2024-04-01 16:00

Stockport - AFC Wimbledon

Ölkupp, aprilskämt och krysspöken
Will Collar blev den stora hjälten i höstas! Foto: Stockport County

Ölkupp, aprilskämt och krysspöken

För exakt hundra år sedan dömdes Adolf Hitler till fängelse för den misslyckade ölkuppen. Relevans, ingenting egentligen, men nu när du ändå är här ska du få en intressant artikel inför Stockport - Wimbledon.


Hitler är dåtid. Likaså är statistik. Stockports match mot Wimbledon tillhör framtiden. Statistik och vidskeplighet ger en extra dimension till sport, men ibland förändras förutsättningarna helt. Ett spöke kanske det inte är, men 1-1 på första april två år i följd är ändå ett mönster. 2021 blev det vinst och därefter måste vi gå tillbaka till 2017 för att få en match den första april. Resultatet? Jo, 1-1. Det är ett spöke som uppfanns av min inre skeptiker, något som jag bör släppa denna gång.

Stockport leder ligan med en poängs differens samt en match till godo, vilket borde ta bort mycket av titelpressen. Om Stockport spelar likadant som mot MK Dons och Forest Green kan inget stoppa dem, men Wimbledons hopp om playoff i kombination med möjlig hybris eller underskattning från The Hatters kan ge ett antiklimax utan dess like.

Jag lovar att inte skriva något aprilskämt imorgon, men ibland skriver skämten sig själva.


Laget firar Collars vinnarmål mot Wimbledon. Foto: Stockport County

Tabell och förutsättningar

Mansfield innehar andraplatsen med 73 poäng på 40 omgångar medan Stockport leder ligan med 74 pinnar på 39 matcher. I en perfekt värld hade jag kunnat påpeka att County skulle stå som ligaledare efter 40 omgångar oavsett resultat, men bara för att förvirra folk kan jag konstatera att nästan alla lag spelar omgång 42 idag, denna soliga annandag påsk.

Trean Wrexham har, precis som Mansfield, 73 poäng efter 40 spelade omgångar och möter mittenlaget Doncaster imorgon kväll. Om det ger Walserna bättre förutsättningar eller mer press inför spurten är svårt att veta just nu.

Mansfield möter precis som Wrexham ett rödvitt mittenlag, nämligen Accrington. Stockport däremot möter Londonlaget och playoff-utmanarna Wimbledon hemma på Edgeley Park.

MK Dons ligger poängmässigt hack i häl med 70 poäng på 41 matcher, men med tanke på att de enbart har 5 matcher kvar ligger nog en annan utmanare bättre till för att nå direktplatserna. De möter för övrigt klassikerklubben Notts County på bortaplan.

Barrow har 67 pinnar på 39 matcher och kan således verkligen klättra i tabellen innan säsongen tar slut. De möter räkorna Morecambe på bortaplan under eftermiddagen, men då Morecambe jagar sjundeplatsen kan det bli en omgång som Barrow lämnar tomhänta.

Rivalerna Crewe ligger bra till för playoff med 66 poäng på 40 matcher. Den position som fortfarande är öppen är den som Gillingham innehar just nu, den sista platsen för playoff.

Det skiljer fem poäng mellan plats sju och tretton. Hela sju lag kan rent matematiskt rimligtvis nå sjundeplatsen fortfarande, men det är Crawley som är favoriter då de enbart har spelat 39 omgångar än så länge i motsats till Gilinghams 41 matcher.

Journalisten Sam Byrne som rapporterar om The Hatters skrev på X (twitter) att han försökte räkna ut hur tabellen skulle sluta, men gav upp rätt snabbt. Det enda som är viktigt för oss är att Stockport har allt i egna händer och dessutom kan rycka i toppen idag.

Form och startelvor

Stockport har verkligen kommit tillbaka på rätt spår igen. Utöver att de inte har förlorat på sju matcher, är målskyttet på topp. Vi utgår alltid från de senaste fem matcherna och där kan vi konstatera tre vinster och två oavgjorda. Ingen av dessa matcher har slutat mållös och tolv gjorda kontra tre insläppta är ett otroligt facit. Elva poäng på fem matcher är nästan VG.

Wimbledon har däremot inte vunnit sina senaste tre matcher. Två vinster, en förlust och två kryss kommer inte att skrämma ihjäl the Hatters. Åtta poäng på fem matcher är inte heller uruselt och Stockport får inte underskatta dagens motståndare.

Höstens möte slutade 2-1 till County då de vänt ett 0-1 underläge efter halvtidspausen. Målskyttarna för County var supertalangen Louie Barry och den starka defensiva mittfältaren Will Collar. Båda spelarna var i sitt livs form under hösten men ironiskt nog blev de båda långtidsskadade runt halloween. Den interna skyttekungen Olaofe låg bakom det mesta.


Olaofe firar vinsten borta mot Wimbledon i höstas. Foto: Stockport County

Stockport gör inga förändringar från föregående vinst mot Forest Green och låter bland annat wingbacken Richards fortsätta som tia. Om Challinor använder sig av samma formation utgår vi från en 4-3-1-2 med Wootton och Madden på topp.

Hinchliffe har 15 hållna nollor denna säsong och fortsätter därmed jakten på guldhandsken. En annan spelare med 15 hållna nollor är Wimbledons målvakt Alex Bass.

Stockport County (4-3-1-2): 
Hinchliffe, Knoyle, Touray, Horsfall, Camps, Madden (K), Powell, Pye, Wootton, Richards, Lemonheigh-Evans


AFC Wimbledon:
Bass, Balmer, Johnson (K), Tilley, Neufville, Ball, Bugiel, O’Toole, Currie, Lewis, Gordon

Joel Goldman2024-04-01 15:51:57
Author

Fler artiklar om Stockport