Uppgifter: Chelsea på väg att värva Sydamerikansk sensation

Uppgifter: Chelsea på väg att värva Sydamerikansk sensation

Enligt "transfer-gurun" Fabrizio Romano har Chelsea gjort klart med 16-åriga Kendry Páez från Ecuador. Inget officiellt har ännu presenterats men allt ska vara påskrivet och klart mellan spelare och klubb. Páez kommer att ansluta till Londonlaget när han fyllt 18 år, alltså 2025.


16 år och 8 dagar. Så ung är det Ecuadorianska framtidshoppet Kendry Páez, som nu ser ut att ansluta till det ungdomssatsande Chelsea. Páez-affären fick den välkända “here we go"-stämpeln av Fabrizio redan i april, men trots det har inte tonåringen presenterats av klubben. Troligtvis tar klubben sin tid med att visa upp sin nya ungdomsstjärna för supportrarna, då Páez inte kan spela för Chelsea förrän han fyllt 18 år. Detta är på grund av transferregler i Sydamerika. Affären kan bli officiell någon gång under de kommande veckorna, en affär som enligt Fabrizio kommer kosta Chelsea hela €20M med “add-ons” inräknade. Men vad är Kendry Páez för sorts spelare och är han värd pengarna?  

Spelarprofil
Namn: Ray Kendry Páez Andrade
Född: 4/5 2007 (16 år) i Guayaquil, Ecuador
Klubb: Independiente del Valle
Position: Offensiv mittfältare/mittfältare/högerytter
Landslag: Ecuadors U20

Páez är en spelare som för det mesta befinner sig i de offensiva delarna av planen. Han kan opponera som 10:a i ett 4-2-3-1-system, men har också spelat som en offensiv
8:a i en 4-3-3. Han har även synts ute på högerkanten. Páez är en mycket bollskicklig, vänsterfotad spelare som gärna startar på den högra delen av planen, men har för det mesta haft en hyfsat fri roll med bollen under sin ungdomskarriär. En väldigt inflytelserik och viktig position för 16-åringen som spelat mot mycket äldre motståndare hela sin karriär, och som nu har en klar startplats i klubblaget Independiente del Valle.

Trots sin unga ålder så är Páez helt fantastisk på att hela tiden läsa spelet och hitta ytor under matchens gång. Han är alltid två steg före sin motståndare. Detta är kanske hans starkaste attribut och kommer hjälpa honom hela vägen upp till toppen. Det som också imponerar när man tittar på Páez spela fotboll är hans förmåga att kontrollera bollen, att läsa spelet och slå det rätta passen så ofta som möjligt. Det är flera gånger Páez tar emot bollen, dribblar förbi tre till fyra motståndare för att sen slå den perfekta passen till en fri lagkamrat. Páez har ett säkert skott, som ofta är välplacerat. Många av det mål 16-åringen gjort, kommer från långskott och frisparkar. Páez är också en bra atlet för sin ålder. Han är en väldigt snabb spelare, förvånansvärt stark och  har en bra balans trots att Páez är ganska smal. Páez är rapporterad att vara 1.77m lång, men med åldern vid hans sida är det nästan säkert att han kommer att växa.

Men såklart har Páez mycket att jobba på trots sina ypperliga kvaliteter. Först och främst behöver Páez utveckla sitt defensiva spel och presspelet för att kunna lyckas som mittfältare på den högsta nivån. Páez kan ibland bli slarvig i dessa delar av spelet. Han kan ibland också bli lite för "kaxig" med boll. Han gör för mycket och kan tappa bollen i farliga situationer. Trots att detta är delar av hans spel som måste utvecklas, behövs det igen sägas att han bara är 16 år. Så detta är svagheter som har goda möjligheter att försvinna eller iallafall bli bättre med mer erfarenhet och tid.

I Ecuador startade toppligan "Serie A" i februari. Därför, den 25/2, gjorde den då 15-årige Kendry Páez professionell debut. Han spelade som en offensiv mittfältare alla 90 minuter och gjorde mål. Sen dess har Páez startat 4 matcher till för Independiente medan han har spelat i landslagets U17 lag. Han är även en av det yngsta någonsin att spela i Copa Libertadores, när han kom in från bänken mot brasilianska Corinthians. Bara för några dagar sen bekräftade även Ecuadors U20-lag att 16-åringen kommer följa med på U20-VM som utspelar sig under våren och sommaren. Ett stort steg för talangen som fortsätter att imponera på internationell nivå. 

James Rodriguez, Angel Di Maria och Lionel Messi, alla jämförs 16-årige Kendry Páez med. Det är dock ett tag innan Páez kan mätas med dessa spelare på riktigt, men talangen finns där. Chelsea har valt att satsa på Páez för vad han kan vara i framtiden, inte vad han är nu. Affären liknar vad Real Madrid gjort med spelare som Vinicius Jr, Federico Valverde och Rodrygo. Tre spelare som alla flyttat till klubben i ung ålder och nu är en stor del av det spanska lagbygget. Det är inte omöjligt att Chelsea redan 2023 har hittat sin superstjärna för 2030-talet. Så sätt namnet Kendry Páez på minnet alla Chelsea-supportrar, för det är ett namn som vi kan få höra en hel del om, en lång tid framöver.

Källor: transfermarkt.com / fbref.com

Nils OlinNilsOlin012023-05-12 18:38:31
Author

Fler artiklar om Chelsea