Silly Season-avstämning

Silly Season-avstämning

Vi har kommit ungefär halvvägs in i sommaren och transferryktena flödar som en vårälv efter snösmältningen. Vi har fått en ny nummer åtta, Dominik Szoboszlai och en ny nummer tio, Alexis Mac Allister, men sannolikt vill såväl Jürgen Klopp som dom flesta fans ha in mer nytt blod.

Liverpool har en ambition av att handla tidigt i transferfönsterna. Det är skönt att ha affärerna klara och såväl tränarstab som spelare kan förbereda sig ordentligt. Att spela för vårt röda lag under Jürgen Klopp kräver sitt tribut, vissa anpassar sig snabbt, andra behöver en viss tid på sig och en del klarar det inte alls. Att rekrytera bra fotbollsspelare kan dock vara vanskligt och det är inte alltid det går att göra tidiga köp.

Vi har haft en bra rekryteringsstab som har lyckats mycket bra under nästan alla transferfönster. Under hela Jürgens tid och fram till för ett år sedan fanns Michael Edwards där som nyckelfigur. När han slutade tog Julian Ward vid som sportchef bara för att sluta efter ett år. Nu har Jürg Schmadke blivit kallad att sitta vid tömmarna. 

Ser vi tillbaka på transfers som vi har gjort sedan Jürgen kom till oss ser det ut enligt nedan: Det finns ofta olika uppgifter om vad en spelare har kostat i inköp. Uppgifterna i denna förteckning kommer från LFChistory.net som räknas bland dom mest pålitliga.

Januari 2016: 
Marko Grujic, £5,1m

Sommaren 2016:

Sadio Mané, £34m
Gini Wijnaldum, £25m
Ragnar Klavan, £5m
Loris Karius, £4,7m
Joel Matip, fri transfer
Alex Manninger, fri transfer

Januari 2017:
-

Sommaren 2017:
Mo Salah, £43,9m
Alex Oxlade-Chamberlain, £35m
Andy Robertson, £10m
Dominic Solanke, £4m

Januari 2018:
Virgil van Dijk, £75m

Sommaren 2018:
Alisson Becker, £65m
Naby Keita, £52m
Xherdan Shaqiri, £13m
Fabinho Tavarez, £43m
Sepp van der Berg, £4m

Januari 2019:
-

Sommaren 2019:
Harvey Elliott, £4m
Adrian, fri transfer
Andy Lonergan, fri transfer

Januari 2020:
Takumi Minamino, £7,25m

Sommaren 2020:
Diogo Jota, £45m
Thiago Alacantara, £27m
Kostas Tsimikas, £11m
Kaide Gordon, £3m
Marcelo Pitaluga, £1m

Januari 2021:
Ben Davies, £1m
Ozan Kabak, £1m

Sommaren 2021:
Ibrahima Konaté, £36m

Januari 2022:
Luis Díaz, £50m

Sommaren 2022:
Darwin Núñez, £85m
Fabio Carvalho, £7m
Calvin Ramsay, £6m
Arthur Melo, lån

Januari 2023:
Cody Gakpo, £44m


Om vi ser tillbaka kan vi se att vi har handlat in fina spelare dom flesta somrar. Förra sommaren blev mindre lyckad. Ingen av dom fyra införskaffade motsvarade förväntningarna. Darwin “kostade skjortan” och började bra men föll tillbaka. Carvalho verkade inte passa in i vårt spelsätt och Ramsay och Arthur var skadade i princip hela tiden. Darwin är nog den enda av dessa som är med i kommande säsongs spelartrupp. 

Förra årets säsong var en stor missräkning. Vi förstärkte inte inför säsongen som vi borde ha gjort och inköpen lyckades inte. Framför allt blev vårt mittfält överkörda i nästan varje match fram till det att Jürgen flyttade upp Trent Alexander-Arnold i den hybridroll som han kom att briljera i under säsongens elva sista matcher.

Nu har vi förstärkt mitttfältet genom Alexis Mac Allister för £35m, som sannolikt kommer att stiga till £55m, och Dominik Szoboszlai för £70m. Dom här två gossarna känns riktigt bra. Båda är unga, befinner på en hög nivå och har ytterligare utvecklingspotential. Peppar, peppar.

Jürgen kommer sannolikt att fortsätta med det spelsystem som såg så bra ut under säsongsavslutningen, 4-3-3 i försvar och 3-4-3 i anfall. Alexis och Dominik verkar som skapta för dom två offensiva mittfältsrollerna. Trent bör vara given i sin hybridroll och Fabinho är än så länge förstavalet bredvid Trent som defensiv mittfältare. Helt plötsligt ser det trångt ut på mittfältet, Jordan Henderson, Curtis Jones, Thiago, Harvey Elliott och Stefan Bajcetic vill också vara med i matchen. 

Anfallsmässigt ser det bra ut. Mo Salah, Cody Gakpo, Luis Díaz, Diogo Jota och Darwin Núñez kampar om tre platser. Det känns svajigare försvarsmässigt. Virgil van Dijk är inte längre samma gigant som förr. Både han och Joel Matip är 32 år när säsongen startar. Ibrahima Konaté är en klippa, men han har haft mycket skador. Joe Gomez är allt som oftast svajig. En fråga som också går att ställa är om Andy Robertson är rätt spelare i en trebackslinje?

Det är säkert inte färdighandlat. Det kan bli en defensiv mittfältare, det kan bli en ny mittback, gärna vänsterfotad, det kan bli någon annan försvarare och det kan bli någon överraskning, men sannolikt blir det inte Kylian Mbappé. 

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2023-07-08 10:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool