Theo Walcott tar farväl

Jag minns när det började ryktas om honom. 
Der pratades om en hypersnabb 15-åring i Southampton. Något utöver det vanliga. Uppseendeväckande snabb. Målfarlig och en person som kunde bli riktigt bra med rätt fostran. 
Theoi Walcott kom fram snabbt och blev "The Shooting Star" i England. Han gjorde mål i Championship för Southampton och i januari 2006 klev Arsenal fram och köpte loss honom. Han var då 16 år gammal och hela England tittade mot norra London och mumlade "Jo, det var väl till Arsenal han skulle gå". Likt så många andra unga talanger, så valde den snabby yttern Arsenal. Likt senare Aaron Ramsey, som kom något år senare och sedan tidigare Patrick Vieira, Thierry Henry, Gaél Clichy, Jeremie Aliadiére, Jermaine Pennant med flera. Alla hade de skrivit på för Gunners som talanger och utvecklats i rätt takt och omgivning. 
Hans transfer till Arsenal var kontroversiell. Southampton var kända för sin talangutveckling och deras VD yttrade bittra ord om Walcotts flytt till London. "We are bitterly disappointed,"sade chefen Rupert Lowe."The purpose of developing the best academy in the country is not to sell scholars to larger clubs.We have done everything to keep Theo at Southampton but his family and advisors are determined that he leave this club and go to Arsenal."
Spotlight på Theo Walcott direkt och den blev inte mindre när Sven-Göran Eriksson tog ut honom i VM-truppen till VM i Tyskland några månader senare. Den 9 maj 2006 förändrades hans värld, då Svennis ringde honom och hela England chockades. Svennis medgav att det var en överraskning, men att Walcotts fart och irrationalitet kunde skaka om. Under uppbyggnaden till VM så fick han debutera mot Ungern den 30 Maj 2006, endast 17 år och 75 dagar. Då hade han ännu inte debuterat för Arsenal. 

19 Augusti 2006 blev det så debut för Gunners. Han byttes in mot Gilberto Silva mot Aston Villa och efter detta har hans Arsenal-karriär rullat på. Jag tillåter mig att snabbspola framåt och konstatera att hans Arsenal-karriär har varit både lång, framgångsrik, ifrågasatt och fylld av skador och uppbrott. Under hela 12 år gladde han Arsenals fans. Det blev närmare 400 matcher och 108 mål för klubben. Med sina 108 mål är han den 15e mesta målskytten i Arsenals historia. Samma antal mål som legendaren Frank Stapleton. 
Samtidigt som han var en trogen spelare i Gunners med många mål, så hade det kunnat bli många fler. Hans karriär kantades av skador. Varje säsing var det några matcher och hans knäskada säsongen 2013/14 gjorde att han missade ett 60-tal matcher. Totalt sett missade han långt över 100 matcher under sina långa karriär så hans målskytte hade lätt kunnat ta honom högre upp i listorna. Samtidigt var han främst ingen målskytt utan en spelare som sågs som en X-faktor. Walcott var en av de första riktiga "speed-spelarna" på kanten. Hans explosivitet, kvicka och aviga fötter satte myror i huvudet på ytterbackarna och det var nog mycket därför hans skador kom. Han hakades, han stoppades bryskt och han var ibland för snabb för sitt eget bästa. Walcott skulle göra sina ryck på kanterna, öppna upp ytorna. Ibland gå själv, men också öppna upp för forwards som Robin van Persie, Alexis Sanchez och Olivier Giroud.
Naturligtvis minns vi med glädje när han visade 2-0 med fingrarna efter att ha gjort mål mot Spurs och blivit skadad. Vi minns hans mål i FA-cup-finalen och när han trixade bort hela Newcastle och lyfte upp bollen. 
Theo Walcott lämnade Gunners för Everton och sedermera Southampton och slöt cirkeln. Han gjorde till och med mål mot oss ifjol och gjorde ett värdigt "inget firande". 

Häromdagen avslutade Theo Walcott sin långa karriär. 12 år i Gunners får inte obemärkt förbi. 2 FA-cup-titlar fick han med sig, 108 mål och nästan 400 matcher. En stor och ståtlig karriär, som dock kunnat bli ännuy större och bättre om inte skador tagit bort en del av tiden. Trots detta är han en "Arsenal-legend" och vi tackar honom för hans fantastiska tid i Gunners och önskar honom en "healthy retirement". 
 

Magnus Falk2023-08-21 01:07:19
Author

Fler artiklar om Arsenal