2022-12-29 20:45

Oxford - Charlton
3 - 1

Oxford Utd – Charlton 3-1

Oxford Utd – Charlton 3-1

The Addicks hade inte särskilt mycket att sätta emot i årets sista match, när man förlorade klart både spel- och resultatmässigt mot Oxford United på bortaplan.

Ett tajt spelschema för alltid med sig sina förändringar. Det var tre dagar sedan Charlton kryssade hemma mot Peterborough i annandagsmatchen och om ytterligare tre dagar väntar Portsmouth borta på Fratton Park. Häremellan var det Oxford United som gällde på bortaplan och året 2022:s sista match. Förändringarna sedan senaste matchen räknades till fyra stycken sammanlagt, och de tog plats i den 3-5-2 formation som Dean Holden valt under sina två första matcher som manager för klubben.

För sammanlagt fjärde matchen i rad fortsatte Ashley Maynard-Brewer i målet. Framför honom utformades en svårtippad trebackslinje med Lucas Ness, Sam Lavelle och Terell Thomas – som var tillbaka efter både skada och sjukdom. Thomas ersatte därmed Ryan Inniss sedan sist. Wingbacks blev Sean Clare till höger och Richard Chin till vänster. Chins stod då för den andra förändringen eftersom Steven Sessegnon inte ens syntes till i matchtruppen. Mittfältets upp och nervända diamant hade nya lagkaptenen George Dobson och unge Aaron Henry som sittande mittfältare. Framför som spets fortsatte Jack Payne. Henry stod för sin startdebut i ligan och förpassade Scott Fraser till bänken. Längst fortsatte unge Daniel Kanu, medan Jayden Stockley kom in som komplement istället för Miles Leaburn som fick inleda matchen utifrån.

Jake Forster-Caskey hölls fortfarande utanför matchtruppen och en flytt i januari bör nog ses som en självklarhet för hans del. Albie Morgan syntes inte heller till, och likaså Charlie Kirk som ännu en gång ser ut att ha fallit offer för en formationsförändring under sin tid i klubben.

Matchen
Det syntes att Charlton tidigt hamnade snett i den här kvällsmatchen i Oxford. Beslutsfattandet och de individuella misstagen var tidigt framme och satte laget i svåra situationer, och det var smärtsamt märkbart att Oxford hade bättre förmåga att både hålla bollen inom laget och göra något vettigt av den. Det läckte längs Charltons kanter, främst vänster, och wingbacksen hängde inte med. Från höger tog sig hemmalaget runt i 20:e minuten och inspelet från Josh Murphy satt perfekt mot bakre ytan, där Billy Bodin mötte upp och rakade in 1-0 (20). Försvaret hade ingen koll och hanterade vare sig inspelet eller markeringen. Ness flyttade in alldeles för långt centralt, Clare hann inte ta ansvar defensivt, och Bodin blev helt ensam för att göra ett enkelt mål. Det ska sägas att innan detta hade Cameron Brannagan fått Maynard-Brewers ribba att darra av en frispark.

Fyra minuter senare besannades farhågorna om matchens utgång rejält. Detta när Oxford dubblade och utökade sin ledning. Boden hade fart efter sitt mål. Han vek in från sin vänsterkant och avslutade med ett tungt skott. Ett skott som såg hanterbart ut men som skulle byta riktning helt genom att träffa anfallaren Matt Taylor längs sin bollbana och styras in i mål. 2-0 (24) till Oxford.

För Charltons del var det otroligt skakigt bakåt och extremt uddlöst framåt. Man bjöds på något enstaka individuellt misstag från Oxfords backlinje, men situationer som omedelbart hade betytt baklängesmål för Charlton tas inte tillvara av dem själva. Mycket beroende av ett kvalitén inte finns där, helt enkelt.

