Nyförvärv 6: Gassan Ahadme 

Nyförvärv 6: Gassan Ahadme 

För andra dagen i rad presenterade The Addicks en forwardsvärvning, den här gången Gassan Ahadme från Ipswich Town, som har signerat ett fyraårskontrakt. 


Sommarens sjätte värvning är på plats och klar för att framöver tillhöra Charlton Athletic, och personen i fråga som det handlar om är 23-åriga (född år 2000) Gassan Ahadme. Den fysiske och kraftfulla forwarden - som köps loss från den nyblivna Premier League-klubben Ipswich Town - har signerat ett kontrakt sträcker sig över fyra säsonger med Charlton. 

Gassan, eller “Gass” som han också kallas, berättar själv om varför han är nöjd med att en övergång nu är klar: 
Since the first time I spoke with Nathan [Jones], I was impressed with the things that he told me, and especially the energy that I felt from him and the things that he wants to do. It’s a really ambitious project and that’s why I’m excited to be here.
 
För den som, under de senaste tre säsongerna, följt League One är Gassan Ahadme ett namn som bör ha dykt upp i ens medvetande en eller annan gång. Sedan säsongen 2021/22 har han nämligen representerat fyra olika klubbar på den här nivån, genom olika typer av avtal. 

Om de tidiga fotbollsåren finns det inte mycket att hänvisa till men Gassan Ahadme är, med sitt marockanska blod, född och uppvuxen i Spanien, där hans tidiga fotbollsutbildning ska ha erhållits i Club Gimnástic de Manresa. Födelseort uppges vara Vic i Katalonien. Det första, och riktigt stora, karriärsteget togs säsongen 2019/20 när Ahadme värvades från den Iberiska halvön till de brittiska öarna, och närmare bestämt till Norwich City. Av att döma utifrån “Gass” profil på en fotbollsplan känns steget från spansk till engelsk fotboll inte helt orimligt. 

I Norwich akademi stannade Gass till säsongen 2021/22, men tiden där spenderades mest som utlånad till diverse olika postadresser. Den första lånerundan gick hem till Spanien och Real Oviedo B (2020-21), innan Gass hamnade i Portsmouth höstsäsongen 2021 och introducerade sig för League One-publiken. Samma säsong, fast i januari 2022, köptes han sedan loss av Burton Albion och gjorde där tre mål på 14 matcher sin första halva säsong. 

I augusti 2022 började det desto bättre med tre mål på de första sex matcherna i augusti. Statistik som fick storsatsande Ipswich Town att öppna plånboken och köpa loss Ahadme på deadline day. Kanske gick det här lite för snabbt framåt i karriärstegen mellan klubbarna, för i Ipswich lyckades Gass inte ta någon plats utan stannade vid sammanlagt åtta framträdanden. I januari 2023 var han tillbaka på Pirelli Stadium i Burton genom en ny utlåning, men gjorde denna gång endast ett mål på sju matcher. Således var inte Gass något alternativ att använda för Ipswich säsongen 2023/24, som nu var tillbaka i Championship. Lösningen blev på nytt en utlåning till League One och denna gång till Cambridge United. Hos Cambridge blev han, liksom i Burton, en uppskattad forward och rollspelare. Sammanlagt blev det 33 matcher och 13 mål under säsongen, varav elva av dessa sköts in i League One och två av dem på The Valley i 2-2 matchen mot Charlton i december. Höjdpunkter från den nämnda matchen länkas här: 

Med ett Ipswich Town som, efter ytterligare en uppflyttning, nu förbereder sig för en comeback i Premier League så finns det av uppenbara skäl ingen plats kvar för Gassan Ahadme. Av lika förklarliga anledningar var han därför tillgänglig för en övergång och det är Charltons manager Nathan Jones glad över att man kunde komma överens om: 
I’m delighted we’ve signed Gassan, he was a real number one target for us. Like with the signing of Matty Godden, it has been a long process - we’ve been pursuing him all summer. We’re delighted to add him, he brings us quality, and a presence and profile of a number nine. His arrival continues the recruitment process that we want with a focus on being categorically stronger as a squad coming out of the transfer window.” 

