2022-09-24 16:00

Walsall - Tranmere
0 - 1

Tappad poäng i slutsekunderna igen

Det var ingen vidare match mellan två lag som letar formen men på lördagen var det Tranmere Rovers som drog det längsta stråt med ett mål i slutsekunderna på stopptid. 

Tävling: EFL League One
Spelplats: Poundland Bescot Stadium, Walsall
Publik: 5845 (683 Tranmerefans)
Domare: Ben Toner

 

Michael Flynn letar förtvivlat efter en seger för Walsall och man hade inför denna match 10 matcher utan vinst. Han gjorde några ändringar i startelvan jämfört med matchen mot Cheltenham i tisdags. 

Taktiken han ställde upp med en relativ offensiv uppställning i en 4-3-1-2 formation beroende på hur man såg det.  

Han ställde Owen Evans i mål och framför honom en fyrbackslinje med Liam Bennett till höger, Donervon Daniels och Peter Clarke som mittbackspar och Taylor Allan till vänster. 

På mittfältet valde han starta med Liam Kinsella, Jacob Maddox, Jack Earing och Tom Knowles som offensiv mittfältare bakom anfallsduon Danny Johnson och Andy Williams. 

Matchen började inte speciellt bra, inget av lagen fick ordning på passningsspelet och det var mängder med felpass och missförstånd mellan bollhållare och bollmottagare.  

Ingen av lagen skapade speciellt många klara målchanser utan det blev med några halvchanser när lagen utnyttjade felpassen för att skapa kontringar men det slutade oftast i en inspark, inkast eller resultatlösa hörnor.  

Det var stundtals frustrerande att se på när ständiga felbeslut gjorde att man inte kom till de lägen som man hoppas.  

Med halvtimmen spelad kom ett fint inlägg från Maddox som Tom Knowles mötte med huvudet men nicken gick inte på mål utan blockerades av försvaret. 

Reece McAlear visades gult kort för att han fördröjt spelet och strax efter det fick Danny Johnson skottläge i straffområdet men han lyckades inte hålla ner skottet som svävade över mål.  

Walsall började ta över spelet en aning med kvarten kvar av första halvlek och efter Johnsons avslut kom Tom Knowles i ett avslutsläge några minuter efter men hans skott blev missriktat och gick någon meter utanför. 

Kane Hemmings fick syna det gula kortet i den 38 minuten efter att han gått in för hårt på Peter Clarke men när man synat reprisbilderna tycke jag varningen kändes som ett rätt hårt beslut från domaren.  

Walsall fortsatte utmana i slutskedet av första halvlek men hittade inga bollar in till anfallarna i straffområdet.  

Tranmere gjorde ett byte i halvtid när man plockade ut Rhys Hughes och satte in förre Walsallspelaren Kieron Morris som tog plats ute till höger.  

De var Walsall som hade grepp om matchen i inledningen på andra halvlek men precis som i första lyckades man inte få fram några klara målchanser. Danny Johnson hade på nytt ett avslut som gick utanför mål och i sekvensen efter kom Josh Decres-Cogley till avslutsläge mot Owen Evans som räddade nere vid marken.  

Oturen med skador fortsätter för Walsall när Jack Earing skadade sig i samband med ett avslutsförsök på mål och han ersattes i den 54 minuten med Liam Gordon. 

Gordon fick läge att komma in i matchen tämligen omgående men man märkte att han saknar matchträning och timing efter ett långt skadeuppehåll. Han missade några möjligheter att skapa offensiva löpningar med boll när han onödigt tappade ut den till inkast eller missade i bollmottagningar. Men viktigt att han får tid i matchspel. 

Tranmere gör sitt andra byte i den 58 minuten när man bytte in Elliott Nevitt och plockade ut Paul Lewis. 

Jacob Maddox blir den första Walsallspelaren som får gult kort när han i den 61 minuten gick in för hårt i en duell med Chris Merete. 

Med 66 minuter spelad gör Walsall sitt andra byte då man plockar ut Andy Williams och in kom istället Brandon Comley.  

Man märkte efter bytet att det blir mindre offensiva löpningar och mindre utmaningar precis som det brukar se ut när man spelar med Liam Kinsella och Brandon Comley på mittfältet. Istället för att passningarna kom framåt för att försöka skapa lägen gick dom tillbaka till mittbackarna eller i sidled vilket Tranmere utnyttjade för att sätta press på bollhållarna som fick ofta slå ifrån sig i panik. 

När Jack Earing gick ut skadade tappade vi mycket av vår kreativitet på mittfältet och jag hade gärna sett Flynn ersätta Earing med Isaac Hutchinson för att ha kvar lite av kreativiteten och inte lämna över den biten helt till Maddox.  

Liam Gordon fick ett läge i den 71 minuten som kom till efter att Bennett tagit ett snabbt ikast på offensiv planhalva till Kinsella som spelade en direktpass till Daniels i backlinjen. Daniels ser Knowles komma loss från sin bevakning och slår en fin boll efter marken som går genom Tranmers mittfält. Danny Johnson gör löpning in i straffområdet samtidigt som Liam Gordon löper in från vänstersidan in i straffområdet. Knowles spelar bollen på en yta i straffområdet för Gordon att löpa ikapp men han får bollen lite för långt ifrån sig och kan bara få en halvträff i höjd med hörnet på målgården och får inte bollen runt den utrusande målvakten och det hela slutar med inspark. Möjligen att Knowles skulle ha försökt hitta en boll in mot Johnson istället som gjorde sin löpning mer centralt i straffområdet. 

Strax efter den chansen vinner Kinsella bollen på mittplanen och slår en hög boll bakom försvarslinjen där Johnson hamnar i kamp med Simeu som försöker nicka tillbaka bollen till Doohan men bakåtnicken är dålig och tappar Doohan bollen över kortlinjen till en hörna. Knowles tar hand om hörnan och slår den hårt inåtskruvat mot den bortre stolpen där en försvarare får bollen på sig i duell med Allen och så när gick in i mål men Doohan gör en reflexräddning på mållinjen.

Kane Hemmings får ett läge i den 77 minuten när han avlossar ett skott utanför straffområdet men Evans är med och räddar.  

Walsall går till anfall och Danny Johson går på en hög boll ute i den högra delen av straffområdet där även Tranmeremålvakten Ross Doohan går upp för att boxa bort den men träffar Johson istället och båda två blir liggandes efter duellen. Johnson kommer upp relativt fort medan Doohan fick omvårdnad för vad verkade vara smärta i revbenstrakten men han kom upp igen och kunde fortsätta spela.  

Doohan som fick frispark för att ha boxat Johnson i huvudet satte igång spelet och på anfallet som följde vann Tranmere en hörna efter att Kinsella täckt ut ett inlägg från Morris.  

Hörnan slås in mot den bortre stolpen där Jordan Turnbull kommer högst och får en fin båge på bollen som är väg att gå in men Evans lyckas precis peta den över ribban innan den går in i mål.  

I den 86 minuten får Tranmere ett gyllene läge att ta en sen ledning i matchen när man kommer runt på vänsterkanten via en överlappning och ett lågt inlägg går förbi alla vid första stolpen och Allen slänger sig och lyckas hindra bollen att gå vidare till motståndaren som annars enklet hade kunnat stöta bollen i mål. Allen gjorde det bra att inte göra självmål när han trots hög fart på bollen lyckades samtidigt som han gled längs marken dämpa farten på bollen och hindra den från att gå över mållinjen. Evans var också snabb att reagera genom att kasta sig på bollen på mållinjen. 

Walsall gör sitt sista byte i den 88 minuten när Tom Knowles ersätts av Douglas James-Taylor.  

Matchen börjar närma sig 90 minuter när fjärdedomaren sätter upp fem minuters stopptid på sin tavla.  

