Chelseas försäsong i USA - här är punkterna att hålla koll på

Chelseas försäsong i USA - här är punkterna att hålla koll på

Under natten mellan den 19 och 20 juli spelar Chelsea årets första försäsongsmatch mot Wrexham. CSS-redaktionens Nils Olin guidar dig genom de viktigaste snackisarna.


Pochettinos system i Chelsea

För första gången kommer vi se Mauricio Pochettino på sidlinjen för Chelsea FC, vilket är oerhört spännande! Vi kommer få se vad för prägel Pochettino har satt på ett lag som i slutet av förra säsongen såg helt besegrat ut. Vi har hört från Nizaar Kinsella att första veckorna och träningarna har varit positiva, då Pochettino och sin tränarstab har fokuserat på att bygga laganda och fysiken hos spelarna.

– De kommer att vara maskiner, detta år kommer att vara annorlunda, dessa grabbar får arbeta, säger en källa till Kinsella om de första träningarna under Pochettino.

Även Matt Law instämmer att stämningen ska vara god mellan spelare och tränare, till skillnad från förra säsongen. Spelarna har uppskattat Pochettinos start i klubben och tycker att han gör rätt ifrån sig, för att både respektera spelarna och utveckla laget. Pochettino ska ha en öppen dörr för alla spelare och hoppas bygga en relation med alla i klubben. Argentinaren har redan haft en klassisk argentinsk barbecue för både spelare och tränare.

– Jag hoppas på att bygga väldigt speciella relationer med alla, sade Pochettino när han presenterades på Stamford Bridge. 

Pochettino har också sett till att spelare som vill lämna eller bidrar med en negativ känsla runt klubben inte befinner sig på Cobham under dessa träningsveckor. Romelu Lukaku, Pierre-Emerick Aubameyang och Hakim Ziyech har ombetts ansluta till Chelsea den 17/7 till skillnad från resten av truppen. Chelsea hoppas sälja dessa tre innan det återvänder till truppen. Vi vet ännu inte exakt vilka som kommer flyga med till USA men det finns en stor chans att dessa tre inte kommer följa med Chelsea under deras försäsong och kommer få stanna på Cobham, om det ännu inte är sålda tills dess. Allt detta har Pochettino valt för att undvika dålig stämning. Hittills verkar det ha funkat och truppen ser energisk och glad ut, något som ofta underskattas i vinnande fotboll. Det ska bli spännande att se hur detta påverkar truppen. Förra försäsongen såg vi ett lag som misslyckades att imponera. Vi sa då att de bara var just försäsongen och inte gjorde någon skillnad, men efter att ha reflekterat över hela föregående säsong var det ett tydligt startskott för den hemska säsongen Chelsea hade. Förhoppningsvis så ser vi ett Chelsea som har ett högt tempo, vill vinna, spelar offensivt, kreativt och med passion.
 
Det leder oss in i det mer taktiska. Det ska bli väldigt spännande att se hur “Poch” ska ställa upp Chelsea under försäsongen. Såklart förväntar vi oss inte att se en klar startelva första försäsongsmatchen. Den som kommer starta mot Liverpool den 13/8, men vi kommer se vad Pochettino vill skapa med sin fotboll. Det finns delar som vi vet att Pochettino vill göra med sina lag. Pochettino vill spela offensiv fotboll som kommer kräva mycket fysiskt av sina spelare. Han vill äga mycket boll och våga pressa sin motståndare högt upp på deras egen planhalva. Men mycket mer än så skulle jag inte våga säga att vi vet, resten är bara spekulation. Kommer Pochettino spela med en fyrbackslinje eller trebackslinje, Kommer det vara en 4-2-3-1 som alla tror eller ser vi något nytt från “Poch”? Vad kommer han kräva av sina yttrar och ytterbackar och vill han ha en ren 9:a eller mer av en falsk 9:a som tar del av spelet? Dessa frågor kommer vi att få svar på under de fem matcher Chelsea kommer spela under försäsongen.


innermittfältet

Under sommaren har flera av spelarna på mittfältet lämnat Chelsea för andra klubbar. Kovacic har gått till Manchester City, Ruben Loftus-Cheek till Milan, N'golo Kante till Ittihad och Mason Mount till Manchester United. Detta kommer att öppna upp chanser för andra att ta en plats i A-laget. Spelare som Andrey Santos, Carney Chukwuemeka, Lewis Hall, Cesare Casadei, Ethan Ampadu, Omari Hutchinson och även Conor Gallagher har mycket att tjäna på en bra försäsong under Pochettino. 