The two strikers we’ve signed have real pedigree and I’d like to thank the Board and the ownership for backing us on these signings. Our squad has significantly improved already this summer and we haven’t finished our recruitment.”
 
Min reflektion gällande nyförvärvet 
Ja, nu duggar det tätt här mellan nyförvärven - något som man givetvis gillar som supporter. Och man gillar också att klubben nu faktiskt var handlingskraftig och två dagar i rad presenterade förstärkningar till forwardspositionen, efter att förra säsongens skyttekung Alfie May har sålts till ligakonkurrenten Birmingham City. 

Återigen, försäljningen av Alfie May svider fortsatt och det är en lucka som man inte bara fyller sådär med varken två eller tre nya spelare. Han gjorde 23 ligamål förra säsongen och har över de tre senaste säsongerna gjort över 60 mål i divisionen. Den typen av spelare och målskyttar växer inte på träd, det är ett otroligt stort tapp för Charlton. Nog tjatat om det, hoppas jag. 

Försöker vi lägga det ovan någorlunda bakom oss nu så har Charltons anfallsposition utökats från fyra till fem spelare. Inhämtningen av Matty Godden och Gassan Ahadme är två bra spelare för den här nivån. Den ena tillför ledaregenskaper och rutin, den andra en potential att blomma ut än mer i en stimulerande arbetsmiljö. Det är spelare som hade fyllt en nyttig funktion hos samtliga konkurrenter. 

Det som lockar specifikt med det senaste nyförvärvet Gassan Ahadme är att han ännu är i en ung, utvecklingsbar ålder. Det finns mycket mer att utveckla för Ahadme för att bli en spelare som gör närmare 20 mål, istället för 10. Han är en spelare som på kort tid gjort det bra i mindre klubbar (Burton & Cambridge) i divisionen, där man får färre målchanser på sig och således gör färre mål på pappret. Hans träningsvilja, fysik och närvaro på en fotbollsplan är något som Nathan Jones också uttalat vill åt, och då är vi åter där att det är väldigt positivt att Jones har fått något han pekat på till sig. Det här är en spelare som - utstuderat från Jones - ska passa väldigt bra in i hans system och sätt att spela fotboll, något som man som supporter får lägga sin tillit till. Nathan Jones vet om från sina lyckosamma säsonger i Luton vad en pålitlig målskytt betyder och därför är det viktigt att han får välja vilka spelare som ska ersätta det Alfie May nu har lämnat efter sig. 

Välkommen Gass, förhoppningsvis kan du bli en obehaglig överraskning för många motståndare den här säsongen! 
 
Befintlig spelartrupp 
Målvakter 

Harry Isted 
Ashley Maynard-Brewer 
Will Mannion (Nyförvärv från Cambridge) 

Försvarare 
Josh Edwards (Nyförvärv från Dunfermline)
Lloyd Jones 
Lucas Ness 
Tayo Edun 
Tennai Watson 
Zach Mitchell 
Thierry Small 
Macaulay Gillesphey 
Nathan Asiimwe 
Rarmani Edmonds-Green 
Kayne Ramsay 
Alex Mitchell (Nyförvärv från Millwall)

Mittfältare 
Luke Berry (Nyförvärv från Luton Town)
Scott Fraser
Terry Taylor 
Aaron Henry 
Tyreece Campbell 
Karoy Anderson 
Conor Coventry 

Forwards 
Gassan Ahadme (Nyförvärv från Ipswich)
Miles Leaburn 
Chuks Aneke 
Daniel Kanu 
Matty Godden (Nyförvärv från Coventry)

Spelarförluster 
Corey Blackett-Taylor (Derby), Connor Wickham, Kazenga LuaLua, Lewis Ward, Terell Thomas (Carlisle), Jack Payne (Colchester), Michael Hector, Richard Chin, Diallang Jaiyesimi (Leyton Orient), George Dobson, Conor McGrandles (Lincoln), Alfie May (Birmingham City)













 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2024-07-05 12:50:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson