2024-04-06 16:00

Sutton United - Stockport

Ett möjligt blått antiklimax runt hörnet - Sutton tar emot Stockport
8-0 Vinsten mot Sutton senast är den största sedan 13-0 mot Halifax 1934. Foto: Stockport County

Ett möjligt blått antiklimax runt hörnet - Sutton tar emot Stockport

“Vad Sutton’ håller de på med?” tänkte de flesta när dessa två lag senast möttes i december, då Stockport vann med hela 8-0. Även lördagens match förutspås bli målrik då County är inne i ett stim. Bottenlaget Sutton ska dock inte underskattas då de jagar sin femte raka vinst.


“1-0 defeat written all over tomorrow” skrev Stockport-magasinet The Scarf My Father Wore över en bild på X, föreställande en bild på resultattavlan vid föregående match slutsignal. Ja, 8-0 kommer nog inte att repriseras, men County har upprepade gånger under säsongen slagit både topp- och bottenlag med tennissiffror. 5-0 mot både Wrexham och MK Dons är bara två exempel på detta.


Stockportmagasinet talar nog för många supportrar med denna kommentar. Foto: X/Twitter

Två lag med vind i seglen. Ett i topp och ett annat som stångas febrilt för sin överlevnad. Väderleken förutser en blåsig lördag eftermiddag i London. Vilket lag som får medvind går inte att sia, men det är en match som bara kan ha en segrare. Frågan kanske inte är vem som behöver en vinst mest (det är troligtvis Sutton) men i klyschig ton, vem som vill vinna mest?


Madden är Stockport bästa målskytt under 2000-talet. Foto: Stockport County

För en gångs skull spelar alla 24 lag samtidigt, vilket innebär att vi har 12 parallella avsparkar klockan 16. Alla skärmar som finns tillgängliga kommer att gå varma, och förhoppningsvis kan dagen krönas med Stockport byter hattarna mot kungakronor. Visst, en ligaseger eller uppflyttning kommer inte att vara säkrade oavsett resultat, men att spela in över 80 poäng har räckt för en tredjeplats varje år sedan 2015/2016.

Tabell och förutsättningar

Stockport har ett andrum på fyra poäng ner till utmanaren Mansfield och sex poäng ner till den första playoffplatsen, en plats som innehavs av MK Dons som har hunnit spela 42 av 46 omgångar, vilket är två fler än Stockport, Mansfield samt femman Barrow som har 67 poäng.

I andra änden av tabellen har vi Forest Green, Colchester och dagens motståndare Sutton United på nedflyttningsplatserna, med Grimsby precis framför. Salford och Swindon har samlat på sig tillräckligt mycket poäng för att Grimsby ska ses som den enda riktiga konkurrenten för den sista League Two-platsen. Grimsby ligger på säker mark med 40 poäng efter 40 matcher. Jumbon Forest har 36 poäng på 41 omgångar, Colchester har 38 pinnar efter 39 matcher medan Sutton har spelat in 39 poäng på 42 matcher.

Stockport har hittat tillbaka till storformen i lagom tid för att vinna både titeln och uppflyttning. Med hemmalaget Sutton däremot kan man argumentera för att det är för sent att vakna upp ur sitt ide nu.

Form och startelvor

Botten mot toppen är en grov förenkling av detta möte. Inte enbart för att dessa typer av matcher ofta blir en missräkning för topplagen, utan även för att båda lagen i skrivande stund är inne i en riktig formtopp. Jag ville kort och koncist säga att det är ligans mest formstarka lag som ska fäktas idag, men kom på att Doncaster har fem raka vinster.

Stockport har inte förlorat på åtta omgångar och har utöver det vunnit tre raka matcher. Om man fokuserar på de fem senaste matcherna kan det sammanfattas i två oavgjorda och tre segrar. Elva poäng, enbart tre insläppta samt tolv gjorda mål gör County till klara favoriter.

Sutton är ett lag som förtjänar respekt och deras form är som bekant inget att fnysa åt. Fyra raka vinster och en förlust på de fem senaste matcherna ger dem hela tolv poäng, ett mer än Stockport. Om vi spolar förbi någon typ av djupgående analys och enbart observerar resultaten under säsongen, går det att se att hemmalaget faktiskt gör bättre ifrån sig mot mer högpresterande motståndare.

Stockport roterar truppen från senast då bland annat vinstskytten mot Wimbledon, yttern Odin Bailey, får starta. Den erfarne mittbacken Neil Byrne ingår också i elvan efter en tre matcher lång petning. Ledaren och den defensive mittfältaren Sarcevic startar matchen för att balansera upp laget. Anfallsstjärnan Wootton förpassas till bänken medan skyttekungen Olaofe bildar anfallspar med kapten Madden.


Stockport har inte förlorat en match när Wootton gör mål. Foto: Stockport County

Formationerna har växlat mycket från match till match men jag kan garantera att County spelar med två anfallare. Vandringen mellan tre-, fyr- och fembackslinje varierar troligtvis beroende på matchbilden. Jag utgick från en tre- och fyrbackslinje men Talksport väljer att formera laget i 5-3-2. Den som lever får se.


Suttons elva: 
Arnold, Hart, Kizzi, Sowunmi (K) , John,  Beautyman, Lakin, Adom-Malaki, Sanderson, Coley, Smith

Stockports elva (5-3-2): 
Hinchliffe, Knoyle, Touray, Byrne, Horsfall, Camps, Madden (K), Sarcevic, Pye, Olaofe, Bailey

Joel Goldman2024-04-06 15:51:00
Author

Fler artiklar om Stockport