Walsall går för ett segermål och i den 92 minuten kommer man upp längs vänsterkanten där Gordon hittar en fin boll genom en grupp med spelare till James-Taylor söker en boll ut mot vänster där Comley kommer med en löpning men passningen täcks av en försvarare. James-Taylor får tillbaka bollen och ser Johnson helt fri mellan mittbackarna vid straffområdeslinjen och söker en boll mot honom men återigen går passningen på en Tranmerspelare. Som tur är styrs bollen vidare mot Maddox som befinner sig strax innanför straffområdet rakt framför mål. Han tar emot bollen och avancerar in ett steg innan han avlossar skott med högern. Maddox får dock inte perfekt träff på bollen och den svävar strax utanför krysset och tillfället att bli matchhjälte för dagen försvann på ett ögonblick. 

Insparken togs av Doohan och Walsall försökte starta nytt anfall men en brottningsmatch ute vid sidlinjen mitt på plan mellan Johnson och Dynel Simeu slutade med en frispark för Walsall.  

I samband med detta blev Tranmeres tränare Mickey Mellon varnad för protest. 

Allen tar frisparken långt men får den för nära Doohan som utan att vara utmanad går upp och plockar ner bollen.  

Tranmere sticker upp i en möjlighet i den 94 minuten och ett lågt inlägg går förbi alla framför mål men når Reece McAlear som ur väldigt snäv vinkel inte kan få in den framför mål utan det blir inspark för Walsall.  

Med matchtiden på 95 minuter får Walsall ett inkast på vänsterkanten halvvägs in på egen planhalva. Allen tar det snabbt till Gordon som tappar bollen till en motståndare.  

Man hittar en passning upp till anfallaren som direkt lägger den vidare åt sidan där Kieron Morris kommer med en löpning. Han spelar ut bollen till höger ut mot sidlinjen där McAlear finns. McAlear slår en fin boll in centralt till Dacres-Cogley som befinner sig några meter utanför straffområdet.  
Kieron Morris har gjort en löpning och befinner sig centralt i sin favoritposition. Dacres-Cogley lägger en passning i sidled till Morris som avlossar ett skott med vänstern som Evans bara kan parera rakt ut där Nevitt är snabbast att reagera när både Daniels och Bennett står på hälarna. Nevitt får huvudet på bollen och lyckas få den i en båge förbi Evans utsträckta armar och in i nätmaskorna. 

Återigen har Walsall tappat en match i slutsekunderna på stopptid. 

Evans beslut att parera bollen rakt ut skulle visa sig avgörande. Han hade enkelt kunna stöta den bort från mål eller till en hörna eftersom matchklockan nu hade kommit in på över de 5 minimum minuterna som stopptiden var satt till och domaren hade troligtvis blåst av matchen när som helst.

 
Mina tankar om matchen 

Återigen en mycket frustrerande match att kolla på. Walsall skapar möjligheter att göra flera mål men lyckas på något sätt strula till avsluten. Bollen hamnar hos fel spelare i avslutningslägena ofta och när läget kommer är man inte distinkt nog att sätta bollen utan det blir något halvdant tamt försök. Precis som att man vill så mycket att det inte blir något.  

Pressen ökar nu på Flynn och med 11 raka matcher utan en seger känns det som att det kan bli hur som helst. Endera kommer ordförande Ben Boycott och Leigh Pomlett ge förtroende till Flynn att försöka ordna ut detta eller så kommer man avsluta samarbetet med Flynn och söka en ny tränare. 

För min del så har det sista alternativet inte fungerat för Walsall de sju senaste åren. Man har gjort sig av med tränare men det har inte blivit någon skillnad på varken händelserna på planen eller i tabelläget.  

Personligen hoppas jag man står bakom Flynn för man märker att det finns positiva saker i matcherna även om slutresultaten inte gått som man hoppats. Det är målen som fattas och när dom väl börja komma, vilket de kommer göra, så kommer de flesta tycka att spelet trots allt ser bra ut.  

Man kan säga att fansen i dagsläget är delat i två läger, dom som vill byta tränare och dom som vill att man ska ge förtroende och mer tid till Flynn.  

Om vi inte hör något i veckan om hur klubben tänker göra med Flynn så kan vi misstänka att utgången från matchen mot Stockport nästa helg kommer bli avgörande för Flynns framtid i klubben.  

Höjdpunkter från matchen 

 

 

Pär Stener@perstener2022-09-25 15:15:00
Author

Fler artiklar om Walsall