Vi är många som börjar bli härdade vid det här laget och den ena usla halvleken överträffar bara den andra. Dean Holden lär däremot inte ha trott sina ögon vad hans lag just presterat och då var det upp till hans arbetsbeskrivning att göra vad han kan för att få någon typ av förändring. Draget blev ett trippelbyte och en formationsändring till 4-2-3-1. Ursprungsformationen hade inte fungerat alls under 45 minuter. Två mittbackar i Terell Thomas och Sam Lavelle gick ut tillsammans med Daniel Kanu. In kom Ryan Inniss, Corey Blackett-Taylor och Jesurun Rak-Sakyi.

Förändringarna gav tillfällig effekt och som supporter skulle man bjudas på ca. 25 minuters godkänd fotboll från våra för kvällen vitklädda spelare. Corey Blackett-Taylor vållade problem på sin vänsterkant och skar tidigt in från sin vänsterkant för att avsluta högt över. God intention, sämre utförande. Holden hakade på den förbättring laget ändå lyckats få till och slängde in Miles Leaburn mot Stockley med halvtimmen kvar. Detta skulle också ge snabb effekt. En felvänd Oxfordspelare pressades hårt av Richard Chin på Charltons planhalva, och det ledde till ett bolltapp som fick Charlton att ställa om genom Blackett-Taylor. När CBT bara bestämmer sig så kan det gå fort. Han spurtade sig förbi från mittplan till kortlinjen och gav sig själv utrymmet att måtta ett vänsterinlägg mot straffområdet som Leaburn förvaltade genom en distinkt nick. 2-1 (67) och det var trots allt match igen.

Likt förra matchen skulle sedan Charlton och Leaburn skapa sig ett läge att snabbt inpå sitt förra mål göra ytterligare ett. Nu kombinerade man sig fram från högerkanten och Rak-Sakyi skar in med sin vänsterfot. Istället för avslut släppte han ett instick till Leaburn som ur högervinkel blev fri med Ed McGinty i Oxfordmålet. Dessvärre tog Leaburn en touch för mycket och McGinty kom ut tillräckligt långt för att hinna göra sig stor och rädda försöket till hörna. Det känns svårt att hänga Leaburn för något i nuvarande läge, men, han måste göra mål där…När man nu kände smak av en poäng så fortsatte det offensiva coachande från Charltons håll. Tyreece Campbell kom in mot Chin. Denna gång skulle det dock inte slå rätt.

Genom ett snabbt passningsspel tog sig Oxford fram på offensiv planhalva och Charlton hängde inte med. Från vänster gick bollen över till högerkanten och Yanic Wildschut kom in i straffområdet för att testa ett avslut mot förstastolpen. AMB hann ner för att täcka det ytan mot stolpen men kunde inte hålla bollen som gled under hans kropp. För en sekund rullade bollen fritt längs mållinjen, men snabbt skulle Gatlin O’Donkor hinna fram och göra 3-1 (82) efter bara en minut på planen. Det fanns inte en chans att Charlton skulle hämta sig från det här och det gjorde man inte heller. Summa summarum 3-1 till Oxford och en rättvis förslut för Charlton.

Efter match
Ja, det blir inte mycket man kommer minnas med glädje från året 2022 sett ur Charltonperspektiv. Kanske är det bara avancemanget i Ligacupen för två veckor sedan. Det kan faktiskt vara så.

Vad det gäller matchen så har det mesta redan skrivits ovanför. Första halvleken är katastrofal och avspeglar det mesta med klubben just nu. Det bjuds sedan på 25 godkända minuter i andra halvlek, som i bästa fall hade kunnat innebära ett rån av en poäng. Men kvalitén finns allt som oftast inte där och det blir till slut en rättvis förlust i Oxford – och fel är kanske inte det. Kritiken från Steve Brown och supportrarna på sociala medier har inte varit lindrig och för många är det här den svagaste upplagan av Charlton Athletic som någon bevittnat. Så även för mig.

