-

Tung förlust på Ibrox

Tung förlust på Ibrox

Celtic tog tag i taktpinnen och dominerade länge matchen mot Rangers på Ibrox. Men det blev matchavgörande när Bitton drog på sig en målchansutvisning. Strax därefter kunde hemmalaget göra matchens enda mål och ser ut att ta hem titeln den här säsongen. Celtic ser ut att stanna vid 9 titlar i rad.

För nog var det här en match av karaktär vinna eller försvinna? Celtic såg extremt taggade ut och visade stundtals upp säsongens bästa spel med ett fint självförtroende. De utnyttjade hela laget och det såg riktigt stabilt ut. Frimpong och Laxalt gjorde det bra på sina respektive kanter. Man kan nog säga att Celtic dominerade. 

De grönvita skapade en hel del chanser, bland annat hade Edouard en jätteläge bara någon minut in i matchen, Griffiths var nära på ett skott utifrån men Rangers målvakt stod i vägen och gjorde ett par kalasräddningar. Halvleken avslutades med att Bitton nickade strax utanför på hörna. Medan Celtic radade upp chanser hade Rangers inte ett enda skott på mål i den första halvleken. 

Lennon hade alla skäl att vara nöjd efter 45 minuter. Det var hans mannar som hade käkat den berömda taggtråden och körde faktiskt över serieledande Rangers. Celtic hade gjort allting rätt utom mål. 

Det fanns en viss oro att Rangers skulle komma ut till andra halvlek som ett nytt lag men istället fortsatte Celtic att ligga på i andra halvlek. Visst, det var kanske lite mer kamp och trevande spel men det blev ingen större skillnad efter halvtidsvilan. Det var Celtic som ville mest. Men Rangers är svåra att bryta igenom, de har bara släppt in ett mål på Ibrox den här säsongen. 

Matchen kom att förändras rejält i den 62 minuten. En långboll mot Morelos fick Bitton att ställa till det med ett livtag om Colombianen som gick i backen. Trots att det här var ut mot kanten valde domaren ändå att plocka upp det röda kortet, målchansutvisning. Det kan verkligen diskuteras. Men det gav Rangers en chans att ta sig in i matchen. 

Åtta minuter senare fick hemmalaget fira efter att McGregor axlat in en hörna i eget mål. Sett till hela matchen var det inte särskilt rättvist. Den sista kvarten blev det inte särskilt mycket fotboll i. Celtic tappade allt och ställde till det för sig flera gånger med slarv. 

Lennon försökte förändra via flera byten men det blev dessvärre ingen förändring. Det blev dock än mer kamp. Efter att Duffy riktigt vårdslöst kapat en blå spelare blev det stökigt med flera spelare inblandade och domaren fick vifta med det gula kortet. 

Celtic försökte trycka på för en kvittering men det ville sig inte. De fick se sig besegrade, riktigt tungt med tanke på hur bra de hade spelat fram till utvisningen. Det behövs ett mirakel nu för att uppnå 10 in a row. 

Redaktionens tankar

Det här var kanske sista chansen för Celtic att börja jobba sig ikapp Rangers. Det skiljer 19 poäng nu, då har förvisso Celtic tre matcher färre spelade. Men det ser väldigt illa ut. Det har varit för många onödiga poängtapp den här säsongen. 

Trots förlusten finns det en hel del spelare som kan stå rakryggade. En av de bästa idag tycker jag var Frimpong, han är en riktig bollbegåvning med sin kvickhet. Ajer är otroligt trygg i defensiven och McGregor gjorde en bra första halvlek. Även Griffiths och Edouard sliter på men man skulle vilja ha ut lite mer av de två. 

Mikael Ström2021-01-02 18:42:00
Author

Fler artiklar om Celtic