Thörn: Helt ärligt... Kleber snackar skit

Thörn: Helt ärligt... Kleber snackar skit

I Helsingborg är vi ärliga mot varandra. Adrian Svanbäck kostar oss inte poäng just nu. Det offensiva spelet gör det. Det är för tydligt att bolltempot, löpningarna och intensiteten är på tok för lågt för att de 11 som är på planen för att de ska bringa hem poäng. Det är enkel och basal fundamenta.


"I de blindas rike är den enögde kung…"

Det finns stunder ibland när man undrar om rummet fylls av söt rök när man följer detta lag. Stunder av kontemplation, reflektion och begrundan medan du låter ögon följa stadens sus och dus. Sådana stunder är viktiga eftersom att de särskiljer dig från alla andra människor. Detta lag betyder mer. Det är större än allt annat. Vi är din själsfrände från den stund du tog ditt välsignade steg på Olympia för första gången, tills den stund hjärtat inte orkar längre. 

Jag vill säga detta för att jag vet att det är tufft nuförtiden. Men i slutändan är det du och jag som är HIF. Det finns en anledning till att det första min bror gör, som nuförtiden ligger i det millitära och är isolerad från verkligheten i långa perioder, är att kolla HIF:s resultat. Vi valde aldrig HIF. Min pappa sa till oss att det skulle vara så. Men när personer utifrån och inifrån Olympia säger till dig vad HIF ska vara och stå för så är det istället du och jag som har rätt. Alltid. Idag. Imorgon. För evigt. 

Jag förstår att det kan vara svårt för Kleber Saarenpää att förstå HIF och människorna i Helsingborg. Vi är ett speciellt folk. Patrioter. Vi säger vad vi tycker. Vi har inte haft framgång på många år. Vi har själva ställt oss frågan om varför. Försökt hitta enkla lösningar och i slutändan har det nog kostat oss. 
Jag tycker att Kleber Saarenpää har gjort mycket rätt sedan han kom hit. Jag kommer alltid respektera tränare som vågar mer än de som är rädda. Att sätta en halv startelva av spelare som är under 22 inger respekt. Jag gillar att han förstod att för ett ungt lag är defensiven det allra viktigaste att förstå. Jag gillar än mer att han fick samma trupp att inte bara förstå det, utan prestera med det. 

Men. Jag kommer aldrig acceptera tränare som slänger en 19-årig spelare under bussen i intervjuer på grund av hans egna taktiska brister. Där går min gräns. Adrian Svanbäck har mer HIF i sin lilltå än vad Kleber Saarenpää har. Att då gå ställa sig i en halvtids-intervju och säga att “Uppgiften blev för stor för honom”... på grund av ens egna offensiva taktiska misslyckanden kräver sin människa. 

Hade Adrian Svanbäck en bra match? Självklart inte. Men att börja kasta talanger under bussen för att ens egna taktik inte får tillräcklig offensiv influens på en match. Det accepterar jag inte. Låt Benjamin Acquah i andra halvlek agera som lackmus-test. Fler bolltoucher möjligtvis, men på det stora hela kan man inte se matcher mot Sandviken, Trelleborg, Skövde och Bois och säga att tappade poäng kommer ner till individuell skicklighet. 

Jag tror fortfarande på Kleber. En tränare som låter 04-generationen i Helsingborgs IF agera ånglok till ett sportsligt återtåg kommer alltid ha min respekt och bör också få tid. En tränare som varit ärlig mot äldre spelare rörande deras prestationer bör också få tid. En tränare som låter sin sin egna prestige hamna i skymundan för klubbens bästa måste också få tid och tålamod. 
Men att då göra kommentarer som den idag går stick i stäv med denna doktrin. Kleber måste lära sig staden, klubben och dess supportrar. Det finns en process som jag förstår, och som jag till viss del kan begripa tar tid att växa utifrån. 

Men i Helsingborg är vi ärliga mot varandra. Adrian Svanbäck kostar oss inte poäng just nu. Det offensiva spelet gör det. Det är för tydligt att bolltempot, löpningarna och intensiteten är på tok för lågt för att de 11 som är på planen för att de ska bringa hem poäng. Det är enkel och basal fundamenta.

Det finns ögonblick som förändrar framtiden ibland. Vi kan titta tillbaka och inse och reflektera över rätt och fel. En del av att växa upp är att inse att man har gjort fel. En annan del av att utvecklas är att erkänna det högt och förändra sig själv. 
Därför säger jag nu dessa ord i de simplaste av termer och i de enklaste former som finns i det svenska språket. 

Kleber, sluta snacka skit.

Anthony Thörnanthony30694@gmail.com@AnthonyThrn2024-05-26 19:24:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen
Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"