Det rapporteras att Pochettino vill se flera av dessa alternativ innan någon säljas eller lånas ut, och att de har en chans att ta en plats i truppen om det är tillräckligt bra. Såklart kommer inte alla bli kvar, spelare som Ampadu förväntas säljas och Conor Gallagher kan lämna om rätt bud kommer in. Det andra har också en stor chans att spela denna säsong ute på lån. Men som sagt, Chelsea behöver fler spelare i mittfältet. För tillfället är det bara Enzo, Gallagher, Carney och Hall som är kvar från förra säsongens trupp på mittfältet. Om Pochettino ska spela med tre mittfältare måste vi minst ha 6 alternativ på dessa positioner. Så även om Moises Caicedo skulle komma in så lämnar det plats för fler spelare på dessa positioner.

Andrey Santos är en spelare som jag kommer titta lite extra på under denna försäsong. Under detta sommarfönster har vi hört rykten om både Porto och Barcelona intresserade av spelaren, antingen permanent eller på lån. Men Chelsea har varit tydliga, Santos lämnar inte förrän försäsongen är över och Pochettino har hunnit jobba med 19-åringen. Enligt rapporterna har Andrey imponerat på “Poch” och ser ut att ha en god chans att ta en plats i Chelsea för kommande säsong. Mittfältaren är en flexibel spelare som skulle kunna göra det väl på flera positioner, men är nog bäst som en “box to box” och en bra “backup” till Enzo för tillfället. Sen han köptes i januari från Vasco da Gama har jag intresserat mig i spelaren och av de jag sett är jag väldigt imponerad, han ser inte ut att vara 19 år med sin förmåga att hitta öppna ytor och få bollen framåt, han är också ett stort mål hot då han under sydamerikanska mästerskapen för U20-spelare gjorde hela 6 mål på 8 matcher. Han har även fått göra sin landslagsdebut för Brasilien under våren. Kommer att bli riktigt spännande att se Andrey Santos i USA!  

Jag är även spänd på att följa Cesare Casadei och Carney Chukwuemeka i sommar. Två spelare som köptes in förra sommaren för ganska stora pengar, men som inte fick en riktig chans i A-laget förra säsongen. Casadei som flyttade från Inter spelade under hösten i U21-laget för att sedan flytta till Reading i januari. Carney var en del av Chelsea hela säsongen, men fick begränsad speltid under alla tränare som stod på sidlinjen 22/23. Båda mittfältarna är födda 2003 och har på ett eller annat sätt imponerat förra säsongen. Carney, trots få spelminuter, visade enorm potential och varför Chelsea spenderade så mycket på honom 2022. Casadei var för bra för U21 och spelade halva säsongen på lån hos Reading. I en väldigt dysfunktionell miljö så kunde italienaren ändå prestera hyfsat. Men det var under U20-VM som Casadei verkligen exploderade. Han gjorde 7+2 på 7 matcher, spelade varenda minut för Italien som tog sig hela vägen till finalen. Trots att de förlorade blev Casadei, som mittfältare, skyttekung och vann turneringen spelare. Båda har lovat framtiden framför sig och har en god chans att ta en plats i truppen, även om utlåningar för båda är högst troligt. Båda ska bli väldigt roliga att följa och jag rekommenderar dig att göra detsamma! 


Nya värvningar

Att se klubbens nya värvningar för första gången i en Chelsea-tröja är en av mina absoluta favoritdelar av försäsongen, i år är det ingen skillnad. Hittills har Chelsea värvat fyra spelare som troligen kommer att vara en del av försäsongen, alltså inte räknat med Cobham-värvningar. Det är Christopher Nkunku, Nicolas Jackson, Diego Moreira och Malo Gusto som köptes i januari men ansluter från Lyon först nu. såklart kan även fler komma in, men dessa är värvningarna som är officiella. 

Låt oss börja med den första och största, Christopher Nkunku som ansluter från RB Leipzig. Anfallaren har enligt flera varit klar för klubben nästan i ett halvår men ansluter först nu. I Leipzig har Nkunku dominerat och kommer nu till Chelsea för att fortsätta i England. I Tyskland gjorde han 170 matcher och gjorde 70 mål samt 56 assist, på flera anfallspositioner. Enligt mig är han bäst som en 10:a, men han kan även spela på båda kanterna och som en 9:a. Det ska bli spännande att följa Nkunku under försäsongen för att se hur “Poch” ska använda honom. Jag tror han kommer spela i en roll som liknar Dele Allis i Tottenham när Pochettino var där, men på grund av 25-åringens flexibilitet finns det en god chans att Pochettino ser honom som bäst någon annanstans. Svaren kommer vi att få under försäsongen. 
 