Beslutsfattandet är vid stunder på en nivå som helt enkelt inte kan stå upp mot flera av de andra lagen i divisionen och det är i så många matcher som Charlton verkligen framstår som ett sämre fotbollslag än sina konkurrenter. Och det är man också bevisligen. Dean Holden gör blott sin andra match som manager i klubben och han gjorde vad han kunde från sidlinjen. Det reagerades i halvtid efter den usla första halvleken och genomfördes både byten och formationsändringar – som dessutom gav lite effekt. Det är väl egentligen vad man kan begära av sin tränare. Men just nu spelar det ingen roll vem som tränar Charlton. Vi kan ha Johnnie Jackson, Ben Garner, Dean Holden, Pep Guardiola eller vem som helst vid den sidlinjen, för laget är ändå inte tillräckligt bra. Det finns egentligen bara en kritik att rikta mot Holden hittills. Jag gillar tanken att han – likt Garner – släpper fram egna akademispelare. Det ska man göra i den här klubben. Men mot Oxford blev det kanske någon för mycket på planen. Att en halv startelva bygger på Ness, Chin, Henry, Kanu och sedan även inbytte Campbell är inte rättvist mot dem själva.

Nej, det måste hända grejer i januari. Rejäla grejer. Jag pratade med en vän som supportrar Everton och som någonstans befinner sig i en motsvarighet till det man själv gör nu. Man lever vid hoppet att det ska bli bättre och i förnekelsen att det inte kan bli sämre. Men någonstans har man nu ändå börjat känna på tanken att det kan gå så dåligt som man inte vill tro att det kan gå. För varje dag som gått det senaste året så har det känts som att Charlton som klubb går bakåt i utvecklingen, och med det här laget på planen så kan man definitivt bli nedflyttade till League Two. Det var första gången i mitt liv som den raden togs ur min mun och skrevs på tangenterna.

Till slut ska det ändå sägas att mitt i all misär så intensifieras just nu ryktena om att en försäljning av Charlton är på g. Igår var samma intressanter (Charlie Methven) på plats på Kassam Stadium och efter matchen läckte uppgifter ut att Thomas Sangaard och Methven ska ha nått någon form av överenskommelse. Uppgifterna från öarna är än snåla och ska ha kommit från USA. Mer finns egentligen inte att säga i nuläget utan fortsättning följer. 

Poäng
3p – Corey Blackett-Taylor: Kommer in med energi och får tillfälligt liv i matchen igen för Charltons del. Snygg framspelning och skapade sig ett övertag på sin kant.

2p – Miles Leaburn: Den enda som kan göra mål i klubben i skrivande stund. Sitt sjätte mål för säsongen och leder nu den interna skytteligan. Den som påstått det i juli hade knappt själv trott på sina egna ord. Borde gjort ett till men ska inte heller lastas för det.

1p – George Dobson: Sprang mycket som vanligt och hade det inte lätt på mittfältet. Kämpar och kämpar men får inte mycket ut av det just nu.

Charlton: Maynard-Brewer; Ness, Lavelle (Rak-Sakyi 46), Thomas (Inniss 46); Clare, Payne, Dobson (c), Henry, Chin (Campbell 72); Stockley (Leaburn 60), Kanu (Blacket-Taylor 46)
Ej använda avbytare: Harness, Fraser

Oxford: McGinty, Long, Moore (c), Bodin (Seddon 90+4), Brannagan (Goodrham 90+4), Taylor (O’Donkor 81), Bate, Brown, McGuane, Murphy (Wildschut 46), Anderson (Findlay 71)
Ej använda avbytare: Plumley, Jones

Mål: Billy Bodin 1-0 (20), Matt Taylor 2-0 (24), Miles Leaburn 2-1 (67), Gatlin O’Donkor 3-1 (82)
Domare: B. Toner
Publik: 8,889 (991 från Charlton)

COYA!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-12-30 17:50:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson