In Memoriam: Veckans legend: Josip Katalinski

In Memoriam: Veckans legend: Josip Katalinski

Redaktionen återupptar skrivandet om de bosniska legendarern varje måndag, som har lämnat stora spår efter sig, inte bara i hemlandet men också i Europa och världen! Under Željeznicars 101-åriga historia så har en hel del stora spelare burit den blåa tröjan, men det är väldigt få som har lämnat ett sånt stort intryck som Josip Katalinski Škija!

Andra maj är en av utav de viktigaste dagarnai Sarajevos historia. Andra maj försvarades Sarajevo under aggressionen mot landet under Bosnien-kriget, och den andra maj föddes Josip Katalinski. En av de största fotbollsspelare som har satt sin fot på Grbavicas gräsmatta. Allt började i det lilla laget Igman som finns i staden lidža. Det var där som populäre "Škijas" väldigt framgångsrika fotbollskarriär tog fart. Men precis som allt det goda i livet så varar det inte för evigt och en hemsk skada i 30-årsåldern tvingade Katalinski till att redan då lägga skorna på hyllan.
 
Josip Katalinski föddes i Sarajevo 1948. Som 17-åring värvas Škija till FK Željeznicar efter att dåtidens ungdomscoach Milan Ribar fått upp ögonen för denna spelare. Kort defter skriver Katalinski sitt första professionella kontrakt och får dessutom göra debut i den blåa tröjan. Motståndet stod det makedonska storlaget Vardar för.

Tio år senare hade Škija gjort 269 ligamatcher och gjort 48 mål. Sammanlagt blev det 550 matcher och 100 (!) mål i alla sammanhang! Smått otroliga siffror med tanke på att hans position från början var på det defensiva mittfältet. Katalinski röstades fram i flera år i rad till lagets bästa spelare. Trots sin plats på det defensiva mittfältet spelade Josip en hel del anfallare och offensiv mittfältare, han var inte bara en klippa i backlinjen utan också ett ständigt hot i offensiven. Förutom fantastiska resultat i klubblagen och landslaget så blev också Škija uttagen till världselvan där han spelade tillsammans med bland andra Eusébio och Pelé samt holländska storstjärnan Ruud Krol.

1975 skriver Željo-legendaren på för franska Nice som senare skulle bli en av franska ligans absolut bästa lag. Där blev det totalt 103 matcher och 28 mål innan knäskadan förstörde karriären. Tyvärr repade sig Katalinski aldrig från skadan och även om modet fanns där så fick han redan som 30-åring ta det tuffa beslutet och lämna fotbollen, i alla fall som aktiv spelare.

Han återvände till Sarajevo och stannade kvar inom sporten där han bland annat en kort tid också tillhörde den bosniska fotbollsförbundet. Škija gjorde dessutom en liten sejour som tränare i (moderklubben) Igman men hjärtat fanns på Grbavica. Med Zeljeznicar blev han jugoslavisk ligamästare säsongen 1971/1972.
Katalinski har genom sitt liv besegrat och överkommit många hinder. En svårare än den andra. Katalinski avled den nionde juni 2011 vid 63 års ålder.

Pocivaj u miru, i neka ti je lahka zemlja legendo Bosanska. 

Statistik:

1965–1975 - FK Željeznicar 269 (48)
1975–1978 - OGC Nice 103 (28)

1972–1977 - Jugoslavien 43 (10)

(Klicka här för att läsa om fler legendariska spelare)

Safet MuhiĆ2023-03-13 15:00:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina

Exklusiv intervju med Armin Gigovic: ''De bosniska fansen är alltid fantastiska''