Nicolas Jackson ska också spela för första gången i Chelsea-tröjan. 21-åringen blev en förvånade värvning till Stamford Bridge denna sommar efter en väldigt lyckad vår i Spanien och Villarreal. Anfallaren gjorde 12 mål och fyra assist i Spaniens högsta liga förra säsongen och hoppas göra något liknande för Chelsea. Jackson ses som en 9:a och har de fysiska attributerna som  skriker “toppforward” och statistiken är väldigt bra, men det är fortfarande ett osäkert kort. Jag ska inte ljuga, jag har inte sett mycket av Jackson fram tills nu, men av de jag tittat på i efterhand och vad jag läser så finns det en god chans att Jackson blir en succé i Chelsea, han har iallafall kvaliteterna för att lyckas. Jag är otroligt spänd på att se honom ordentligt för första gången.  

Diego Moreira är en ytter som väldigt få känner till. Före detta Benfica-spelaren har väldigt goda kvaliteter för en 18-åring. Just nu står Moreira i A-lagstruppen på Chelseas officiella hemsida och ser ut att följa med till USA. Jag tror att ett lån är nästan helt säkert, men om han följer med på försäsongen är jag taggad på att se honom spela för Chelsea för första gången. En spelare att följa helt klart. 
 
Malo Gusto köptes i januari, men ansluter till Chelsea först nu. 20-åringen kommer att vara en del av Chelsea denna säsong och kommer att vara bakom Reece James på högerbacks positionen. En av de största talangerna som Frankrike har för tillfället är både starka framåt och bakåt, han kommer att fylla en viktig roll i laget nästa säsong. Trots allas kärlek till Reece så är det ett faktum att skador begränsar tilltron för James till 100%. Förra säsongen hade vi ingen perfekt ersättare till James som missade allt för mycket tid för Chelsea, nu har vi det i Gusto. Om skador skulle bli en del av James säsong igen, eller om klubben vill vara försiktiga med hans speltid så kommer Gusto få sig själv starta en del. Jag som sett för lite av Gusto är väldigt exalterad på att se honom spela och hur han kommer användas i Chelsea.   


Armando Broja, Ian Maatsen och Gabriel Slonina
 

Detta är tre spelare som jag ville skriva lite extra om, men som inte platsade i någon annan kategori. Jag kommer att följa Armado Broja, Ian Maatsen och Gabriel Slonina med glädje denna försäsong. Låt oss gå igenom varför. 

Vi börjar med Armando Broja. 21-åringen gjorde sin första säsong i Chelsea 22/23. Under hösten gjorde anfallaren sina första minuter för A-laget och gjorde det väl. Men under VM-uppehållet skulle Cobham-produkten göra illa knäet rejält under en vänskapsmatch och missa resten av säsongen. Nu är han tillbaka och förväntas återigen ta en plats i Chelsea. Broja har visat sina förmågor både för Chelsea och Southampton på lån och är en enastående talang. Han skrev ett 6-års kontrakt med klubben under säsongen så det är en spelare jag förväntar mig att stanna på Stamford Bridge en lång tid framöver. Det ska bli väldigt kul att se honom på planen igen och om han lyckas skulle det vara väldigt roligt.

Ian Maaten är en personlig favorit. Vänsterbacken kommer tillbaka till Chelsea efter att han tillbringade förra säsongen på lån hos Burnley. Holländaren gjorde succé under Vincent Kompany och var en stor anledning till att klubben vann Championship och nu spelar i Premier League. Enligt flera så ville Burnley köpa 21-åringen, tillsammans med flera andra klubbar, men Pochettino ska ha stoppat en flytt. Han vill återigen se spelaren under försäsongen innan ett beslut görs. Helt rätt enligt mig och jag hoppas att Maatsen lyckas. Jag såg Burnley en del förra säsongen och enligt mig är Maatsen är bättre profil att ha bakom Chilwell än t.ex Cucarella då 21-åringen mer liknar Chilwell med sin offensiva förmåga. Chilwell, samma som James, har haft problem med skador och även här kommer en ersättare vara viktig. Troligen så konkurrerar Cucarella och Maatsen om den positionen. Båda har haft intressenter denna sommar och jag kan se en av dem lämna denna sommar, jag hoppas det blir Cucarella.

