsong även om det inte blev klart med jobbet förrän idag. Han har troligtvis jobbat utifrån det scenario att han blir klubbens nya huvudtränare ända sedan han fick det tillfälliga uppdraget i mitten av april.  

Det blir ännu en sommar där laget ska byggas om. Flera spelare sitter på utgående kontrakt och vi får se vilka man väljer att erbjuda kontrakt till och vilka som får lämna klubben efter denna säsong.  

Flera tongivande spelare sitter på utgående kontrakt som till exempel Manny Monthé, Liam Kinsella, Hayden White och Conor Wilkinson för att nämna några. Vi får se vilka spelare man väljer att erbjuda nya kontrakt och vilka av dessa som skriver på eller som väljer att söka sig till nya klubbar. 

Dom viktigaste spelarna har dock kontrakt över nästa säsong. Målvakten Owen Evans, försvaren Oisin McEntee, mittfältaren Isaac Hutchinson, anfallaren Jamille Matt och lagkapten Donervon Daniels finns som ryggrad i det kommande lagbygget.  

Sadler kom som spelare till Walsall på fri transfer från Watford inför säsongen 2011/12 och spelade 51 matcher för klubben den säsongen och blev en favorit bland supportrarna. Han gick sedan vidare och spelade med Crawley Town, Rotherham och en kort sejour hos Oldham Athletic. Därefter spelade han fyra säsonger hos Shrewsbury Town där han även var lagkapten och hjälpte klubben till fina framgångar och blev en stor favorit hos deras supportrar. 

Sommaren 2019 återkom han till Walsall och spelade 32 matcher 2019/20. Säsongen efter fick han en plats i tränarstaben och agerade som spelande tränare och gjorde 29 matcher. Säsongen 2021/22 som blev hans sista som aktiv fokuserade han mer på tränarsidan än på spelarsidan. Han spelade dock en match vilket var säsongens sista hemmamatch mot Swindon Town där han kom in som avbytare för ett sista uppträdande på planen innan efter en 20 år lång karriär la skorna på hyllan. 

De senaste åren har han ingått i tränarstaben både under Darrell Clarke, Matt Taylor och Michael Flynn och har även fungerat som en länk mellan a-laget och ungdomsakademin. 

Förhoppningsvis får vi se fler egna produkter få en chans då vi har flera talanger på gång i U18 laget där Ronan Maher fick några chanser att visa upp sig den senaste säsongen. 

Nu får han chansen att visa upp vad han kan som huvudtränare och vi får se vilket avtryck han kan lämna på hur spelet ser ut ute på planen och om han kan ta oss till nya höjder, eller åtminstone en placering på den övre halvan av League Two tabellen nästa säsong. Vi hoppas även att vi får en mer underhållande fotboll vilket vi saknat så många år.  

Nu gäller det för supportrar, spelare, styrelse och alla andra som har en koppling till klubben att ge 100% stöd till Sadler och hoppas att han är den som tar klubben in i en ljusare framtid där uppflyttning till League One är det första delmålet. 

Ben Boycott som ansvarar för tillsättande av ny huvudtränare säger att han både nöjd och säker på att Sadler är ett bra alternativ. 

Att Boycott utsett Sadler som ny tränare i konkurrens med många andra som man intervjuat kan förklaras med att han redan är inkörd i organisationen. Introduktionstiden i klubben blir kort och han är troligtvis redan insatt i den nya vision som Boycott skrev om i sitt öppna brev som publicerades för några dagar sedan.  

Nu får vi se hur lagbygget som Sadler tänker göra ser ut. Vi får även se hur attraktiv Walsall är som klubb när det gäller att locka till sig spelare. Möjligen hade ett mer känt och respektingivande tränarnamn gett mer fördelar i försök att vara attraktiva för spelare som söker nya klubbar under sommaren.  

Jag kommer till 100% stötta Sadler i hans jobb att få ordning på laget. Jag kommer ge honom den tid han behöver för att bygga ett lag som är tillräckligt bra att vinna uppflyttning från League Two. 

Pär Stener@perstener2023-05-18 18:57:47
Author

Fler artiklar om Walsall