Bescot Stadium, 2023-10-03 20:45

Walsall - Milton Keynes Dons

Inför: Walsall – MK Dons 

Inför: Walsall – MK Dons 

Walsall ställs återigen inför en svår uppgift när man spelar kvällsmatch mot det förmodade topplaget MK Dons hemma på Poundland Bescot Stadium ikväll. 

Laget och supportrarna har knappt blivit av med segerruset från i lördags när vi överraskande slog Bradford City på bortaplan med hela 3-1.  

Med match igen redan ikväll så blir det inget långvarigt segerfirande utan nu gäller det att fokusera om och försöka föra med sig prestationen från i lördags in till kvällens match. 

Mat Sadler fick till en fullträff i sitt taktiska upplägg i lördags och att överge sin trebackslinje och starta med en fyrbackslinje kan ha haft en del i spelet. 

Dom bästa matcherna man gjort denna säsong, andra halvlek mot Salford City och matchen mot Bradford i lördags har kommit när man spelat 4-2-3-1.  

Vi får se om han väljer att starta med denna taktik även mot MK Dons eller om han återgår till sin ordinarie 3-4-1-2 som inte varit helt lyckosam i säsongsinledningen. 

Det man gjorde bra i lördags var farligheterna man lyckades skapa från fasta situationer och två av de tre målen kom till efter hörnor, som äntligen blev perfekt slagna. 

 
Head 2 head 

Då MK Dons snodde ligaplatsen från Wimbledon är inte laget speciellt gammalt jämfört riktiga fotbollsklubbar i England. Då klubben är ung har det inte blivit jättemånga matcher mellan lagen. 

Sedan det första mötet som spelades 30 oktober 2004 har det endast blivit 25 matcher. 

Av dessa har Walsall vunnit sju matcher medan MK Dons vunnit nio. Förutom dessa har nio matcher slutat oavgjort. 

Då MK Dons kommit ner från League One inför denna säsong finns inte många möten dom senaste åren. Det senaste kom förra hösten i EFL Trophy matchen som Walsall förlorade med 2-0. 

Walsall vann mötet dessförinnan med 1-0 men den matchen spelades 2018. Walsall har bara tre vinster på dom tio senaste mötena.  

MK Dons är ett förväntat topplag men ligger kanske lite överraskande på plats 11 i tabellen på samma poäng som Walsall som inför matchen äger plats 13. Båda lagen har 14 inspelade poäng och endast en sämre målskillnad för Walsall gör att dom ligger nedanför i tabellen. 

MK Dons öppnade starkt med fyra vinster på dom fem första matcherna men det har gått trögare på de fem senaste där dom bara har en vinst och bara dragit ihop fem poäng. 

Walsall har däremot tre vinster på sina fem senaste ligamatcher.  

 
Skador och avstängningar 

Priestley Farquharson förväntas vara tillbaka efter att ha stått över matchen i lördags då han inte hunnit återhämta sig helt efter skadan han åkte på mot AFC Wimbledon. Möjligen börjar han på bänken då Harry Williams gjorde bra ifrån sig mot Bradford i lördags. 

 
Jack Earing 

Earing är korsbandsskadad och kommer inte kunna vara med på ett tag men han är på väg tillbaka och börjat löpträna på gräs. 

 
Rollin Menayese 

Rollin har en fotskada och är mer månader än veckor kvar till att vara tillgänglig för spel. 

 
Brandon Comley 

Comley har varit skadad sedan början av säsongen men enligt Sadler är han på väg tillbaka och bör vara tillgänglig om ca tre veckor. 

 
David Okagbue 

Lånet från Stoke har åkt på en skada och återvänt hem till Stoke för att köra rehab på hemmaplan. Han återvänder till Walsall inom ett par veckor. 

 
Taylor Allen 

Allen sitter av sin andra match på den tre matcher långa avstängning han fick efter det röda kortet mot AFC Wimbledon. 

 
Domarteamet 

EFL har utsett Christopher Pollard som huvuddomare. Till sin hjälp kommer han ha assisterande Jack Clench och Andrew Aylott längs sidlinjerna. Som fjärdedomare mellan avbytarbåsen kommer vi se Oliver Bickle. 

Pollard har denna säsong dömt fyra matcher och på dessa delat ut 24 gula kort men inte något rött än. Han har blåst för en straff.  

Detta är första matchen han dömer i League Two denna säsong då han tidigare haft två matcher i League One och två i Ligacupen.  

Under sin karriär börjar han närma sig 150 matcher som huvuddomare. Han har totalt visat upp det gula kortet 438 gånger men bara viftat med det röda 9 gånger samt delat ut 42 straffsparkar. 

Senaste gången han dömde Walsall var i den nattsvarta matchen mot Swindon Town säsongen 2021/22 som slutade med en storseger för Swindon med 5–0. 

 
Mina tankar inför matchen 

Walsall behöver ta med sig den fina insatsen mot Bradford i lördags när man framför hemmapubliken ska spela mot MK Dons som på förhand är tippade att slåss om ligatiteln. 

Även om motståndarna gått knackigt dom fem senaste matcherna kan man inte räkna bort dom då dom har många bra spelare och ska vara ett snäpp vassare än Walsall. 

Kan Walsall lyckas med lagarbetet och ha rätt inställning i denna match kanske man kan kriga till sig ett bra resultat och klättra ytterligare i tabellen. 

Walsall är tvungna att sätta ihop en serie med bra insatser för att bygga en bättre grund och få lite andrum för att slippa halka för lång efter och hamna i en fight för att undvika nedflyttning i stället för en fight om en plats bland de sju bästa. 

Laget som Mat Sadler ställer ut mot MK Dons tror jag kommer likna det som spelade i lördags med gardering för att man vilar någon spelare som kanske inte är helt matchfit. Man brukar säga att man inte ska ändra ett vinnande lag och det ligger mycket i det.  

Sadler kan dock bli sugen att göra vissa ändringar då Priestley Farquharson troligtvis kommer vara tillgänglig igen men det blir svårt att peta både Williams och lagkapten Donervon Daniels om Sadler väljer att spinna vidare på fyrbackslinjen.  

Inför förra matchen var många fans negativa inställda till Sadler och en klick fans är på gränsen till att vända sig mot honom. Segern i lördags var därför viktig på flera sätt dels tappar vi inte mark uppåt men Sadler får lite mer arbetsro. Skulle vi få med oss ett bra resultat mot MK Dons skulle han vara på god väg att tysta kritikerna men då måste prestationerna på topp blir mer frekvent under en längre sträcka med matcher. 


 

Pär Stener@perstener2023-10-03 18:05:00
Author

Fler artiklar om Walsall