Sist men verkligen inte minst är Gabriel Slonina. Den 19-årige målvakten från USA köptes i januari och har sedan dess spenderat tid på Cobham, och gjort det riktigt bra. Som det ser ut just nu är Slonina Chelseas andra alternativ när Mendy såldes tidigare i sommar. Även om jag tror att ett lån skulle vara det bästa för amerikanen så är jag väldigt exalterad på att få se honom mellan stolparna denna försäsong. Slonina var en del av Amerikas U20-lag under deras VM denna sommar och gjorde det riktigt bra. En av världens bästa målvaktstalanger just nu och en framtida 1:a för Chelsea enligt mig, ska bli spännande att se! 


Mittbacksparen

Den sista punkten jag vill diskutera är mittbackarna och hur Pochettino tänkt spela för dem. Som sagt vet vi inte om Chelsea kommer ställa upp med tre eller två mittbackar, bara de är en spännande del i allt detta. Men jag tror att Pochettino väljer två så jag kommer utgå ifrån det. Just nu har Chelsea 5 mittbackar som jag tror kommer vara en del av truppen vid säsongsstarten. Dessa 5 är Thiago Silva, Benoit Badiashile, Wesly Fofana, Trevoh Chalobah och supertalangen Levi Colwill. Jag är spänd på att se hur “Poch” tänkt sätta ihop dem och vilka som kommer bli våra två startspelare när fotbollen drar igång på riktigt. Jag tror själv på mittbacksparet Silva och Colwill. Jag är en stor supporter av 20-åringen Levi Colwill som spenderade förra säsongen på lån hos Brighton. Cobham-produkten har ryktats att flytta permanent, men pålitliga källor säger att klubben anser Colwill som en spelare att bygga ett försvar runt och han kommer inte lämna. Spelaren är helt enkelt inte till salu. Jag är helt med klubben i detta och hoppas Colwill skriver på ett långsiktigt kontrakt med Chelsea. För mig är han den som ska starta för Chelsea bredvid Silva. Den nu 38-årige spelaren är fortfarande elit och att ha honom tillsammans med Colwill känns som ett otroligt mittbackspar, både i deras kvalitet och för Colwills utveckling.

Men vi har fortfarande flera alternativ som helt klart kan göra stor skillnad för Chelsea. Badiashile var ännu en januarivärvning och han gjorde det riktigt bra. Den vänsterfotade 22-åringen var exceptionell under våren men drogs med några skador. Han kommer tillbaka frisk och har också en god chans att starta. Fofana hade också problem med skador under säsongen, och hade höga toppar och låga dalar. Men han har bevisat att han håller absolut världsklass i Premier League, både i Leicester och Chelsea. Även denna fransman är 22 år men är starkast med högerfoten och är för mig en klar ersättare för Silva när han troligen lämnar nästa sommar. Trots 38-åringens exceptionella förmåga kommer inte hans kropp hålla för en hel säsong och Wesley Fofana kommer få speltid. Sist men inte minst har vi Trevoh Chalobah. Cobham-produkten har i perioder visat goda förmågor i Chelsea och är även en väldigt flexibel spelare, men enligt mig kommer han inte upp i samma nivå som det andra. Har ryktats bort från Chelsea men ännu har ingenting hänt. För mig är det en väldigt bra “backup”, men som kommer få chansen att bevisa mer för Pochettino denna sommar.   

Alla dessa kommer att gå att sätta ihop på olika sätt. Troligen kommer vänsterfotade spela som vänster-mittback och tvärtom för högerfotade, då Pochettino alltid gjort så tidigare. Men det finns en chans att Colwill och Basiahile ,som exempel, spelar tillsammans. Två vänsterfötter som nog är de bästa talangerna på positionen för Chelsea. För mig kommer det bli spännande att se vilka som jobbar bäst ihop och vilka som Pochettino ser som bäst av dessa fem.

Sammanfattning

Nu blev denna genomgång väldigt lång. Jag har skrivit om vad jag ser mest fram emot att följa under sommarens USA-tour, men det finns så mycket mer. Talanger som får chansen, Lewis Hall, Noni Madueke, Cucurellas roll, Enzos position, Gallaghers framtid under “Poch” och mycket mycket mer. Jag längtade efter något så extremt efter att äntligen se vårt kära Chelsea igen, och det hoppas jag du också gör! Jag undrar även vad du kommer titta efter denna försäsong, är det något jag nämnt eller har du en egen punkt som lockar?            

Källor:  Chelseafc.com/ Nizaara Kinsella, Evening Standard/ Matt Law, The Telegraph/ Transfermarkt.com

 

Nils OlinNilsOlin012023-07-13 21:26:35
Author

Fler artiklar om Chelsea